Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Do Trestného zákona by mohol pribudnúť nový trestný čin: Nedobrovoľné zmiznutie!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Do Trestného zákona by časom mohol pribudnúť nový trestný čin – nedobrovoľné zmiznutie. Vláda sa bude na dnešnej 107. schôdzi zaoberať návrhom rezortu spravodlivosti na odsúhlasenie ratifikácie Medzinárodného dohovoru OSN o ochrane všetkých osôb pred nedobrovoľným zmiznutím z 20. decembra 2006.

Tento dohovor obsahuje definíciu skutkovej podstaty trestného činu nedobrovoľného zmiznutia, ktorý je v ňom považovaný za zločin proti ľudskosti. Za nedobrovoľné zmiznutie sa považuje zadržanie, väzba, únos alebo iná forma pozbavenia slobody, ktorých sa dopustili zástupcovia štátu alebo osoby, alebo skupiny osôb, ktoré konajú s poverením, podporou alebo s tichým súhlasom štátu, s následným odmietnutím potvrdiť pozbavenie slobody alebo zatajením osudu alebo miesta pobytu zmiznutej osoby, v dôsledku čoho je táto osoba postavená mimo ochrany zákona.

Zmluvné strany sa v dohovore zaväzujú prijať legislatívne a iné opatrenia na zabránenie a trestanie trestného činu nedobrovoľného zmiznutia.

Na podporu umeleckých aktivít, kultúry a kreatívneho priemyslu má na budúci rok vzniknúť nová verejnoprávna inštitúcia, Fond na podporu umenia. Cez fond sa majú podľa predkladateľa návrhu, Ministerstva kultúry (MK) SR, financovať umelecké aktivity, kultúra a kreatívny priemysel. Fond nahradí podstatnú časť grantového systému ministerstva kultúry.

Vyplýva to z návrhu zákona o Fonde na podporu umenia a o novele zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti MK SR, ktorým sa dnes bude na svojom rokovaní zaoberať vláda. Fond by mal prvé umelecké projekty podporiť v roku 2016. Návrh predložený ministerstvom kultúry vychádza z Programového vyhlásenia vlády SR na roky 2012 – 2016, v ktorom sa kabinet zaviazal hľadať nové možnosti a modely financovania kultúry nielen z verejných zdrojov a pretransformovať súčasný grantový systém MK SR na verejnú inštitúciu, ktorej príjmy, určené na podporu slovenskej kultúry, budú zákonom zabezpečené aj výnosmi z hazardných hier a lotérií.

Tvorivosť ako hnací motor ekonomiky je princípom materiálu Východiská stratégie rozvoja kreatívneho priemyslu v Slovenskej republike, ktorý dnes prerokuje kabinet. Materiál predložilo Ministerstvo kultúry SR, ktoré v ňom reaguje na rastajúci význam kreatívnych odvetví priemyslu.

Vláda si podľa rezortu kultúry uvedomuje dlhodobý verejný dlh voči kultúre, nedocenenie jej významu a absenciu systémových zmien potrebných na rozvoj kultúry. "Je potrebná politika, ktorá kultúre nielen prizná spoločenskú dôležitosť, ale jej poskytne aj výraznejšiu podporu. Nejde o oblasť, na ktorej sa dá v nasledujúcich rokoch šetriť. Finančná podpora kultúry však musí vychádzať z reálnych ekonomických možností štátu a súčasne byť aj schopná napĺňať reálne stanovené ciele, priority a očakávania kultúrnej obce," tvrdí Ministerstvo kultúry SR v návrhu Stratégie rozvoja kultúry Slovenskej republiky na roky 2014 - 2020, ktorým sa dnes bude zaoberať vláda.

Ministri dostanú na stôl aj Súhrnný audit výkonu kompetencií verejnej správy, ďalej návrh Operačného programu Efektívna verejná správa na roky 2014 – 2020, ktorý predložilo ministerstvo vnútra, a tiež návrh Operačného programu Výskum a inovácie z dielne rezortu školstva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu