Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Pripravujeme špeciálne opatrenie pre platy začínajúcich učiteľov, vraví Pellegrini

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Ministerstvá financií a školstva pripravujú špeciálne opatrenie, ktorým by sa skokovo v ďalšom školskom roku navýšili platy začínajúcich učiteľov. Konkrétny návrh by mal prísť v roku 2019, s financiami naň by mal počítať už pripravovaný štátny rozpočet. Na Hodine otázok v parlamente to povedal premiér Peter Pellegrini (Smer-SD).

Pripomenul, že učiteľom sa za posledné roky zvyšujú platy nad priemer bežného rastu platov zamestnancov v štátnej a verejnej správe. "To znamená, že platy pedagógom posledné roky vždy rastú rýchlejším tempom ako platy iným zamestnancom v štátnej a verejnej správe. Za tohto volebného obdobia už došlo k zvýšeniu platu trikrát po šesť percent a ešte do konca volebného obdobia by sa dvakrát mali výrazne zvýšiť," zdôraznil predseda vlády. 

Cieľom vlády je podľa neho zvýšiť mzdu začínajúcich učiteľov tak, aby bola suma zaujímavá aj pre mladého človeka, ktorý chce učiť a po skončení školy si chce založiť rodinu. Prvý krok má prísť v roku 2019, potom ďalší. "Chceme, aby začínajúci učitelia nastupovali za lepších podmienok ako ich predchodcovia,"  doplnil premiér.

Viac o téme: ŠkolstvoPlatyUčiteliaPeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu