Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Medzinárodná blamáž: Stačila jedna Ficova veta v Moskve a Ukrajina bola v pozore!

Robert Fico na návšteve Moskvy s Dimitrijom Medvedevom. Zobraziť galériu (5)
Robert Fico na návšteve Moskvy s Dimitrijom Medvedevom. (Zdroj: Facebook)

MOSKVA - Ficovu cestu do Moskvy sprevádza blamáž. Kým Ukrajincom hovorí jedno, Rusom zas iné. Ešte včera večer volal z hotela ukrajinskému prezidentovi Porošenkovi, aby ho ubezpečil, že stojí za sankciami proti Rusku. No dnes s najvyššími predstaviteľmi Ruska povedal, že sankcie považuje za nezmysel, ktorý nič nevyrieši.

V pondelok ubezpečoval Porošenka

Tesne pred stretnutím s najvyššími predstaviteľmi Ruska si Fico zavolal s ukrajinským prezidentom Porošenkom. Porošenko a Fico absolvovali v pondelok telefonický rozhovor priamo z hotela, v ktorom posúdili otázky ekonomickej spolupráce a aspekty súvisiace so zabezpečením tranzitu zemného plynu. Porošenko a Fico "skoordinovali pozície v kľúčových otázkach vzájomných vzťahov". Premiér Fico v rozhovore potvrdil zámer SR zachovať objemy reverzných dodávok zemného plynu na Ukrajinu.

Petro Porošenko
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Twitter)

Podľa agentúry Ukrinform Porošenko s Ficom hovorili aj o situácii na východe Ukrajiny. Zhodli sa na tom, že v oblasti nedošlo k podstatnejšej deeskalácii konfliktu, čo konštatujú aj členovia pozorovateľskej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorých úlohou je monitorovať plnenie dohody o prímerí podpísanej vo februári v bieloruskom Minsku. "Robert Fico potvrdil, že Slovensko ako zodpovedný štát bude aj naďalej podporovať jednotu EÚ v otázke sankcií voči Rusku," uvádza sa vo vyhlásení kancelárie ukrajinského prezidenta.

Dnes už to neplatilo

"Nepotrebujeme žiadne rinčanie zbraňami, nepotrebujeme sa predháňať v sankciách, ale potrebujeme normálny dialóg, ako tento problém vyriešiť. V tomto dialógu je úloha parlamentov nezastupiteľná. Chcem potvrdiť pripravenosť slovenskej strany pokračovať v košickom dialógu," vyhlásil Fico dnes v Moskve na stretnutí so Sergejom Naryškinom.

Nie zbrane či sankcie, ale dialóg môže vyriešiť ukrajinskú krízu. Uviedol to dnes premiér Robert Fico na stretnutí s predsedom ruskej Štátnej dumy Sergejom Naryškinom v rámci jeho dvojdňovej pracovnej návštevy v Moskve. Slovensko a Rusko podľa slov Fica nemajú žiadne otvorené otázky.

Fico s predsedom ruskej Štátnej dumy Sergejom Naryškinom
Zobraziť galériu (5)
Fico s predsedom ruskej Štátnej dumy Sergejom Naryškinom  (Zdroj: SITA)

Naryškin premiérovi Ficovi poďakoval za účasť na oslavách 70. výročia konca 2. svetovej vojny, ktoré sa konali 9. mája v Moskve. "Vysoko hodnotím slovenskú starostlivosť o hroby a pamätníky sovietskych vojakov, ktorí oslobodzovali Európu a Slovensko od fašizmu," zdôraznil.

Slovenská delegácia s predsedom Naryškinom
Zobraziť galériu (5)
Slovenská delegácia s predsedom Naryškinom  (Zdroj: Facebook)

Fico sa vyjadril, že vzťahy Slovenska a Ruska nie sú zaťažené žiadnymi komplikovanými otázkami a krajiny spája veľa historických momentov. Ruského partnera informoval, že vláda plánuje na bratislavskom Slavíne vybudovať špeciálne múzeum venované 2. svetovej vojne. "Zdá sa, že nikdy nie je dosť informácií o týchto udalostiach. My to cítime najmä u mladšej a strednej generácie, že výpadok informácií o 2. svetovej vojne je pomerne významný," zdôvodnil premiér.

Naryškin označil Fica za politika, ktorý veľmi dobre bráni národný záujem Slovenska, a ocenil spoluprácu medzi parlamentmi oboch krajín. "Považujem toto naše dnešné stretnutie za pokračovanie politického dialógu medzi našimi krajinami, ktorý je nasmerovaný na spoluprácu medzi Ruskom a Slovenskom založenú na historických a kultúrnych tradíciách," dodal.

Fico sankcie opakovane kritizuje

V apríli minulého roku sankcie kritizoval, pretože poškodia slovenskú ekonomiku. "Ak však opäť nad zdravým rozumom zvíťazí nejaký geopolitický súboj a bude tlak na Slovensko, aby sa stalo súčasťou ťažkých ekonomických sankcií vo vzťahu k Ruskej federácii, tak zabudnime na hospodársky úspech," podčiarkol s tým, že v SR po ich zavedení príde k obrovským škodám.

A takisto urobil aj v septembri. “Považujeme sankcie za kontraproduktívne, za neriešiace problém na Ukrajine. Prvá a druhá vlna sankcií ukázali skôr eskaláciu napätia,“ opakovane zdôraznil premiér ešte v septembri minulého roku.

Ficova patologická dezorientácia

Návštevu Kremľa kritizoval aj europoslanec Eduard Kukan. "Návšteva premiéra Fica v Moskve nesie znaky patologickej dezorientácie na politickej mape v Európe. Premiér sa vydal v zlom čase, zlým smerom. Keď väčšina európskych politických lídrov dokáže postupovať voči Rusku jednotne a keď sa objavujú čierne zoznamy európskych politikov, ktorí nie sú v Rusku vítaní, moskovské nasmerovanie premiéra Fica opäť podkopáva dôveryhodnosť Slovenska ako partnera v EÚ. Premiér by si mal uvedomiť, že táto dôveryhodnosť sa nedá vyjednať ako dodávka plynu," vyhlásil Kukan.

Stretne sa aj s Putinom

O pár chvíľ by sa mal Fico v Moskve stretnúť aj s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Na svojom Facebooku zavesil fotku, kde je s Putinovou pravou rukou Dimitrijom Medvedevom na káve.

Medzinárodná blamáž: Stačila jedna
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook)

Nevyvrátiteľný dôkaz o prítomnosti ruských vojakov na Ukrajine

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu