Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Fico sa už vrátil z Moskvy, od Putina žiadal aj pomoc pre Slovan

Fico sa stretol s Putinom
Fico sa stretol s Putinom (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Premiér Robert Fico sa dnes večer vrátil z dvojdňovej pracovnej návštevy v Moskve. Hlavným cieľom stretnutí s najvyššími ruskými predstaviteľmi a podnikateľmi bolo zlepšiť obchodné a hospodárske vzťahy oboch krajín. Pomoc žiadal predseda vlády aj pre hokejový klub Slovan Bratislava.

S hlavou Ruskej federácie Vladimirom Putinom diskutoval Fico aj o širokorozchodnej železnici na území Slovenska, s ktorou by sa podľa Putina malo pohnúť. Premiér ho presviedčal, že ide o opodstatnený projekt, je potrebné urobiť štúdiu uskutočniteľnosti a prekážky na slovenskej strane nie sú.

V debate o tom, že po roku 2019 by už nemal do Európy prúdiť plyn z Ruska cez Ukrajinu, Putin informoval, že ešte nepadlo politické rozhodnutie. Fico mu ponúkol alternatívu v podobe projektu Eastring, ktorý má v spolupráci s Rumunskom, Bulharskom a Maďarskom nadviazať na pripravovaný rusko-turecký tok plynu. Putin zatiaľ potvrdil len to, že Rusko vybuduje plynovod po turecké hranice a jeho ďalšie smerovanie je otázkou dohody.

Ruský prezident sa zaujímal aj o predaj podielu talianskej spoločnosti Enel v Slovenských elektrárňach. Fico zopakoval, že ak budú podmienky výhodné pre štát, pokúsi sa získať väčšinu v tejto firme. Témou rozhovoru bolo tiež jadrové palivo a rekonštrukcia slovenskej vojenskej techniky. Fico otvoril na rokovaniach s Putinom, predsedom Štátnej dumy Sergejom Naryškinom, premiérom Dmitrijom Medvedevom či ministrom obchodu a priemyslu Denisom Manturovom aj tému pomoci Slovanu. Ruských partnerov požiadal, aby pohľadali mechanizmus, na základe ktorého by mohol hokejový klub účinkovať v Kontinentálnej hokejovej lige (KHL) aj v budúcej sezóne. "Pokúsime sa pomôcť," reagoval Putin s tým, že zdroje na jeho financovanie sa musia nájsť aj na Slovensku.

Premiéra v Moskve sprevádzal podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák, minister životného prostredia Peter Žiga a minister školstva, vedy, výskumu a športu Juraj Draxler. Spolu s nimi do Ruska cestovali viacerí zástupcovia štátnych inštitúcií a podnikateľského sektora, ktorí s ruskými partnermi podpísali dohody o spolupráci v oblasti pôdohospodárstva, dopravy, cestovného ruchu či vedy a výskumu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu