Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Aj keď sa podozrenia z dokumentov VSS potvrdia, Glváč neodstúpi

Martin Glváč
Martin Glváč (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) zo svojej funkcie neodstúpi ani v prípade, ak sa potvrdia podozrenia z tunelovania Vojenskej spravodajskej služby (VSS) z čias prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD), o ktorom hovoria medializované dokumenty.

Glváč to vyhlásil po dnešnom rokovaní Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu Vojenského spravodajstva s tým, že keď menoval na čelo novovzniknutého Vojenského spravodajstva (VS) bývalého šéfa Vojenského obranného spravodajstva (VOS) Ľubomíra Skuhru, o týchto veciach nevedel. Podľa dokumentov Skuhra a vtedajší šéf VSS Juraj Šebo pôsobili ako organizovaná skupina.

Minister zároveň uistil, že ak sa niektoré podozrenia potvrdia, bude konať v zmysle padni komu padni a nulovej tolerancie. "Domnievam sa ale, že mnoho z týchto vecí, ak nie všetky, budú vysvetlené myslím k spokojnosti," avizoval.

Glváč zároveň v súčasnosti nevidí dôvod, aby sa Skuhra do vyšetrenia prípadu stiahol, dôvod na ústup nevidí ani samotný Skuhra. "Pán Skuhra prešiel pred nástupom do služby polygrafom, spĺňa všetky náležitosti a je tu aj prezumpcia neviny. Pri tajných službách sa dá veľmi ľahko obviniť, lebo ten čo sa bráni, má veľmi zúžený manévrovací priestor na to, čo môže povedať. Aj keby prišlo k týmto prevodom, ktoré sú tam, už dnes viem povedať, že niektoré sú jasne vysvetlené. Ak prejde nehnuteľnosť z osoby X na osobu Y, to neznamená, že obe osoby nie sú v systéme spravodajských služieb. To neznamená, že sa spáchali nejaké materiálne škody," tvrdí minister. Glváč je však pripravený urobiť všetky opatrenia, ktoré mu ukladá zákon. Nevylúčil ani povolanie Šeba z Číny, kde je vojenským pridelencom.

Obavy, že by Skuhra mohol ovplyvňovať vyšetrovanie, Glváč nemá. "Vyšetrovanie bude prebiehať v troch rovinách - na špeciálnej prokuratúre, pod inšpekciou ministerstva obrany a pod gesciou parlamentného výboru," vysvetlil. Skuhra zároveň potvrdil, že nemá žiaden problém absolvovať detektor lži. "Ak bude tá potreba, nemám problém," uistil.

Okrem roviny ekonomickej, je tu podľa ministra aj druhá rovina. "Ak sa zistí, že sú tam prvky, ktoré pochádzajú z vojenských tajných služieb, musí začať aj trestné stíhanie vo veci úniku utajovaných skutočností, lebo podľa papierov boli tieto materiály skartované 13. marca 2012," povedal. Na otázku, či v prípade medializovaných dokumentov ide o materiály, o ktorých hovoril ešte v decembri 2012, odvetil, že tieto sú iné. "Ale niektoré informácie zo súčasného materiálu sa nachádzali aj v tých pamfletoch," povedal.

Denník Sme vo štvrtok (16. 5.) informoval o vážnych podozreniach z tunelovania VSS v čase prvej Ficovej vlády. Z tajnej správy podľa denníka vyplýva, že dvaja šéfovia tajných vojenských služieb postupovali ako organizovaná skupina a s peniazmi a majetkom tajných služieb narábali tak, aby z toho mali osobný prospech buď oni alebo tretie osoby.

Postupovali tak vraj bývalý riaditeľ VSS Juraj Šebo a šéf VOS Ľubomír Skuhra. Šebo riadil VSS za vtedajšieho ministra obrany Jaroslava Bašku (Smer-SD), momentálne je vojenským pridelencom v Číne. Skuhra viedol VOS v rokoch 2006 až 2010. Po návrate druhej Ficovej vlády sa vrátil opäť do funkcie. Je riaditeľom už spojených vojenských služieb - Vojenského spravodajstva.

Správa opisuje údajne nezákonné prevody majetku VSS na iné organizácie či súkromné osoby, ktoré mali byť podľa nej v spojení s vedením služby. Štát takto mal prísť o milióny eur, väčšinou tým, že tajní nakúpili majetok, zrekonštruovali ho za prostriedky štátu, potom ho označili za nepotrebný alebo dekonšpirovaný a za výrazne nižšiu cenu ho predali ľuďom, ktorí na tom zarobili.

Expremiérka Iveta Radičová v rozhovore pre denník potvrdila, že v čase, keď bola aj ministerkou obrany, bola informovaná o tunelovaní VSS. Z materiálu, s ktorým sa vtedy oboznámila, vyplynuli vážne podozrenia zo zneužívania verejných financií a manipulácie s hnuteľným a nehnuteľným majetkom. Keďže ich považovala za vážne, na Generálnu prokuratúru SR smerovalo 26. marca 2012 trestné oznámenie. Kde a ako podanie skončilo, nie je jasné.

Zároveň požiadala vtedajšieho riaditeľa VSS Romana Mikulca, aby materiál odovzdal ministrovi vnútra Danielovi Lipšicovi. Mikulec tak neurobil. Lipšic tvrdí, že materiál iba čítal, keďže mu ho Mikulec nedal, ale iba ukázal. Podľa Radičovej Mikulec rozhodol o skartovaní materiálu v archíve a v databáze VSS. To bol dôvod, prečo rozhodla o jeho odvolaní z funkcie a začatí disciplinárneho konania.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu