Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Učitelia majú právo štrajkovať bez ohľadu na voľby: V prvom rade ich prestaňme urážať

(Zdroj: topky)

BRATISLAVA – Učitelia majú podľa strany Most-Híd právo štrajkovať bez ohľadu na to, či idú voľby, alebo nie. Sú podľa strany Most-Híd dôležitou súčasťou spoločenského systému. Obzvlášť po vyjadreniach premiéra a postoja strany Smer k nim. Strana Most-Híd sa pokúšala kontaktovať štrajkový výbor, aby navrhla postup, ktorý by podľa ich názoru riešil problém školstva, vrátane odmeňovania učiteľov a pedagogických pracovníkov, účinnejšie.

Most-Híd je presvedčený, že základným problémom nielen školstva, ale aj celej krajiny je absencia dlhodobej vízie. „Musíme dať nášmu školstvu takú víziu, ktorá vzíde z širokej celospoločenskej zhody naprieč celým politickým spektrom. Jediným ukazovateľom úspešnosti vlády a ministrov musí byť fakt, ako napĺňajú túto víziu. Takáto vízia by mala byť trvalým kurzom pozitívnych zmien v školstve, v záujme skvalitnenia celého systému a jeho jednotlivých súčastí vrátane odmeňovania učiteľov,“ uviedol predseda strany Béla Bugár.

Most-Híd je presvedčený o nutnosti rýchlej, ale zmysluplnej reakcie na dlhotrvajúce problémy školstva, ktoré sú zapríčinené absenciou systémových zmien a krokov. „Preto sme iniciovali zvolanie školského výboru parlamentu. Jedným z ďalších možných riešení, aj vzhľadom na blížiace sa voľby, je záväzok politických strán presadiť ako jednu z priorít budúcej vlády komplexný Zákon o financovaní a rozvoji vedy a školstva na Slovensku do roku 2030,“ pomenoval ďalšie možné kroky Béla Bugár. 

Pre Most-Híd je veľkou výzvou aj riešenie problémov národnostných a málotriednych škôl, z ktorých mnohé zápasia s existenčnými a finančnými problémami. Ich problémy nevyriešia predvolebné dary zo zahraničia. Most-Híd má pripravené systematické riešenia, ktoré už predložil odbornej verejnosti. Ide o systém tzv. centrálnych škôl, resp. o systém školských autobusov.

Tak isto sme presvedčení, že vzhľadom na špecifické postavenie národnostných málotriednych škôl by tieto mali byť vyňaté z kvótového systému. K príprave spomínaného zákona chce strana Most-Híd prispieť spolu so svojou širokou odbornou základňou.

Na začiatok by stačilo učiteľov prestať urážať

Učitelia sa dnes nedožadujú niečoho navyše, chcú len riadne žiť a prestať byť urážaní štátom, ktorý by ich mal chrániť. Uviedol to europoslanec Miroslav Mikolášik (KDH) v súvislosti s ostrým štrajkom učiteľov. V medzinárodnom meradle je podľa neho odkaz predsedu vlády Roberta Fica učiteľom neakceptovateľný a nehodný premiéra akéhokoľvek štátu.

„Slovenský premiér sa diskvalifikoval a poškodil kredit Slovenska. Kým pred časom ešte prejavoval vôľu v budúcnosti pomôcť učiteľom, na ktorých vraj dnes už neostali peniaze, teraz jasne odhalil, že sa tak konať nechystá a neváži si ich,“ reaguje Mikolášik na slová premiéra Roberta Fica, ktorý minulý týždeň učiteľom odkázal, nech aj oni urobia niečo pre štát.

„Ak sa máme seriózne rozprávať o zvýšení ohodnotenia učiteľov, potrebujeme ich na začiatok prestať urážať, pochopiť ich miesto v spoločnosti a poďakovať za všetko, čo pre ňu urobili a robia,“ doplnil Mikolášik. 

Europoslanec v tejto súvislosti upozornil, že skúsenosti s občasnými prípadmi ľahostajného a neodborného pedagóga môžu ľuďom brániť objektívne posúdiť hodnotu základného školstva. „To je však problém mnohých povolaní, nielen učiteľov, že sa v kolektívoch nájdu jednotlivci, ktorí mu škodia. Kľúčové však je, aby štát začal systematicky ohodnocovať kvalitných, aktívnych pedagógov, ktorí pracujú často nad rámec povinností,“ uviedol Mikolášik s tým, že napriek nedostatočným podmienkam je ich ešte stále veľa.

Europoslanec zároveň zdôraznil potrebu pozrieť sa na učiteľské mzdy podľa regiónov. Tie sa podľa neho líšia zamestnanosťou a životnou úrovňou, ktoré sú pre výkon povolania rovnako určujúce. 

Učitelia dnes vstúpili do štrajku, ktorý organizuje Iniciatíva slovenských učiteľov. Zatvorených zostalo približne 300 škôl, ostatné nahlásené školy sú v obmedzenej prevádzke. Celkovo sa dodnes na štrajk registrovalo na internetovej stránke iniciatívy 11 454 učiteľov zo 731 škôl. Zástupcovia Iniciatívy slovenských učiteľov sa na rokovaní vo štvrtok 21. januára nedohodli s ministrom školstva Jurajom Draxlerom na podmienkach, ktoré by odvrátili plánovaný štrajk učiteľov. 

Predseda vlády Robert Fico povedal, že vláda SR plne rešpektuje právo učiteľov na štrajk, aj keď iniciatíva časti učiteľov vyvoláva veľa právnych otázok a má silný politický a predvolebný kontext. Zároveň však oznámil, že vzhľadom na zvýšenie platov učiteľov o takmer 50 percent počas jeho dvoch vlád a vzhľadom na to, že legislatívny proces pre toto volebné obdobie je uzavretý, vláda pre učiteľov do 5. marca už viac urobiť nemôže.

Viac o téme: Béla BugárMiroslav Mikolášik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu