Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Matovič po pol roku v parlamente: Hádky, krik a ostrá výmena s Hrnkom!

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Líder OĽaNO Igor Matovič sa po pol roku ukázal v parlamentne, aby predložil návrh novely zákona o zdravotnej starostlivosti. Počas Matovičovho vystúpenia však eskalovali nielen jeho emócie, ale aj emócie ostatných. Do Matoviča sa pustil Anton Hrnko (SNS).

Igor Matovič sa počas predkladania návrhu dostal opäť do varu. V rozprave k zákonu o zdravotnej starostlivosti vystupoval so zvýšeným hlasom a atakoval súčasnú vládnu koalíciu. "Je to antisociálny zákon. Tento zákon je o tom, ako zodrať chudobných ľudí z kože a zobrať od nich posledné peniaze, lebo si nemôžu dovoliť odísť z práce a potrebujú sa objednať," skritizoval Matovič poplatok za objednanie sa u lekára. "A keďže chcem, aby ministrovi Druckerovi zostali peniaze na to, aby ľudia mohli mať aspoň ako-tak bezplatnú zdravotnú starostlivosť, predkladám tento pozmeňujúci návrh," uviedol Matovič.

Máte Boha pri sebe?

"Teraz si porovnajme vašich 30 eur a Zajacových 20 korún, čo je 66 centov," začal Matovič. "Robert Fico si urobil kampaň na tom, že nebude vyberať 66 centov. Teraz tým ľuďom v hladových dolinách poviete, aby platili 30 eur. Vieme počítať?" spýtal sa Matovič. "Budete si od ľudí teraz pýtať 45-krát viac, hoci ste im sľúbili, že nebude ani tých 66 centov. Máte Boha pri sebe? Ste uzavretí v slonovinovej veži a myslíte si, že ste zjedli múdrosť sveta," líder OĽaNO začal zvyšovať hlas.

"Hovoríte ľuďom báchorky o tom, ako si kupujete 6 oblekov za rok, ako ich dokážete zodrať. Kde ich zoderiete? Mnohých z vás vidím v 20-ročných oblekoch. Tieto hlúposti si nechajte pre niekoho, kto seno žerie," Matovič apeloval na poslancov koalície, či sa nehanbia. "Toto je tá sociálna demokracia, čo máte za skratkou? Bohatí ľudia na to, čo tu predkladáte, vôbec nedoplatia, ale ten chudobný, čo si to bude musieť vydrať vo svojej práci, bude musieť zaplatiť koľko? Svoj dvojdenný plat?" Matovič skritizoval koalíciu aj za kauzu Bžán, Bašternák, Erika Tomáša nazval "Goebbelsom Smeru" a o Ficovi hovorí ako o riaditeľovi Zoo, ktorý symbolicky odišiel do Afriky. Hoci Fica podľa vlastných slov nemá rád, priznáva, že vo veci zmrazenia platov ústavných činiteľov s ním súhlasí.

Hrnko kričal na Matoviča

Do Matoviča sa pustil Anton Hrnko z SNS.  "Vitajte, rád vás vidím, ale klamete," odkázal Matovičovi. Kričal na neho, či ho prepustili z cvokárne. "Zavri si ústa! Kde si?" ohradil sa na Hrnka Jozef Viskupič z OĽaNO. "Stláčate gombíčky ako cvičené opičky," povedal Matovič. Matovič povedal, že opozícia si pri zmrazovaní platov povedala "necháme vás dokonať to divadlo". Hrnko však tvrdí, že aj opozícia chcela rozmrazenie platov.

"Igor, vrátili ste sa, teším sa, bude tu opäť veselo. Ani mňa neteší opatrenie, ktoré navrhuje vláda, ktoré sa týka opatrenia preplácať lekárom hodiny, ktoré robia nadčas. Ale je to potrebné," reagoval poslanec SNS Jaroslav Paška. Opatrením koalícia podľa neho reaguje na nedostatok lekárov. "Opatrenie nie je ideálne, ale reaguje na to, že máme nedostatok lekárov," doplnil s tým, že to treba akceptovať a ak sa ukáže toto opatrenie ako zlé, tak ho treba potom zrušiť. 

Matovič "zhulákal" svojich poslancov

Pavol Goga zo Smeru-SD Matoviča skritizoval za to, že útočí na poslancov Smeru-SD a premiéra. Z kuloárov podľa vlastných slov v Smere-SD vedia, že Matovič "zhulákal" svojich poslancov za to, že hlasovali za zvýšenie platov. 

Do sporu sa pridala aj poslankyňa Smeru Jana Vaľová. Podľa nej Matovič zrejme kričal na svojich poslancov, pretože ani niektorí z nich nehlasovali za zmrazenie platov. "Jeden poslanec má byť aj slušne oblečený. Prestaňte nosiť ošúchané rifle do parlamentu," povedala tiež Vaľová Matovičovi. Matoviča skritizoval aj poslanec Ondrej Dostál. Podľa neho je nebezpečný aj "antikorupčný populizmus". Skrátené legislatívne konanie je podľa Dostála protizákonné a nepáči sa mu, že Matovič ho dnes využil na návrh na zmrazenie platov.

Kritiku si Matovič vypočul aj od Dušana Bublavého (Smer-SD). "Pripadalo mi to tak, že si bol doteraz v ústave a dnes si im ušiel," povedal Bublavý. Ohradil sa voči rečiam o opičkách, ktoré hlasujú, ako Fico povie. Zdôraznil, že Smer-SD chce komplexný zákon na riešenie platov ústavných činiteľov.

Pozmeňujúci návrh

Predseda OĽANO predložil pozmeňujúci návrh k novele zákona o zdravotnej starostlivosti a na zmrazenie platov politikov. Poslanci NR SR v utorok hlasovaním rozhodli, že nebudú na tejto schôdzi rokovať v skrátenom legislatívnom konaní o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov. Skrátené legislatívne konanie nepodporili ani všetci koaliční poslanci.

Za skrátené konanie nehlasovali viacerí poslanci za Smer. Niektorí boli proti, niektorí sa zdržali hlasovania alebo nehlasovali. Za skrátené legislatívne konanie zo SNS bol len jej predseda Andrej Danko. Ostatní poslanci národniarov boli proti alebo sa zdržali hlasovania. Za skrátené konanie z Mosta-Híd hlasoval predseda strany Béla Bugár a okrem neho aj traja poslanci z klubu. Ostatní boli proti alebo sa zdržali hlasovania. Za skrátené konanie boli všetci prítomní poslanci Kotlebovej ĽSNS. Poslanci Smeru vo štvrtok avizovali, že návrh na zmrazenie platov podajú cez návrh novely zákona o dani z príjmov.

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker návrh Matoviča podľa informácií odmietne. Plénum aktuálne diskutuje o novele zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá upravuje rôzne oblasti zdravotníctva, ako napríklad sadzbu za poistencov štátu, rieši oblasť urgentných príjmov či zavádza doplnkové ordinačné hodiny.

Po pol roku v parlamente

Igor Matovič by sa dnes po takmer šiestich mesiacoch zúčastnil na rokovaní NR SR. Prihlásil sa do rozpravy k vládnemu návrhu novely zákona o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti. Rokovaním o novele dnes poslanci začínajú štvrtý deň rokovania na 23. schôdzi v tomto volebnom období.

Matovič sa na rokovaní parlamentu zúčastnil naposledy 20. júna, keď prišiel voliť nového generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Z protestu sa odvtedy na rokovaní parlamentu nezúčastňuje. Vtedy avizoval, že najbližšie príde do NR SR, keď bude dôležité hlasovanie. Igor Matovič sa od mája rozhodol z protestu nezúčastňovať sa na rokovaniach NR SR. Predseda parlamentu mu za to odňal mesačný plat i paušálne náhrady.

Viac o téme: Igor MatovičNárodná rada SRAnton Hrnko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu