Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

V Ostrave zabíjala syntetická droga: Jeden mŕtvy, ďalší vo vážnom stave

Ilustračné foto. Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto. (Zdroj: Thinkstock.com)

OSTRAVA - Doplatili na svoje chúťky. V Ostrave zomrel muž po požití takzvaného syntetického kanabinoidu. Ďalšieho, o štyri roky staršieho muža, hospitalizovali vo vážnom stave v nemocnici. Okrem drog si však podľa polície dvojica dopriala aj alkohol.

Okrem prípadu dvoch mužov ale polícia preveruje aj otravu len 15-ročného chlapca. Ten fajčil v pondelok neznámu rastlinnú hmotu a neskôr sa u neho prejavili zdravotné problémy. V súčasnosti muži zákona skúmajú, či prípady spolu nesúvisia. Novinárov o udalosti dnes informovali hovorkyňa českej polície Gabriela Pokorná a hovorca záchrannej služby Lukáš Humpl.

Drogy im nestačili

Mužov objavili priamo v centre Ostravy. Hrozivý pohľad sa najprv naskytol policajtom, ktorí objavili 32-ročného muža bez známok života. Ihneď začali s masážou srdca. "V snahe o záchranu pacienta pokračovali záchranári rozšírenou resuscitáciou, a to za pomoci liekov, prístrojového vybavenia i defibrilačných výbojov," priblížil Humpl. Ani po nekonečnej hodine sa však záchranárom muža nepodarilo oživiť. Druhému, staršiemu mužovi srdce fungovalo, no zlyhávalo mu dýchanie. Transportovali ho preto do ostravskej Mestskej nemocnice. 

Boj o život trval hodinu: Záchranári však neboli úspešní. (ilustračná foto)
Zobraziť galériu (2)
Boj o život trval hodinu: Záchranári však neboli úspešní. (ilustračná foto)  (Zdroj: thinkstock.com)

Halucinácie aj dezorientácia

Kŕče, bolesti brucha, halucinácie aj dezorientácia. Tak sa účinky drog prejavovali na 15-ročnom mladíkovi. Záchranári za ním vyrazili približne o pol jednej za obedom, napokon skončil po prvotnom ošetrení v starostlivosti detskej ambulancie Vítkovickej nemocnice. 

Prípad v rukách polície

Na prípade budú spolupracovať znalci aj polícia, keďže sa prešetruje ako nedovolená výroba a iné narábanie s omamnými a psychotropnými látkami a s jedmi. Páchateľ si môže odsedieť v prípade preukázania viny až 18 rokov. V rámci vyšetrovania polícia nariadila súdnu pitvu.

FOTO Domové prehliadky v Košiciach: Pre drogy zadržali päť podozrivých osôb

Legálna alternatíva

Syntetické kanabinoidy sú látky, ktoré v mozgu pôsobia na rovnaké receptory ako THC, jedna z hlavných aktívnych zložiek konope. Sú často predávané ako legálne alternatívy zakázaných látok. Syntetický kanabinoid sa dá popísať ako sušená rastlinná hmota pripomínajúca rozdrvené konope alebo rastlinné korenie. Substancie sa však môžu vyskytovať tiež v kryštalickej podobe.

Viac o téme: DrogySmrťČeská republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu