Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Martvoň by chcel zaviesť národný register sexuálnych deviantov

Anton Martvoň
Anton Martvoň (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Poslanec Národnej rady SR Anton Martvoň (Smer-SD) by chcel zriadiť register sexuálnych deviantov.

"Budem iniciovať rokovanie o možnosti zriadenia a prevádzkovania takéhoto registra," avizuje vládny poslanec, podľa ktorého je takýto register potrebný. "Určite je tento register potrebný, čoho dôkazom je aj to, že len v roku 2013 bolo za trestné činy súvisiace so sexuálnym zneužívaním, sexuálnym násilím, znásilnením, s kupliarstvom, únosmi, s obchodovaním so ženami a s deťmi, s výrobou, rozširovaním a prechovávaním detskej pornografie, spáchaným voči deťom a ženám, stíhaných v SR približne 500 osôb a v roku 2014 za tieto trestné činy bolo stíhaných približne 250 osôb," uviedol Martvoň.

Na základe registra by domáce aj zahraničné úrady mohli získať informácie o osobe, pobyte a vycestovaní takéhoto sexuálneho delikventa mimo Slovenska alebo o jeho pricestovaní na Slovensko. "Zároveň by si mohli občania Slovenska vyžiadať informácie, či je určitá osoba v tomto zozname, alebo či nejaký sexuálny delikvent nebýva v ich blízkosti a tým by potenciálne mohol ohroziť bezbranné deti a ženy," vysvetlil poslanec.

Poukázal, že v Európskej únii zmizne každý rok asi 70.000 detí. V súvislosti so sexuálnymi delikventmi uviedol prípad Slováka odsúdeného na Slovensku za znásilnenie dvoch žien, ktorý sa po prepustení z väzenia presťahoval do Veľkej Británie. "Tam začiatkom augusta dostal doživotie za sériu ohavných zločinov ako znásilnenie malých detí a obchodovanie s nimi. To sa však nemuselo stať, keby malo Slovensko národný register sexuálnych deviantov a keby existovala lepšia spolupráca medzi členskými štátmi Európskej únie v takýchto prípadoch," zdôraznil Martvoň.

Register sexuálnych delikventov má podľa poslanca len šesť členských štátov EÚ, čo umožňuje odsúdeným násilníkom voľne sa pohybovať po únii. Register má Veľká Británia, Cyprus, Írsko, Malta, Rakúsko a Francúzsko. "Podľa zahraničných agentúr na ochranu detí má únia dieru v systéme. Keď britské agentúry informujú ostatné krajiny o tom, že známi sexuálni delikventi cestujú do zahraničia, malo by to fungovať aj opačne, no nedeje sa to. Rovnaký systém totiž neexistuje v 22 krajinách, čo znamená, že odsúdení zločinci – sexuálni devianti môžu prísť na Slovensko bez toho, aby boli naše úrady a občania informovaní o ich zvrátenej minulosti," upozornil Martvoň.

Poukázal, že takíto ľudia môžu pokojne pracovať s deťmi v škole alebo s týranými ženami v komunite. "Preto súhlasím s európskymi aktivistami, ktorí v súčasnosti volajú po celoeurópskom programe, ktorý umožní cezhraničné zdieľanie údajov o sexuálnych delikventoch," doplnil s tým, že Spojené štáty americké majú verejný register sexuálnych delikventov už od roku 2005. "Obsahuje mená, adresy, fotografie, trestné činy a hodnotenie osôb usvedčených zo sexuálnych deliktov. Každý občan si tak môže pozrieť, či takáto osoba nebýva v jeho susedstve," uzavrel Martvoň.

Viac o téme: Anton Martvoň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu