Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Deň D, koalícia definitívne rozhodne o platoch: Fico myslí na ľudí, ale na tých svojich

Robert Fico s Adrejom Dankom a Bélom Bugárom Zobraziť galériu (4)
Robert Fico s Adrejom Dankom a Bélom Bugárom (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

BRATISLAVA - Chaos okolo zmrazovania platov by mal dnes vyvrcholiť. Premiér Robert Fico chcel po zamietnutí skráteného legislatívneho konania o platových pomeroch spojiť hlasovanie o zmrazovaní platov s vyslovením dôvery vláde. Včera sa však koaličný trojlístok dohodol, že platy zmrazovať nebudú. Situáciu budeme sledovať.

Predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák včera povedal, že ide zatiaľ o predbežnú dohodu z Koaličnej rady z nedele. Lídri koaličných strán majú dnes oznámiť svoje rozhodnutie ohľadom zmrazovania platov aj členom poslaneckých klubov, a zároveň predstaviť riešenie.

Politológ Radoslav Štefančík pre Topky uviedol, že postoj premiéra Roberta Fica bol pochopiteľný. "V situácii, kedy učiteľom nechce budúci rok pridať ani euro, je 1000-eurové navýšenie poslaneckých platov mimoriadne ťažko zdôvodniteľné. A veru, nepomôžu ani také absurdné a nepríčetné zdôvodnenia o účtoch za obleky, ktorými nedávno pobavil slovenskú verejnosť poslanec Hrnko."

Fico má stále svoje páky

"Tá prvá sa odohráva vo vnútri Smeru. Vyzerá to tak, že akonáhle predseda strany nechá voľnú ruku svojim poslancom, tí sú schopní spreneveriť sa straníckym prioritám a odhlasovať si niečo, čo je v rozpore so strategickými plánmi straníckeho vedenia," povedal Štefančík s tým, že Fico má stále stranu pevne v rukách a má dostatočné páky na udržanie straníckej disciplíny.  

Robert Fico na stretnutí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Úrad Vlády SR)

Buď sú SNS a Most nesvojprávni, alebo niečo dostali

Druhá rovina situácie okolo zmrazovania platov je spojená s koaličnými partnermi. "Ak sa Ficovi podarí presadiť svoj názor, možno za tým hľadať dve vysvetlenia. Prvé, že koaliční partneri sú nesvojprávni a prakticky len plnia želania Smeru, alebo druhé, že Most a SNS dostali za hlasovanie v súlade s Ficovou predstavou riešenia tejto situácie dostatočnú satisfakciu, o ktorej sa takým učiteľom, zdravotníkom, či sociálnym pracovníkom môže len snívať. Nemožno teda vylúčiť, že tento problém Fico opäť vyriešil "svojou hlavou".

Podľa politológa nie je všetko "s kostolným poriadkom", keď strany zmenia zo dňa na deň svoje rozhodnutie. "Ak sa stranícke vedenie rozhodne, že nepôjde v jednej línii s predsedom vlády a na druhý deň, po stretnutí koaličnej rady, otočí o 180 stupňov a súhlasí so zvýšením platov o jedno euro, nebude všetko s kostolným poriadkom. Keďže však polícia je pod vplyvom ministra Kaliňáka, vysvetlenie tejto vývrtky ostane navždy len v rovine špekulácií," povedal Štefančík, no napriek tomu situáciu nepovažuje za divadlo.

Fico myslí na ľudí, ale na tých svojich

"Vládni poslanci jednoducho zacítili vidinu štedrejších Vianoc. Napokon, majú vo svojej podstate pravdu. Ekonomike sa darí, čísla rastú, minister financií je hviezda, nie je preto dôvod legálnou cestou odmeniť aj tých, ktorí sa o tento blahobyt zaslúžili. Lenže háčik spočíva v tom, že Fico síce v zmysle straníckeho hesla myslí na ľudí, ale iba na tých svojich," dodal politológ.

Po tom, ako sa zamietol návrh na zrýchlené legislatívne konanie v prípade zmrazovania platov, sa strhla búrlivá diskusia. Jednotliví politici reagovali na vzniknutú situáciu. Minister vnútra Marek Maďarič hovoril o komunikačnom šume a Kaliňák očakával horúcu diskusiu. Podľa Antona Hrnka je to Ficov problém. Líder OĽaNO Igor Matovič povedal, že Fico nemá moc nad svojimi poslancami a ani nad koaličnými partnermi. Remišová označila vládu za neschopnú a nestabilnú.


Chaos okolo zvyšovania platov naberá na obrátkach: ANKETA Toto sú reakcie politikov


Chaos okolo zmrazovania platov vypukol minulý týždeň v utorok 28. novembra na schôdzi Národnej rady SR.

UTOROK

Poslanci Národnej rady SR hlasovaním rozhodli, že nebudú na tejto schôdzi rokovať v skrátenom legislatívnom konaní o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov. Len 32 poslancov totiž podporilo skrátené legislatívne konanie, ktoré Ficov kabinet odôvodňoval hroziacimi hospodárskymi škodami.

STREDA

Na situáciu okolo zmrazovania platov reagoval Robert Fico, ktorý na Facebooku zverejnil video so svojím vyjadrením. V tom čase sa nachádzal na pracovnej ceste v Afrike. "Očakávam, že NR SR ešte do konca roka zmení svoje rozhodnutie. V opačnom prípade budem iniciovať spojenie hlasovania o platoch ústavných činiteľov s hlasovaním o dôvere vláde." 

Fico zmrazovanie

Po jeho vyhlásení sa strhla lavína vyhlásení zo strany opozície, ale aj jeho koaličných partnerov. Bugár v súvislosti s týmito vyjadreniami vyhlásil, že môže padnúť vláda. "Ja neviem, či sa dajú presvedčiť všetci poslanci, môže padnúť vláda. Parlament nemôže byť slúžkou podriadenou vláde. "

ŠTVRTOK

Andrej Danko sa chcel stretnúť s prezidentom Andrejom Kiskom a premiérom Robertom Ficom. Koalícia sa kvôli platom opäť rozhádala. Vyhlásil, že chce pracovať na zmrazovaní platov do konca roka a zároveň na zákone, ktorý situáciu vyrieši systémovo. Fica vyzval k rozvahe. Zároveň zdôraznil, že odmieta výrazné zvyšovanie platu ústavných činiteľov. Pokiaľ k nemu dôjde, dá peniaze na charitu. "Dištancujem sa a nechcem mať nič spoločné s takýmito šialenými nárastmi miezd." 

Andrej Danko
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

K chaosu okolo zmrazovania platov sa vyjadril aj poslanecký klub Smeru. Ten je podľa Glváča jednotný, zahlasuje za zmrazovanie platov. Predstavili vlastný návrh, podľa ktorého budú chcieť situáciu vyriešiť.

PIATOK

Predseda OĽANO Igor Matovič predložil pozmeňujúci návrh k novele zákona o zdravotnej starostlivosti a na zmrazenie platov politikov. V parlamente sa ukázal po pol roku. Počas jeho prejavu sa strhla búrlivá diskusia. 

SOBOTA

Béla Bugár na Republikovej rade strany Most-Híd vyhlásil, že strana nezahlasuje za zmrazenie platov ústavných činiteľov. Je presvedčený, že nastal čas prijať systémové riešenie, ktoré bude pokrývať platy nielen ústavných činiteľov, ale aj manažérov v štátnych podnikoch.

Podpredseda strany Most-Híd László
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

NEDEĽA

Prebehla Koaličná rada, na ktorej sa zúčastnili lídri koaličných strán Smer-SD, SNS a Most-Híd.

PONDELOK

Koalícia zjednotila svoj postup v otázke zmrazovania platov, potvrdila hovorkyňa strany Most-Híd Klára Debnár. Platy sa zmrazovať nebudú. Politici by si mali zvýšiť platy o symbolické euro. 

O čo ide?

Platy politikov sú zmrazené od roku 2008, kedy bola kríza. Od roku 2011 sú platy stále na rovnakej úrovni. Ak by si ich poslanci mali zmraziť aj pre budúci rok, museli by tak urobiť na najbližšej schôdzi parlamentu. Včera sa však koaličný trojlístok dohodol, že sa platy zmrazovať nebudú. 

Keďže návrh o zrýchlenom režime neprešiel, politici to tento rok prvýkrát nestihli a od januára by si mali prilepšiť. Kým sa pôvodne hovorilo o navýšení o 1000 eur, podľa včerajších informácií by malo ísť len o symbolické navýšenie platov o jedno euro. Lídri troch koaličných strán majú informovať členov poslaneckých klubov o ich rozhodnutí na dnešnej schôdzi. 

Poslanci Národnej rady SR majú v súčasnosti v hrubom plat 1961 eur, ku ktorému sa pripočítavajú ešte paušálne náhrady. Poslanci z Bratislavského kraja dostávajú 1385 eur, z ostatných krajov 1615 eur. Bratislavskí poslanci tak majú dohromady 3346 eur, mimobratislavskí 3576 eur. Predseda parlamentu, jeho podpredsedovia, šéfovia výborov a ich podpredsedovia poberajú aj funkčné príplatky. Od platov poslancov sa odvíja aj plat prezidenta SR, členov vlády, riaditeľa Národného bezpečnostného úradu, ale aj napríklad komisára pre deti a komisára pre osoby so zdravotným postihnutím.

Viac o téme: Robert FicoBéla BugárAndrej DankoZmrazovanie platov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu