Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Chaos okolo zvyšovania platov naberá na obrátkach: ANKETA Toto sú reakcie politikov

Politici odpovedali na otázky o zmrazovaní platov Zobraziť galériu (8)
Politici odpovedali na otázky o zmrazovaní platov (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Okolo zmrazovania platov politikov sa rozohrala riadna dráma. Keďže väčšina politikov bola proti schvaľovaniu v zrýchlenom konaní, návrh neprešiel a politikom by sa mali od nového roka zvyšovať platy. Politici odpovedali, čo si o situácii myslia.

Poslanci v utorok (28. 11.) odmietli zmrazovať platy v zrýchlenom režime. Skrátené legislatívne konanie podporilo iba 32 poslancov. Keďže neprešlo, zmrazenie nemôže byť účinné už od januára. Poslancom by tak mali platy v januári stúpnuť približne o 1000 eur. Zrýchlený režim podporili len poslanci ĽSNS, niektorí zo Smeru-SD, Andrej Danko z SNS a zopár poslancov Mosta-Híd. Návrh na skrátené konanie sa nepáčil nielen opozičným, ale ani viacerým koaličným poslancom. Premiér včera vyhlásil, že ak poslanci Národnej rady SR nezmenia svoj postoj ku zmrazovaniu platov ústavných činiteľov do konca tohto roka, spojí to s hlasovaním o dôvere vlády. 

Anketa politikov

1. Platy sa majú poslancom a politikom zvyšovať o tisíc eur. Nepovažujete to za príliš veľké navýšenie v súčasnej dobe?

2. Myslíte si, že to u ľudí vyvolá pozitívnu reakciu?

3. Čo spravíte s peniazmi v prípade navýšenia platov?

Andrej Danko

Andrej Danko
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Foto: SITA/Diana Černáková)

"Predseda NR SR Andrej Danko je proti chaotickému navyšovaniu platov. On osobne časť platu pravidelne dáva na verejno-spoločenské podujatia," odpísala hovorkyňa Národnej rady Zuzana Čižmáriková.

Ján Richter

Chaos okolo zvyšovania platov
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Richter (Smer-SD) je prekvapený, že návrh na skrátené legislatívne konanie o zmrazovaní platov niektorých ústavných činiteľov v pléne parlamentu v utorok neprešiel. "Dohoda aj z koaličnej rady bola iná. V podstate všetci predsedovia (Robert Fico - Smer, Béla Bugár - Most a Andrej Danko - SNS) mali záujem podporiť zmrazovanie platov. Treba to rozobrať a treba rýchlo pripraviť nový zákon, ktorý by to riešil iným spôsobom, ako je zmrazovanie. Treba tomu dať systémový rozmer, s ktorým by bola táto otázka vyriešená." 

Podľa neho existuje viacero poslaneckých návrhov, ako platy ústavných činiteľov vyriešiť a dôležité je len zhodnúť sa na najrozumnejšom riešení. "Úplne zmrazovanie nie je najlepšie riešenie. Treba dať tomu nejaký valorizačný mechanizmus." 

Martin Glváč

Chaos okolo zvyšovania platov
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Marek Mrviš)

"Myslím si, že platy politikov neporastú."

Veronika Remišová

"Je veľmi nezodpovedné, že vládna koalícia nepripravila v priebehu roka systémové riešenie, ktoré by zabránilo skokovému nárastu platov ústavných činiteľov. Pán Fico sa teraz nadarmo vyhovára, jeho divadlo nik neuverí, keďže za vládny zákon nezahlasovali jeho vlastní poslanci. Buď je to babráctvo alebo priamo úmysel koalície," odpovedala Remišová pre Topky.

Veronika Remišová
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Foto: SITA/Branislav Bibel)

"Pán Fico sľúbil, že zabezpečí zmrazenie platov do konca roka, teda predpokladám, že k zvýšeniu nedôjde. Aj keď je známe, ako pán Fico dodržuje svoje sľuby, napríklad o tom, že sa odsťahuje z bytu pána Bašternáka alebo odíde z politiky. Toto považujem len za divadlo a cirkus pána Fica."

Miroslav Beblavý

Chaos okolo zvyšovania platov
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

"Ide o problém vládnej koalície. My sme ešte pred rokom ponúkli rozumné riešenie, kde by platy skokovo nevzrástli, ale by sa zvyšovali rovnako ako všetkým občanov. Vládna koalícia ho odmietla a nech túto otázku rieši sama. Má na to parlamentnú väčšinu a zjavne aj patent na rozum."

Sloboda a solidarita

Chaos okolo zvyšovania platov
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher)

1. "Sme prístupní systémovému riešeniu, ktoré by zabezpečilo, že zvýšenie bude nižšie. My sme túto situáciu nespôsobili, ale tí, ktorí neustále, každý rok platy populisticky zmrazovali."

2. "Ako u koho, tí, ktorí sú s prácou svojich zvolených poslancov spokojní, budú kritickí menej, tí, ktorí sú nespokojní, budu kritickí viac."

3. "Každý poslanec ich použije zrejme podľa vlastného uváženia."

Natália Blahová

Chaos okolo zvyšovania platov
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Ivan Kopčáni)

1. "Problémom slovenskej politiky je, že sa stala úschovňou pre straníckych funkcionárov. Nemalo by to tak byť. Minister či poslanec má byť nielen dobrým politikom, ale aj odborníkom a manažérom. V tomto zmysle pozeráme do budúcnosti. Ak totiž chceme, aby takíto skvelí ľudia zastávali významné posty, musia byť aj adekvátne ohodnotení, pretože od nich chceme, aby svoju profesnú kariéru a komerčný plat opustili a venovali sa výhradne riadeniu štátnych orgánov a tvorbe kvalitnej legislatívy. V súčasnosti je aj z týchto dôvodov ťažké presvedčiť top odborníkov, aby sa začali venovať politike. Chápeme to teda ako investíciu do kvalitného spravovania štátu."

2. "Predpokladám, že to vyvolá rôzne reakcie. Strana Sloboda a Solidarita má v tomto ohľade však roky konzistentné stanovisko. Každoročné zmrazovanie platov ústavných činiteľov považujeme za populizmus. Vládna koalícia celý rok vedela o tom, že zmrazenie platov končí s posledným decembrom tohto roku. Napriek tomu nový návrh na budúcoročné zmrazenie priniesla až na poslednú decembrovú schôdzu a to dokonca v skrátenom legislatívnom konaní. Náš poslanecký klub principiálne odmieta neodôvodnené skracovanie legislatívneho konania. Hovoríme, že namiesto populistického zmrazovania platov malo už dávno prísť k tomu, že ak vláde takýto zákon nevyhovuje, mala prísť s novým návrhom, do ktorého by nebolo potrebné každoročne zasahovať." 

3. "Vôbec som nad tým zatiaľ nepremýšľala, pretože to, čo sa odohralo na včerajšej schôdzi, bolo dosť neočakávané. Veľa cestujem  po celom Slovensku za rodinami, ktoré majú problémy, niekedy treba finančne pomôcť, inokedy zabezpečiť právnika či materiálnu pomoc. Moje prvotné úvahy sa teda uberajú týmto smerom."

Robert Kaliňák

Ministra vnútra Roberta Kaliňáka neteší utorkové rozhodnutie parlamentu. "Stanovisko vlády je jasné. O tomto ešte bude horúca diskusia, so včerajším rozhodnutím parlamentnu nemôže byť človek spokojný," povedal minister vnútra Robert Kaliňák. "Poslanci majú na to iný názor ako vláda, čo nie je dobré." Zároveň dodal, že je lepšie ísť cestou nových pravidiel. Vyhlásil to po rokovaní vlády, keď si nevedel vysvetliť, čo sa v parlamente stalo.

Kaliňák zmrazovanie

Marek Maďarič

Pri zmrazovaní platov nastala zrejme komunikačná chyba, minimálne v poslenckom klube. "Ocitli sme sa v zvláštnej situácii, keď zjavne niečo nezafungovalo. Vládny návrh nenašiel podporu u vládnych poslancov," zdôraznil minister kultúry Marek Maďarič. "Donekonečna sa platy nedajú zmrazovať a nakoniec treba sa možno vrátiť spätne k situácii, kedy to bolo prijaté a bol to, povedal by som, taký akt solidarity, keď bolo obdobie finančnej ekonomickej krízy," povedal Maďarič. Priznal, že on bol hlasovaním poslancov zaskočený. 

Maďarič, zmrazovanie platov

Viac o téme: Robert FicoAndrej DankoMiroslav BeblavýSloboda a solidaritaZmrazovanie platov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu