Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nespokojní učitelia v uliciach Bratislavy: FOTO Protesty vyvrcholili pochodom, chcú lepší zákon

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA – Desiatky učiteľov z Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) vyjadrili dnešným pochodom z bratislavského Námestia slobody pred budovu Národnej rady SR svoj nesúhlas so zákonom o pedagogických a odborných zamestnancoch.

Pochod je vyvrcholením protestu Hodina pred parlamentom, v rámci ktorého učitelia od 29. apríla do 7. mája každý deň hodinu stáli pred parlamentom. Ako informoval Vladimír Crmoman z iniciatívy, „cieľom protestu bolo nahlas povedať „stačilo“, jasne vyjadriť, že chceme lepší zákon a lepšie školstvo“. Učitelia preto žiadajú presadiť dôkladnú prípravu komplexného a moderného zákona v úzkej spolupráci s pedagógmi.

Vladimír Crmoman
Zobraziť galériu (6)
Vladimír Crmoman  (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Zákonom o pedagogických a odborných zamestnancoch sa zmení kreditový systém či prístup k atestáciám. Vychovávateľom sa tiež znížia úväzky o dve hodiny týždenne, posilní sa kariérové poradenstvo a zavedú sa opatrenia na ochranu učiteľov pred sociálno-patologickým správaním. ISU však považuje túto ochranu iba za deklaratívnu a povrchnú. „Zákon nezaručuje dostatočnú ochranu pred bossingom, riaditeľ a zriaďovateľ sú naďalej nepostihnuteľní. Naopak, zákon zvyšuje právomoci riaditeľa, ktoré brzdia proces demokratizácie školy a môžu viesť k výskytu sociálno-patologických javov,“ zdôrazňujú predstavitelia ISU.

Nespokojní učitelia v uliciach
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Učitelia kritizujú aj systém poradenstva na školách, ktorému podľa nich chýba napojenie na ostatné profesie. „Zákon navyše priamo diskriminuje niektoré skupiny pedagógov, napríklad učiteľov materských škôl, vychovávateľov, asistentov učiteľa a zahraničných lektorov a výrazne obmedzuje možnosť ich kariérneho rastu,“ tvrdia učitelia. Navyše podľa nich zákon neprináša žiadny nový bonus pedagogickým ani odborným zamestnancom v oblasti finančnej motivácie a príplatkov.

Nespokojní učitelia v uliciach
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Ministerstvo školstva v reakcii na dnešnú demonštráciu učiteľov uviedlo, že učitelia mohli vyjadriť svoj názor účasťou na proteste. Ako informoval odbor komunikácie rezortu školstva, „na Slovensku máme 90-tisíc pracovníkov v školstve, pričom dnešný protest, na ktorom sa zúčastnil iba zlomok učiteľov, cca 30, ktorí podpísali petíciu, preukázal, že so zákonom súhlasí prevažná väčšina pracovníkov v školstve“. Rezort školstva preto verí, že zákon, ktorý je prospešný pre pedagogických a odborných zamestnancov, parlament opätovne schváli.

Nespokojní učitelia v uliciach
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Parlament schválil zákon o pedagogických a odborných zamestnancoch 2. apríla s účinnosťou od 1. septembra. Prezident SR ho však 18. apríla vetoval, a preto sa ním budú poslanci Národnej rady SR opätovne zaoberať na parlamentnej schôdzi, ktorá sa začala dnes. Predstavitelia Iniciatívy slovenských učiteľov a Slovenskej komory učiteľov v tejto súvislosti poslancom 7. mája adresovali otvorený list, v ktorom ich vyzvali, aby si pred hlasovaním o zákone pozorne prečítali argumenty, prečo s ním učitelia nesúhlasia a požiadali ich, aby zákon vrátili vláde.

Nespokojní učitelia v uliciach
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Ak poslanci Národnej rady SR prelomia prezidentovo veto a zákon opätovne schvália, učitelia sú pripravení aj naďalej pokračovať vo svojich aktivitách a ozývať sa proti tomuto zákonu. „Využijeme všetky ďalšie možnosti, ktoré existujú, aby sme poukázali na to, že tento zákon nie je v poriadku. Určite nezostaneme ticho,“ dodal Crmoman.

Viac o téme: ProtestPochodUčiteliaBratislava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu