Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Fedor: Vo vojenskom spravodajstve boli dva obrovské škandály

Martin Fedor
Martin Fedor (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V priebehu dvoch rokov nastali vo vojenskom spravodajstve podľa podpredsedu SDKÚ-DS Martina Fedora dva obrovské škandály a ani jeden nie je vyšetrený. Upozornil pritom na odpočúvania v roku 2011 a dnes medializované vážne podozrenia z tunelovania Vojenskej spravodajskej služby (VSS).

„V takomto stave to nemôže zostať v záujme samotnej spravodajskej služby,“ povedal dnes novinárom Fedor po mimoriadnom rokovaní Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti vojenského spravodajstva, ktoré zvolal ako jeho predseda, pretože v stredu dostal dokumenty, ktoré nasvedčujú tomu, že vo vojenskom spravodajstve mohlo dochádzať k machináciám až tunelovaniu štátneho majetku.

„Ak sú dokumenty, ktorých kópie som dostal, pravé, sú utajovanými skutočnosťami, nemôže ma tešiť, že sú k dispozícii aj nepovolaným osobám,“ povedal s tým, že kópie dokumentov vykazujú prvky originality ich originálov. Kompletné dokumenty pošle špeciálnemu prokurátorovi na ďalšie vyšetrovanie.

Ak sú dokumenty pravé, ide dnes rovnako ako v roku 2011 podľa Fedora o obrovský únik utajovaných dokumentov v rozsahu, ako by si niekto pred vojenským spravodajstvo postavil obrovský kamión. Výboru Fedor dnes navrhol, aby rokovanie prerušili, aby sa s materiálmi oboznámili aj ostatní členovia výboru. „V piatok budeme pokračovať za účasti ministra obrany a riaditeľa vojenského spravodajstva. Výbor s tým súhlasil,“ povedal. Výbor však neprijal jeho návrh, aby požiadal Generálnu prokuratúru o informáciu, ako v tejto veci postupovala.

Fedora rovnako ako pri kauze odpočúvania v roku 2011 zaujíma, či bol porušený zákon. „To musí vyšetriť prokuratúra a polícia. To je mimo právomocí parlamentného výboru,“ konštatoval. Podľa neho treba vyšetriť, či funkcionári vojenského spravodajstva pochybili alebo nie. Služba totiž podľa neho nie je podvodný sociálny podnik, kde ide len o finančnú škodu. „Toto má byť dôležitý orgán pre bezpečnosť štátu, ozbrojených síl a občanov,“ vyhlásil.

Na rokovaní výboru bol aj poslanec SaS Ľubomír Galko, ktorého poslanecký klub stratil funkčnosť. Podľa pôvodných vyjadrení šéfa parlamentu Pavla Pašku mal Galko prísť o členstvo v tomto výbore. „Galko je poslancom NR SR, bol zvolený do výboru a podľa zákonov pôsobí v tomto výbore každý poslanec, ktorý neprišiel o mandát. Preto ho zrejme Paška v tomto výbore ponechal aj po rozpade klubu SaS,“ konštatoval Fedor.

Vážne podozrenia z tunelovania Vojenskej spravodajskej služby (VSS) v čase prvej Ficovej vlády vyvoláva 134-stranová správa, ktorú anonymne dostal denník Sme. Dokument zrejme vychádza z vnútorného vyšetrovania vo vojenskej rozviedke, ktoré sa rozbehlo, keď ministerstvo obrany viedol Ľubomír Galko.

Existenciu tajnej správy potvrdili Galko, expremiérka Iveta Radičová aj exminister vnútra Daniel Lipšic. Nepotvrdili, či ide o dokument, ktorý má Sme, pretože ide o tajné informácie. Tajná správa podľa denníka tvrdí, že dvaja šéfovia tajných vojenských služieb postupovali ako organizovaná skupina a s peniazmi a majetkom tajných služieb narábali tak, aby z toho mali osobný prospech oni alebo tretie osoby.

K prípadu sa dnes vyjadrí aj Ministerstvo obrany SR, ktoré pripravuje na 11:30 tlačovú besedu. Na nej by mal okrem ministra Martina Glváča vystúpiť aj šéf vojenského spravodajstva. Dnes to potvrdila hovorkyňa MO SR Martina Balleková.

Politológ: Kauza s vojenským spravodajstvom sa skončí ako Gorila

Kauza údajného tunelovania Vojenskej spravodajskej služby (VSS) v čase prvej Ficovej vlády sa podobá na kauzu Gorila. Myslí si to politológ Miroslav Kusý. "Zrejme ju čaká scenár ako pri Gorile, teda zahrá sa to tak, že ide o nepotvrdené a neautentické materiály," povedal Kusý. Denník Sme dostal anonymne 134-stranovú správu, ktorá vyvoláva podozrenia z tunelovania vojenskej rozviedky. Dokument podľa Sme zrejme vychádza z vnútorného vyšetrovania vo vojenskej rozviedke, ktoré sa rozbehlo, keď ministerstvo obrany viedol Ľubomír Galko.

Politológ Kusý je presvedčený, že kauza vo verejnosti nevyvolá veľké reakcie. "U nás sme na to už necitliví, stratí sa to," hovoril. "Je to samozrejme škandalózne, malo by sa to prísne vyšetriť," uviedol s tým, že aj tento prípad potvrdzuje potrebu väčšej kontroly tohto orgánu. "Chcelo by to kontrolu, dokonca dvojnásobnú kontrolu, lenže my nemáme ani tú základnú, keď napríklad nie je vymenovaný šéf Najvyššieho kontrolného úradu," dodal Kusý.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu