Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Pohroma u susedov: V Česku sa objavila nová droga, spôsobila hotovú katastrofu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

OSTRAVA - Polícia kvôli šíreniu nebezpečného syntetického kanabinoidu v Ostrave obvinila už šesť ľudí. Najnovšie 36-ročného muža, ktorý je tiež obvinený z nedovolenej výroby a iného nakladania s omamnými a psychotropnými látkami a jedmi. Hrozí mu trest od desať do 18 rokov, zatiaľ čo piatim predtým obvineným vo veku 17 až 41 rokov len päťročný trest. Dôvodom je to, že jeho obvinenie súvisí s prípadom bezdomovca, ktorý po požití drogy zomrel. Povedal to vedúci vyšetrovania a námestník riaditeľa pre službu kriminálnej polície Radim Wita.

Dodal, že v prípade šiesteho obvineného bude polícia navrhovať väzbu. Zvyšných päť obvinených je stíhaných na slobode. Ľudí priotrávených nebezpečným syntetickým kanabinoidom, ktorý sa šíri hlavne v Ostrave, pribúda. Už je ich dvadsaťjeden. Policajti odhalili aj ďalšie desiatky balení drogy. "Aktuálne preverujeme možnosť intoxikácie celkom 21 osôb. Znovu preto apelujeme na verejnosť, aby nekonzumovala dané látky," uviedla policajná hovorkyňa Gabriela Pokorná.

Pripomenula, že drogu možno opísať ako sušenú rastlinnú hmotu podobajúcu sa drtenému konope alebo rastlinnému koreniu. "Ich aróma je skôr bylinkového charakteru a od arómy konope sa výrazne líši. Látku spravidla užívatelia fajčia. Substancie sa však môžu vyskytovať tiež v kryštalickej podobe a môžu byť zamieňané za drogy," uviedla Pokorná. Polícia aj zdravotníci upozorňujú na to, že fatálne následky môže mať požitie syntetického kanabinoidu v kombinácii s alkoholom. Práve bezdomovec, ktorý po požití drogy zomrel, bol opitý.

Podľa dostupných informácií sa droga zatiaľ šíri hlavne v Ostrave, len v jednom prípade intoxikácie záchranári zasahovali v Hlučíně v Opavsku. Polícia sa zatiaľ bližšie nevyjadrila k možnému miestu pôvodu drogy, stále to vyšetruje. Droga už sa ale šíri aj medzi inými skupinami ľudí ako bezdomovci. Polícia sa prípadom začala zaoberať, keď v pondelok v Komenského sadoch skolabovali dvaja muži bez domova, 32-ročný muž napriek snahe záchranárov zomrel. Drogu kombinovali s veľkým množstvom alkoholu.

Pondelkový prípad, ktorý zalarmoval policajtov, bol špecifický prítomnosťou dvoch pacientov, z ktorých jeden zomrel, na jednom mieste. Ten istý deň dopoludnia sa priotrávil chlapec a u oboch pondelňajších prípadov zasahoval rovnaký lekár. Spätne potom záchranári začali dohľadávať ďalšie podozrivé prípady. Priotrávený väčšinou trpí kŕčmi, dezorientáciou, poruchami vedomia a nepokojom.

Viac o téme: DrogyMŕtvyObvineníOtrávení
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu