Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Prekvapivý PRIESKUM parlamentných strán: Kotlebova strana je druhá, SaS a OĽaNO klesajú

Richard Sulík, Robert Fico a Marian Kotleba Zobraziť galériu (2)
Richard Sulík, Robert Fico a Marian Kotleba (Zdroj: Topky/Maarty/Vlado Anjel, SITA/Jakub Julény)

BRATISLAVA - Približne rok pred parlamentnými voľbami, ktoré sa uskutočnia v roku 2020, prichádza agentúra Focus s najnovším prieskumom volebných preferencií parlamentných strán. Na prvom mieste sa umiestnila strana Smer-SD s miernym poklesom oproti predchádzajúcemu prieskumu. Kotlebova strana vyskočila na druhé miesto. Opozičné strany SaS a OĽaNO klesajú. Súčasná koalícia by už v nadchádzajúcich voľbách neodkázala vytvoriť vládu v terajšom zložení. Pre stranu SNS ide o zatiaľ najhorší výsledok.

Najnovší prieskum agentúry Focus je naozaj prekvapivý. Šokujúce je najmä druhé miesto, ktoré obsadila strana Mariana Kotlebu ĽSNS. Oproti minulému mesiacu stúpli preferencie strany o viac ako tri percentá. Napriek tomu, že Smer je stále na prvom mieste, súčasná koalícia by v terajšom zložení nedokázala vytvoriť vládu.

Súčasná koalícia by vládu nezostavila

Najhorší výsledok za posledné obdobie zaznamenala strana SNS. Most-Híd je len 0,4 % nad hranicou, ktorá ich dostane do parlamentu. Preferencie koaličných strán oproti minulému mesiacu klesli. Smer by získal 21,2 percenta, SNS 7,5 percenta a Most len 5,4 percenta. Opozičné strany na tom tiež nie sú v porovnaní s januárom dobre. Preferencie SaS klesli o percento a strana skončila so ziskom 11,2 percenta na treťom mieste. OĽaNO kleslo o viac ako 1,5 percenta zi ziskom necelých 8,5. Ak by sa však strany Progresívne Slovensku a SPOLU - občianska demokracia spojili, získali by 9,5 percenta, čo je ich zatiaľ najlepší výsledok. 

 

Súčasná koalícia by mala podľa februárových preferencií len 56 kresiel v parlamente. Do nadpolovičnej väčšiny by im chýbalo takmer 20 mandátov. Opozícia už spolu s koalíciou strán Progresívne Slovensko a SPOLU - občianska demokracia by mala 64 kresiel, takisto by im chýbalo niečo vyše 10 mandátov. Ani jedna strana sa nehlási k spolupráci s Kotlebovou ĽSNS, ktorá by získala 19 mandátov.

Prekvapivý PRIESKUM parlamentných strán:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Focus)

Agentúra FOCUS uskutočnila v dňoch 21.2. – 26.2.2019 prieskum verejnej mienky formou osobného dopytovania. Výberovú vzorku tvorilo 1022 respondentov, ktorí reprezentujú populáciu SR vo veku nad 18 rokov z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, veľkostných kategórií sídiel a krajského členenia.  

Viac o téme: PrieskumParlamentné voľbySmer-SDSaSMarina Kotleba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu