Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Česká kapela prišla o svojho speváka: Zomrel náhle, v deň rozlúčkového koncertu!

Dušan Vančura zomrel náhle v utorok. Zobraziť galériu (3)
Dušan Vančura zomrel náhle v utorok. (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Populárna česká kapela, ale aj celý hudobný svet prežívajú aktuálne veľký smútok. Spevák a kontrabasista obľúbenej folkovej skupiny Spirituál Kvintet Dušan Vančura (†82) zomrel. Presne v deň, kedy mali mať jeden zo svojich rozlúčkových koncertov!

Skupina Spirituál Kvintet celých 60 rokov patrila medzi najobľúbenejšie na československej folkovej scéne. V apríli mala kapele začať koncertná šnúra, ktorou sa chceli po dlhých rokoch so svojimi fanúšikmi dôstojne rozlúčiť - kvôli koronavírusu sa však vystúpenia museli preložiť. 

Fanúšikovia sa s kapelou budú môcť rozlúčiť na jeseň, no, bohužiaľ, už bez speváka a kontrabasistu Dušana Vančuru. Ten vo veku 82 rokov zomrel presne v deň, kedy mal Spirituál Kvintet hrať jeden zo svojich koncertov rozlúčkového turné.

Dušan Vančura (hore vstrede) zomrel 16. apríla 2020.
Zobraziť galériu (3)
Dušan Vančura (hore vstrede) zomrel 16. apríla 2020.  (Zdroj: Facebook S.K.)

„Je to veľmi zlá správa, a to nielen profesijne, ale aj ľudsky. My sa s Dušanom poznáme od mladosti, aj keď prišiel do kapely 9 rokov po zahájení jej činnosti, tak súbežne takmer od počiatku skúšal robiť niečo podobné. Bolo veľkým šťastím pre Sirituál Kvintet, že sme sa napokon zišli v jednej kapele. A myslím, že to. čo Spirituál Kvintet po celú dobu znamenal, je spojené s Dušanom, ktorý sa na všetkom podieľal ako výborný autor,“ vyjadril sa zakladajúci člen kapely Jiří Tichota. 

Koncerty, ktoré na jeseň odohrajú, tak budú rozlúčkou nielen so skupinou, ale aj s Dušanom Vančurom. „Koncerty budú aj spomienkou na Dušana, to mi ale naozaj nikdy ani nenapadlo,“ dodal kapelník.

Spirituál Kvintet patrí k najobľúbenejším folkovým kapelám u nás aj v Česku.
Zobraziť galériu (3)
Spirituál Kvintet patrí k najobľúbenejším folkovým kapelám u nás aj v Česku.  (Zdroj: Facebook S.K.)
 

Viac o téme: Dušan Vančura
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu