Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Členka predsedníctva KDH nie je spokojná s vládou: Školstvo nie je ich priorita, hovorí

Miroslava Szitová
Miroslava Szitová (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Školstvo nie je prioritou súčasnej vlády. Dokazuje to nedostatočná komunikácia s učiteľmi, odborármi aj stredoškolákmi. Na dnešnej tlačovej besede to povedala členka predsedníctva KDH Miroslava Szitová.

Szitová dnes ocenila vypracovanie téz v rámci Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania a tiež ministra školstva Petra Plavčana za to, že spojil odborníkov, aby pripravili nadčasový program v oblasti školstva. V súvislosti s plánovanými reformami pritom upriamila pozornosť na plánovanú transformáciu povinnej školskej dochádzky na povinné vzdelávanie.

Pripomenula pritom, že takúto zmenu navrhovalo ešte pred voľbami KDH. Hnutie pritom navrhovalo povinné vzdelávanie žiakov od 6 do 18 rokov. Podľa reformného dokumentu ministerstva však má byť povinné vzdelávanie od 5 do 17 rokov. Szitová však hovorí, že argument, aby deti zo sociálne málo podnetného prostredia navštevovali školu pre lepšiu prípravu už od piatich rokov, neobstojí.

Tieto deti totiž podľa nej potrebujú dlhší čas ako jeden rok na prípravu do školy. Ako dodala, predškolské vzdelávanie treba riešiť samostatne a treba tiež zachovať deťom detstvo. Nepáči sa jej ani ukončenie povinného vzdelávania v 17 rokoch. Neplnoletí absolventi totiž podľa nej nie sú zamestnateľní a skončia po ukončení školy na úrade práce. 

KDH má výhradu aj k centralizácii moci. Szitová spresnila, že centralizáciu podľa nej neprezentuje minister školstva, ale premiér Robert Fico. Začalo sa to podľa nej ešte v predchádzajúcej vláde, keď zobrali radám škôl právomoc pri voľbe riaditeľa školy. Znamenalo to podľa nej spolitizovanie situácie a tiež vyššie riziko, že ak je riaditeľ školy politickou funkciou, nebude človek, ktorý riadi školu, odborníkom.

"Ďalší krok je centralizácia stredoškolského vzdelávania, keď predseda vlády Robert Fico hovorí, že úrad vlády bude rozhodovať o tom, ktoré odbory a ktoré školy budú vzdelávať v regiónoch žiakov. Je to hrubé zasahovanie do slobody výberu vzdelávania pre rodičov aj pre žiakov," uviedla dnes Szitová. Ministerstvo školstva pritom podľa nej má nástroj ako regulovať počet žiakov v jednotlivých stredných školách.

Rezort môže definovať kritéria prijatia žiaka na strednú školu tak, aby v gymnáziách boli iba najlepší žiaci. Na stredných odborných školách treba podľa nej pripraviť motivačné štipendiá pre mladých ľudí, aby navštevovali odbory, ktoré sú žiadané na trhu práce. Szitová hovorí, že treba zachovať slobodu pri výbere školy zo strany rodičov a žiaka. 

Szitová dnes tiež upozornila na model duálneho vzdelávania na Slovensku. "Po dvoch rokoch fungovania tohto systému máme iba 51 stredných škôl, ktoré sa zapojili do duálneho vzdelávania. Zákon nie je funkčný. Stredné školy totiž prichádzajú o peniaze, ktoré dostáva následne zamestnávateľ. Nie je zaujímavý pre stredné školy, nie je motivačný pre rodičov ani pre žiakov. Ak by to bolo opačne, bolo by dnes v duálnom vzdelávaní viac žiakov aj škôl," povedala Szitová. 

Na záver Szitová dodala, že strana Smer-SD vládne na Slovensku už viac ako 10 rokov. "Ak by strana Smer-SD vládnutie myslela vážne, nehovorili by stále o nových reformách, ale videli by sme konkrétne kroky. Asi im vyhovujú nevzdelaní mladí ľudia," dodala Szitová. 

Viac o téme: VládaŠkolstvoKDHMiroslava Szitová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu