Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovensko by podľa niektorých analytikov nemalo kupovať elektrárne

Predseda vlády SR Robert Fico počas tlačovej konferencie po výjazdovom rokovaní 161. schôdzi vlády SR, Špačince.
Predseda vlády SR Robert Fico počas tlačovej konferencie po výjazdovom rokovaní 161. schôdzi vlády SR, Špačince. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V súčasnosti je otázne, či je pre štát výhodne kúpiť akcie v Slovenských elektrárňach (SE), ktoré predáva ich vlastník, talianska spoločnosť Enel. Podľa analytika z Inštitútu pre energetickú bezpečnosť Petra Marčana, všetko bude záležať na vyrokovaných podmienkach.

"Tým kľúčovým faktorom je dostavba tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce. Či vôbec sa podarí dostavať a spustiť tieto jadrové bloky, kedy to bude, a najmä koľko to nakoniec bude stáť. Od toho sa odvíja cena, ako jeden z kľúčových faktorov "výhodnosti“ odkúpenia podielu,“ povedal pre portál vEnergetike.sk Marčan.

Slovenská vláda v súčasnosti uvažuje, že by od talianskeho Enelu kúpila aspoň 17-percentný z 66-percentného predávaného podielu. Štát by sa tak stal majoritným 51-percentným akcionárom v slovenskom dominantnom výrobcovi elektriny. Marčan však upozorňuje, že po navýšení štátneho podielu v elektrárňach sa môžu veľmi rýchlo deformovať ceny elektriny na trhu. "Videli sme, že premiér avizoval na volebný rok 2016 dvojmiestne znižovanie cien plynu a vratky v čase, kedy regulátor ani nezačal s cenovými konaniami. Je vysoko pravdepodobné, že to isté bude chcieť aj pri elektrine,“ dodal Marčan. 

Peter Baláž z Ekonomickej univerzity v Bratislave si myslí, že taliansky Enel nebude chcieť štátu predať len 17-percentný podiel elektrární. "Enel nemôže predať 17-percentný podiel, lebo nový majiteľ zostatku by stratil nad firmou manažérsku kontrolu a hodnota zostatku by prudko klesla,“ myslí si Baláž. Ten štátu navrhuje, že po dostavaní jadrových blokov v Mochovciach by mal predať svoj 34-percentný podiel novému investorovi, tak aby mali elektrárne iba jedného pána. "Štát by mal ovplyvňovať činnosť cez regulátora a napríklad cez "zlatú akciu",“ konštatoval Baláž. 

To, že štát je zlým vlastníkom, si myslí analytik Martin Vlachynský z INESS. "Zadlžený štát, ktorý na krytie deficitov musel zaťažovať občanov čoraz vyššími daňami, chce za peniaze daňovníkov investovať do firmy v sektore, ktorý čakajú náročné roky vzhľadom na nízke ceny a prebytky elektriny. Prirátajme si k tomu chronické problémy s predraženými a netransparentnými verejnými obstarávaniami v štátnych podnikoch a dostaneme sa k odpovedi, že daňovníkovi sa to neoplatí,“ konštatoval pre portál vEnergetike.sk Vlachynský. 

Analytici si myslia, že vstup Enelu do Slovenských elektrární podniku priniesol aj pozitíva. "Taliansky investor napríklad uviedol Slovenské elektrárne do medzinárodného prostredia, zaviedol do riadenia progresívne metódy, odstránil politický balast a minimalizoval korupčné správanie v dodávateľsko-odberateľských vzťahoch,“ uviedol Baláž. Po príchode zahraničného investora do Slovenských elektrární pred deviatimi rokmi, začal podnik vykazovať zisky a preinvestovalo sa niekoľko miliárd. Od roku 2006 do konca minulého roka preinvestoval podnik na Slovensku takmer štyri miliardy eur. Čistý konsolidovaný zisk Slovenských elektrární sa pohyboval po príchode talianskeho investora od 48 do 457 miliónov eur. 

V júni by mal ísť do Talianska rokovať s najvyššími predstaviteľmi o možnej kúpe akcií Slovenských elektrární premiér Robert Fico. Aký bude postoj vlády pri predaji spomínaného podielu SE, zatiaľ nie je jasné. Premiér Robert Fico po aprílovom stretnutí so šéfom talianskeho Enelu Francescom Staracem uviedol, že štát sa bude zaujímať minimálne o odkúpenie 17-percentného podielu tak, aby získal v elektrárňach majoritu spolu s manažérskou kontrolou. V hre však môže byť aj kúpa celého 66-percentného podielu štátom. Úrad vlády túto možnosť ani nepotvrdil, ani nevyvrátil. 

Okrem štátu sa oficiálne o predávaný podiel Slovenských elektrární zaujímajú dvaja investori. Ide o spoločnosť Energetický a průmyslový holding (EPH), ktorého vlastníkmi sú český podnikateľ Daniel Křetinský, slovenský Patrik Tkáč a finančná skupina J&T, a firmu Slovnaft, ktorá podala ponuku spolu s maďarskou skupinou MVM Group. Nezáväzne prejavili záujem o majoritný podiel Slovenských elektrární štyri spoločnosti. Enel po prijatí záväzných ponúk nechcel počet ponúk ani detaily týchto ponúk konkretizovať. 

Spoločnosť Slovenské elektrárne je najväčším výrobcom elektriny na Slovensku. V apríli 2006 sa jej hlavným akcionárom stala spoločnosť Enel so 66-percentným podielom. Zvyšných 34 % akcií vlastní Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky. Na kúpu slovenského výrobcu elektriny vynaložil Enel pred deviatimi rokmi necelých 840 miliónov eur. Spoločnosť Slovenské elektrárne disponuje vyše päť tisíc megawattmi inštalovaného výkonu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu