Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Smeráci sa postavili pred kamery, aby vysvetlili chaos okolo platov! Sme jednotní, chyba opozície

Martin Glváč Zobraziť galériu (4)
Martin Glváč (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Po Dankovi a Bugárovi sa k chaosu okolo zmrazovania platov vyjadril aj poslanecký klub Smeru. Ten je podľa Glváča jednotný, zahlasuje za zmrazovanie platov. Predstavili vlastný návrh, podľa ktorého budú chcieť situáciu vyriešiť. Fico avizoval spojenie hlasovania o platoch s hlasovaním o vyslovení dôvery vláde.

Platy poslancov by sa tento rok mali zmraziť cez novelu zákona o dani z príjmov. Dnes sa na tom zhodol parlamentný poslanecký klub Smeru-SD, ktorý sa s týmto návrhom bude uchádzať o podporu koalície i opozície. Platy politikov by sa mali zmraziť cez pozmeňovací návrh k novele zákona. Novinárov o tom na tlačovej besede informoval predseda poslaneckého klubu Smeru-SD Martin Glváč.

Smeráci sa postavili pred
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Glváč zároveň informoval, že Smer-SD chce čo najskôr predložiť návrh nového zákona o platových pomeroch ústavných činiteľov, v ktorom chce odstrániť deformáciu platov politikov, ale aj manažérov štátnych firiem. Podľa neho je potrebné prijať novú úpravu ešte pred rozhodnutím ústavného súdu, ktorý posudzuje súčasne platný zákon. Podľa Glváča by rozhodnutie súdu mohlo spôsobiť väčšie škody.

V Smere je vraj jednota

"Poslanecký klub sa zjednotil v názore na úpravu platových pomerov ústavných činiteľov. Klub Smer-SD sa dohodol, že podporí zmrazenie platov a bude sa zároveň uchádzať o podporu u koaličných partnerov aj opozície," uviedol na tlačovej konferencii Glváč. Riešením je podľa neho otvorenie zákona o dani z príjmov. Poslanecký klub Smeru je podľa Glváča jednotný. „Niekedy na seba zvýšime hlas. Povedali sme si dnes možno, čo sme si v minulosti nepovedali. Je to bežné. Poriadok a jednotnosť klubu je,“ konštatoval.

Smeráci sa postavili pred
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Mediálny poradca premiéra a poslanec za Smer Erik Tomáš povedal, že by boli radi, keby opozícia ukázala, ako to myslí so zmrazovaním platov a či im nešlo len o hru. Zároveň avizoval, že Smer sa bude pri novom zákone o platoch politikov uchádzať o ústavnú väčšinu. Tomáš pripustil, že opätovné zmrazenie platov cez novelu zákona o dani z príjmov je diskutabilné, ale dôležitý je podľa neho výsledok.

Poslanec Ľubor Blaha za skrátené legislatívne konanie o zmrazovaní platov v utorok nehlasoval. Teraz zmenil názor a zmrazenie podporí. Zdôvodnil to prísľubom premiéra, že v novom zákone sa budú riešiť aj desaťtisícové mesačné platy manažérov štátnych firiem. „Chceme to riešiť systémovo,“ dodal.

Smeráci sa postavili pred
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Očakávam, že situáciu okolo platov si koalícia vyrieši medzi sebou

Prezident SR Andrej Kiska očakáva, že vzniknutú situáciu okolo svojich platov si koaliční partneri vyriešia medzi sebou. Uviedol to vo štvrtok na margo zámeru predsedu NR SR Andreja Danka (SNS), ktorý chce o probléme hovoriť s hlavou štátu aj premiérom Robertom Ficom (Smer-SD). "Prezident naďalej rozdeľuje každý mesiac svoj plat pre rodiny v núdzi. Doteraz rozdal vyše 200.000 eur a bude v tom naďalej pokračovať," uviedol Kiskov poradca pre komunikáciu Roman Krpelan.

OĽaNO predloží návrh už v piatok 

Poslanci opozičného hnutia OĽaNO nechcú čakať a už v piatok (1.12.) predložia návrh na zmrazenie platov ústavných činiteľov. Urobiť tak chcú cez pozmeňujúci návrh k novele zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorý bude mať totožné znenie ako pôvodná vládna iniciatíva. "Nevidíme žiadny dôvod, aby sme hlasovanie o zmrazení platov politikov zbytočne odsúvali na budúci týždeň a naďalej stresovali ľudí. V prípade, že to poslanci Smeru-SD už myslia so zmrazením platov naozaj vážne, majú možnosť zahlasovať už zajtra, ak prejavia dobrú vôľu," odkázali Obyčajní.

Zároveň tvrdia, že OĽaNO opakovane predkladalo a bude predkladať návrhy na zmrazenie platov politikov dovtedy, kým budú politici Slovensko zadlžovať. "Aj tento rok dlh, ktorý Ficov zlepenec spácha na úkor našich detí, bude cca 1,5 miliardy eur. Za tejto situácie si žiadny poslanec Smeru-SD, Mostu-Híd či SNS vyšší plat nezaslúži, keďže nevyužili svoje postavenie na zastavenie rozkrádania a zadlžovania Slovenska," odkazuje OĽaNO.

Bugára teší, že sa približujeme k systémovému riešeniu platov 

Podpredsedu Národnej rady SR a predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára teší, že sa koalícia približuje k systémovému riešeniu platov ústavných činiteľov. Reagoval tak na rozhodnutie klubu Smeru-SD, ktorý sa dohodol, že podporí zmrazenie platov a budú sa usilovať o prijatie systémového riešenia platov cez nový zákon.

"Dnešné vyjadrenia klubov koaličných strán boli konštruktívne, ale považujem ich len za prvý krok. Druhým krokom musí byť stretnutie, respektíve rokovanie, ktoré som na svojom brífingu avizoval už včera," doplnil Bugár. Zdôrazňuje, že Most-Híd nepolemizuje o zvyšovaní alebo nezvyšovaní platov ústavných činiteľov. "My hovoríme, že pre nás je neprípustný ten spôsob, ktorý si pán premiér pre riešenie tejto dôležitej otázky zvolil," poznamenal

Je to banda nesvojprávnych politikov

Poslanci Smeru sú podľa podpredsedníčky NR SR Lucie Nicholsonovej (SaS) bandou nesvojprávnych politikov, ktorá podľahla vydieraniu premiéra Roberta Fica. Ako povedala Nicholsonová dnes v reakcii na návrh Smeru ako zmraziť platy politikov, poslanci Smeru by mali vrátiť občianske preukazy.

"Pod tlakom akéhokoľvek lobistu sú schopní spraviť čokoľvek, aj našpiniť si do úst. Fico nie je nič iné, ako lobista," vyhlásila s tým, že SaS je za systémové riešenie, ktorým by boli platy ústavných činiteľov upravené. Zmrazenie platov však takým opatrením nie je. Liberáli sú napríklad pripravení diskutovať o zdanení paušálnych náhrad pre poslancov.

Skrátené konanie nebude

Poslanci Národnej rady SR v utorok hlasovaním rozhodli, že nebudú na tejto schôdzi rokovať v skrátenom legislatívnom konaní o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov. Pred hlasovaním zasadalo poslanecké grémium i koaličné poslanecké kluby, pretože opozícia so skráteným legislatívnym konaním nesúhlasila. Skrátené legislatívne konanie nepodporili napokon ani všetci koaliční poslanci. Za skrátené konanie nehlasovali viacerí poslanci za Smer. Niektorí boli proti, niektorí sa zdržali hlasovania alebo nehlasovali.

Za skrátené legislatívne konanie zo Slovenskej národnej strany bol len jej predseda Andrej Danko. Ostatní poslanci národniarov boli proti alebo sa zdržali hlasovania. Za skrátené konanie z Mosta-Híd hlasoval predseda strany Béla Bugár a okrem neho aj traja poslanci z klubu. Ostatní boli proti alebo sa zdržali hlasovania. Za skrátené konanie boli všetci prítomní poslanci Kotlebovej Ľudovej strany Naše Slovensko. Návrh na zmrazenie platov predložil premiér Robert Fico na rokovanie vlády 15. novembra.

Účelom navrhovaného zákona je ponechať platy poslancov, prezidenta, členov vlády, predsedu a podpredsedov Najvyššieho kontrolného úradu, verejného ochrancu práv a ďalších vybraných subjektov na úrovni roku 2017. Premiér Robert Fico očakáva, že parlament do konca roka zmení svoje rozhodnutie týkajúce sa zmrazovania platov ústavných činiteľov. „Očakávam, že NR SR zmení svoje rozhodnutie. V opačnom prípade budem iniciovať spojenie hlasovania o platoch ústavných činiteľov s hlasovaním o dôvere vláde,“ vyhlásil Fico v stanovisku v stredu.

Viac o téme: Martin GlváčZmrazovanie platov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu