Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Pellegrini na návšteve Rumunska: Podporujeme vstup do schengenského priestoru aj OECD

Peter Pellegrini a Viocirca Dancilaová Zobraziť galériu (6)
Peter Pellegrini a Viocirca Dancilaová (Zdroj: SITA/AP Photo/Vadim Ghirda)

BUKUREŠŤ – Slovensko plne podporuje vstup Rumunska do schengenského priestoru aj do Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Na svojej návšteve Bukurešti to povedal premiér Peter Pellegrini po stretnutí so svojou rumunskou kolegyňou Vioricou Dancilaovou.

Partneri spolu hovorili o európskych otázkach, energetickej bezpečnosti, vzájomnej hospodárskej výmene aj o školstve a kultúre. Zástupcovia krajín podpísali program spolupráce v oblasti vzdelávania medzi ministerstvami školstva na roky 2018 – 2022 a program spolupráce medzi ministerstvami práce v oblasti inšpekcie práce. Z toho budú podľa rumunskej premiérky profitovať napríklad rumunskí pracovníci na Slovensku.

Dancilaová vyzdvihla aj vysokú úroveň spolupráce v oblasti vnútornej bezpečnosti, najmä pokiaľ ide o medzinárodný boj proti drogám. Rumunsko sa bude podľa nej počas svojho predsedníctva v Rade EÚ v prvom polroku 2019 sústrediť na tému bezpečnosti a zfunkčnenie schengenského priestoru. Tu Pellegrini opätovne potvrdil podporu Slovenska. „Pre lepšiu ochranu Európskej únie je dôležité pokračovať v rozširovaní schengenského priestoru. Je potrebné, aby sa hranice posunuli čo najviac na juh. Slovensko zastáva názor, že ak niekto splní podmienky, a je preukázané, že je pripravený, mal by byť zaradený do schengenského priestoru. Nie je správne, aby vstup alebo nevstup bol zneužívaný na politické ciele, škodí to bezpečnosti EÚ,“ zdôraznil Pellegrini.

Peter Pellegrini a Viocirca
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vadim Ghirda)

Počas predsedníctva sa chcú Rumuni sústrediť aj na ďalšiu tému – kohéziu a znižovanie regionálnych rozdielov. To podporuje aj Slovensko. Pellegrini zároveň dúfa v úzku spoluprácu medzi rumunským predsedníctvom v Rade EÚ a slovenským predsedníctvom vo Visegrádskej štvorke. Okrem toho bude Slovensko predsedať aj ministerskej rade OECD. Rumunsko má záujem o vstup aj do tejto organizácie, v čom ich takisto Slovensko podporuje.

Dancilaová i Pellegrini špeciálnu pozornosť venovali aj téme obrany a misiám, v ktorých slúžia vojaci oboch krajín. Takisto sa venovali oblasti energetiky a energetickej bezpečnosti. Pellegrini v tejto súvislosti pripomenul, že aj Rumunsko zastáva ten istý postoj ako Slovensko, a teda, že sú proti výstavbe plynovodu Nord Stream 2. Pokiaľ ide o vzájomnú hospodársku výmenu, tá vlani dosiahla rekordných 2,74 miliardy eur, v Rumunsku pôsobí takmer 700 slovenských firiem. Obaja partneri dúfajú, že tieto čísla ešte porastú. Delegácie spolu hovorili aj o spolupráci v oblasti školstva. Ako Dancilaová ďalej informovala, 28 rumunských univerzít spolupracuje so slovenskými, čím sa rozvíja veda, výskum a upevňujú kultúrne väzby. V Rumunsku pritom žije početná slovenská menšina.

Peter Pellegrini a Viocirca
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vadim Ghirda)

Ako dodal Pellegrini, jeho dnešná návšteva je potvrdením nadštandardných vzťahov medzi krajinami. Slovensko nezabudlo, že Rumuni sa nepodieľali na vstupe vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v auguste 1968. Zároveň pripomenul, že ako prví uznali samostatné Slovensko, a to ešte 18. decembra 1992, teda pred oficiálnym rozdelením. Premiér pripomenul aj fakt, že rumunská armáda bojovala na Slovensku a oslobodila takmer tretinu nášho územia. Viorica Dancilaová sa zároveň poďakovala, že Slovensko chráni pamiatku ich vojakov, ktorí na území SR v druhej svetovej vojne padli.

Slovenský premiér sa počas svojej návštevy Rumunska stretáva aj s prezidentom Klausom Iohannisom a predsedami Poslaneckej snemovne a Senátu Liviom Dragneom a Calinom Popescu-Tariceanom. Pellegrini v rámci oficiálnej návštevy položí kyticu k buste Alexandra Dubčeka v parku pri Sala Palatului v centre Bukurešti. Busta tohto slovenského politika je umiestnená v bukureštskom parku od augusta 2016.

Rumunsko počas predsedníctva čakajú neľahké úlohy, tvrdí Pellegrini

Budúcnosť Európskej únie, členstvo v Severoatlantickej aliancii, viacročný finančný rámec EÚ, brexit či predsedníctva v rôznych organizáciách boli hlavnými témami rozhovoru prezidenta Rumunska Klausa Wernera Iohannisa a slovenského premiéra Petra Pellegriniho. Rumunský prezident dnes prijal Pellegriniho v rámci jeho návštevy Bukurešti.

Šéf slovenskej vlády prišiel na pozvanie Iohannisa a po rokovaní mali aj spoločnú tlačovú konferenciu. Fakt, že prezident mal tlačovú konferenciu s predsedom vlády, možno vnímať ako potvrdenie nadštandardných vzťahov, keďže podľa diplomatickej praxe majú spoločné vystúpenia prezidenti s prezidentmi a premiéri s premiérmi. 

Peter Pellegrini a rumunský
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Podľa rumunského prezidenta Klausa Iohannisa sú vzájomné vzťahy na vynikajúcej úrovni. S Pellegrinim diskutoval o predsedníctve Rumunska v Rade Európskej únie, ale aj o nadchádzajúcich summitoch, napríklad o summite Trojmoria, ktorý bude najbližšie organizovať práve Rumunsko. Pellegrini s Iohannisom rozoberal aj budúcnosť Európskej únie.

Rumunsko bude napríklad tesne po brexite (29. marca 2019) organizovať summit zvyšných 27 krajín. Rumunsko čaká aj úloha nestranného vyjednávača v rokovaniach o viacročnom finančnom rámci, teda o budúcom rozpočte EÚ. Bratislava aj Bukurešť zastávajú názor, že krajiny do rozpočtu už nebudú platiť iba jedno percento HDP, ale „jedna celá niečo, na čom nájdeme kompromis“.

Peter Pellegrini a rumunský
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Pellegrini ďalej informoval, že spolu hovorili aj o Severoatlantickej aliancii. „Sme blízkymi spojencami, ako členovia NATO vnímame tie isté hrozby, zdieľame priority a spoločné ciele, napríklad pokiaľ ide o politiku otvorených dverí a predsunutej prítomnosti Aliancie na východnej hranici,“ povedal Pellegrini. Pripomenul, že Slovensko má dôveryhodný plán na zvyšovanie investícií do obrany a zbavenie sa zastaranej techniky. Rumunsko už dvojpercentnú hranicu spĺňa. Krajiny podľa premiéra môže ešte viac zblížiť koordinácia predsedníctiev.

Rumunsko bude v prvom polroku 2019 predsedať Rade EÚ, Slovensko predsedá Visegrádskej štvorke, bude aj OBSE a ministerskej rade OECD. Práve do tejto organizácie podporujeme vstup Rumunska, čo slovenský premiér už potvrdil počas stretnutia s rumunskou predsedníčkou vlády Vioricou Dancilaovou. Podľa Pellegriniho je Rumunsko v neľahkej situácii, keďže počas ich predsedníctva sa bude nielen vyjednávať rozpočet, odíde Veľká Británia, ale aj počas ich mandátu budú eurovoľby, ktoré môžu priniesť prekvapivé výsledky.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Pellegrini dostal aj otázku na proeurópske smerovanie Slovenska v súvislosti s euroskeptickými tendenciami v rámci Visegrádu. Odpovedal, že slovenská verejnosť podporuje členstvo EÚ a nerád by komentoval udalosti v iných krajinách. To, že niektoré krajiny majú na niektoré veci iný názor, nie je vždy zlé. Podstatné je, aby sme si vedeli spolu sadnúť za jeden stôl, nájsť kompromis a ten kompromis aj rešpektovať. „Aj napriek v minulosti zložitým diskusiám sa toto členským krajinám vždy podarilo a som presvedčený, že sa to aj bude dariť,“ dodal Pellegrini.

Premiér Peter Pellegrini už dnes rokoval so svojou kolegyňou Vioricou Dancilaovou, stretne sa aj s predsedami Poslaneckej snemovne a Senátu Liviom Dragneom a Calinom Popescu-Tariceanom. Pellegrini v rámci oficiálnej návštevy položí kyticu k buste Alexandra Dubčeka v parku pri Sala Palatului v centre Bukurešti. Busta tohto slovenského politika je umiestnená v bukureštskom parku od augusta 2016. Pellegrini s Dancilaovou hovoril o európskych témach, energetickej bezpečnosti, školstve, vzájomnej hospodárskej výmene či napríklad o boji proti drogám.

Vyslovil podporu vstupu Rumunska do schengenského priestoru aj OECD. Po rokovaní zástupcovia krajín podpísali program spolupráce v oblasti vzdelávania medzi ministerstvami školstva na roky 2018 – 2022 a program spolupráce medzi ministerstvami práce v oblasti inšpekcie práce. Z toho budú podľa rumunskej premiérky profitovať napríklad rumunskí pracovníci na Slovensku.

Viac o téme: RumunskoPeter PellegriniSchengenOECD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu