Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Dekan Právnickej fakulty otvorene prehovoril o pochybnej nominácii Martvoňa: Sme kamaráti

Eduard Burda Zobraziť galériu (2)
Eduard Burda (Zdroj: www.flaw.uniba.sk)

BRATISLAVA – Po prevalení kontroverzného znovuzvolenia do funkcie predsedu Správnej rady Slovenského národného strediska pre ľudské práva sa naňho spustila spŕška kritiky. Dekan Právnickej fakulty UK Eduard Burda, ktorý poslanca Smeru na miesto nominoval, priznáva, že má s Martvoňom kamarátsky vzťah. V rozhovore pre Topky vysvetlil, čo ho k nominácii viedlo a čo si o medzere v zákone myslí.

Viacerí opoziční kritici sa zhodli, že poslanec Smeru Anton Martvoň nekonal celkom eticky, keď využil medzeru v zákone a členom Správnej rady SNSĽP sa stal tretí raz vďaka priaznivému vetru a solidarite okolností. Z pozície predsedu odišiel ešte pred skončením druhého funkčného obdobia a keď po krátkom čase zamával predsedníctvu na rozlúčku aj jeho nástupca a známy Martin Dufala, dvere mu znova otvoril dekan Právnickej fakulty Eduard Burda, keď ho opäť nominoval za člena. Bolo to však etické?

„Ja nepovažujem za neetické, keď je niekto vymenovaný v súlade so zákonom. Druhá otázka je, ako je ten zákon sformulovaný a v rámci Slovenskej republiky cez 25 rokov platí toľko, že kvalita zákonov a všeobecne záväzných právnych predpisov nie je práve vysoká,“ priznáva Burda a vysvetľuje, že by sa skôr priklonil k tomu, aby sa „právne zákony a všeobecne záväzné predpisy presnejšie a striktnejšie vyjadrovali k problémom a aby nebolo možné si jednu formuláciu vysvetľovať dvoma diametrálne odlišnými alebo viacerými diametrálne odlišnými spôsobmi.“ 

Máme kamarátsky vzťah

Dôvodom vymenovania Martvoňa boli podľa Burdu skúsenosti. „V Správne rade figuroval už predtým, a keď sa uvoľnilo miesto, rozhodol som sa naň vymenovať jeho - v súlade so zákonmi,“ uviedol nepopierajúc, že Martvoňa osobne dobre pozná vzhľadom na jeho pôsobenie v rámci Právnickej fakulty. „Poznám pána Martvoňa osobne, všetci sa tu poznáme a s dvomi až tromi štvrtinami ľudí, ktorí sú na fakulte, mám kamarátsky vzťah,“ komentoval.

Môže byť zákonne zvolený opäť

Ako priznal Burda, podobné prípady sa v minulosti stali už viackrát, pretože mnohé zákony majú podobnú konštrukciu a po našej hypotetickej otázke, či by Martvoň mohol teraz zákonne získať členstvo aj štvrtý raz, potvrdil, že z hľadiska legislatívy by to teoreticky možné bolo. V tomto roku mu totiž vďaka krátkej prestávke začalo plynúť opäť prvé funkčné obdobie a má právny nárok byť členom SNSĽP šesť rokov po sebe.

Martvoň funkciou získal dohľad nad agendou Správnej rady, no o jeho hlbších právomociach Burda nemá prehľad. Za člena ho nominoval na základe osobných skúseností z pôsobenia na fakulte, ktoré boli dobré a Burda verí, že Martvoň je etický a pre spoločnosť môže mať prínos. Ako na záver reagoval na našu otázku, ako by sa zachoval v koži Martvoňa a či by z funkcie odstúpil, vo veci má jasno: „Keby som bol v koži pána Martvoňa, pozeral by som sa na to, ako a čo som v tej funkcii urobil a podľa toho, čo by mi vyšlo, aký som bol prospešný pre spoločnosť, podľa toho by som sa zariadil.“

Anton Martvoň
Zobraziť galériu (2)
Anton Martvoň  (Zdroj: SITA)

Viac o téme: Anton MartvoňEduard Burda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu