Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Dankovi sa nepáči rozhodnutie Kisku: Mojimi priateľmi sú kresťania, riziko islamu neprehliadame

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenská národná strana vyhlasuje, že v čase ďalších teroristických útokov v Berlíne a v čase zastrelenia ruského veľvyslanca, veľmi citlivo vníma, že prezident SR Andrej Kiska vrátil zákon o registrácii cirkvi na opätovné prerokovanie Národnej rade SR. Informovala o tom riaditeľka komunikačného oddelenia SNS Júlia Kollárová.

Prezident podľa SNS opomenul, že tento návrh zákona schválila viac ako ústavná väčšina poslancov, a to bez rozdielu straníckeho trička. "Prezident Andrej Kiska sa netají, že jeho osobným priateľom je prezident Turecka Erdogan a Turecko. Mojím osobným priateľom je prezident Arménska a zástupcovia Južného Cypru. Mojimi priateľmi sú ľudia, ktorí žijú v Európe, sú kresťania a uvedomujú si riziko islamu, migrácie a extrémistov, ktorí sa skrývajú za náboženské hodnoty,“ povedal na adresu vráteného zákona predseda SNS a predseda parlamentu Andrej Danko s tým, že SNS nepopiera práva náboženského vyznania.

Upozorňuje však, že dnes aj nemecká kancelárka Angela Merkelová hovorí napríklad o zákone, ktorý zakazuje nosenie burky. Strana avizuje, že na jar bude iniciovať diskusiu o podobnom zákone aj u nás, po vzore Nemecka či Švajčiarska. 

Slovenská národná strana tvrdí, že prísnejší zákon o registrácii cirkvi je namierený najmä proti špekulatívnym registráciám cirkví. Nepopiera pritom, že týmto zákonom chceli otvoriť aj otázku odluky cirkvi od štátu a že ním chceli poukázať aj na problém islamizácie Európy. "V každom prípade sme za dialóg najvyšších cirkevných hodnostárov, sme za spoločný boj proti extrémistom, radikálom a fanatikom. Zároveň sme proti kolektívnej vine, ale sme aj proti tomu, aby sme donekonečna ustupovali v ľudských právach Európskej únii, na úkor našich hodnôt a nášho obyvateľstva,“ zdôraznil Danko. 

Prezident Andrej Kiska vrátil parlamentu novelu zákona o slobode náboženskej viery a postavení cirkví a náboženských spoločností, ktorú parlament prijal 30. novembra. Poslancom navrhol, aby pri opätovnom prerokovaní zákon odmietli ako celok. Ako dôvod prezident uviedol, že novela neprimerane zasahuje do základných práv a slobôd garantovaných ústavou SR.

Viac o téme: VetoSNSAndrej DankoAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu