Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VIDEO Českí turisti, ďakujeme! Vyčíňanie v Slovenskom raji má dohru, prvý krok polície

Správanie českých turistov šokovalo ostatných návštevníkov Slovenského raja. Zobraziť galériu (3)
Správanie českých turistov šokovalo ostatných návštevníkov Slovenského raja. (Zdroj: Reprofoto:Facebook-Turistika na Slovensku)

SLOVENSKÝ RAJ - Trojica Čechov nedávno pobúrila turistov v Slovenskom raji. Keďže sa im pravdepodobne nechcelo čakať v dlhých radoch na rebríky, našli si vlastnú cestu. Ohrozovali však seba aj svoje okolie. Video, ktoré natočila svedkyňa ich vyčíňania, spustilo doslova lavínu diskusií o bezpečnosti na horách. A reagovala aj polícia.


Prečítajte si aj: Hov*dá, odkazujú ľudia českým turistom: VIDEO nebezpečných manévrov v Slovenskom raji, ohrozili aj deti


​​

Českí turisti v Slovenskom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Reprofoto:Facebook/Turistika na Slovensku)

Košická policajná hovorkyňa Lenka Ivanová uviedla, že za účelom eliminácie podobného správania sa turistov bude vedenie Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Spišskej Novej Vsi iniciovať stretnutie správy Národného parku Slovenský raj, Horskej služby a Policajného zboru.

Slovenský raj 1

"V súvislosti s Vami uvedeným prípadom spišskonovoveskí policajti doposiaľ neprijali žiadne oznámenie, avšak o udalosti už mali vedomosť, ktorú získali monitorovaním sociálnych sietí. Polícia takýto spôsob turistiky odsudzuje," vyjadrila sa pre topky.sk.

Polícia je povinná reagovať

Podľa slov Ivanovej sa ojedinele stáva, že turisti nerešpektujú návštevný poriadok, preceňujú svoje sily, alebo vyslovene hazardujú so zdravím alebo životmi seba samých, prípadne ohrozujú ostatných turistov, čo bol aj tento prípad. "Policajný zbor priamo nezasahuje v Národnom parku Slovenský raj, v prípade, ak by však došlo k naplneniu skutkovej podstaty trestného činu, je polícia povinná reagovať," dodala.

Slovenský raj 2

Ako sa však správať v podobných prípadoch? "Je to individuálne, nikdy neviete, ako bude reagovať turista, ktorý takto hazarduje pri jeho fotení, kamerovaní, alebo upozorňovaní. Musíte počítať tiež s dĺžkou času, ktorý by trval polícii do príchodu na miesto. Takéto konanie je však vhodné oznámiť Horskej službe, prípadne Policajnému zboru, aby sa predišlo mimoriadnym udalostiam," priblížila ďalej Ivanová.

Slovenský raj 3

"V zmysle zákona č. 544/2002 zákona o horskej záchrannej službe (§ 11 ods. 2 písm. b) môže byť osobe, ktorá nerešpektuje povinnosť správať sa tak, aby neohrozovala vlastný život, zdravie a majetok alebo život, zdravie a majetok iných osôb uložená sankcia do výšky až 331 €," uzavrela.

K udalosti v Slovenskom raji, konkrétne v oblasti Suchá Belá, došlo ešte počas minulého víkendu. Správanie turistov odsúdil aj riaditeľ správy NP Slovenský raj Tomáš Dražil. Poznamenal, že video ho poriadne prekvapilo a s podobným prípadom sa nestretol za 25 rokov svojej praxe. "Vôbec to nie je bežná prax, ale nehoráznosť a arogancia," vyjadril sa s tým, že miesto patrí ku kritickým úsekom, keďže je jedno z najnavštevovanejších v Slovenskom raji. 

Viac o téme: TuristiSlovenský rajČesi a Slováci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu