Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Dančiakov boj so zdravotnými problémami: Podstúpil množstvo operácií... Jednu zbabrali!

Stano Dančiak Zobraziť galériu (9)
Stano Dančiak (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Herec Stano Dančiak (†75) dlhé roky bojoval s cukrovkou, kvôli ktorej začal strácať zrak. Absolvoval niekoľko operácií očí, bohužiaľ, jedna sa naozaj nevydarila. V roku 2014 ho zas hospitalizovali s podozrením na cievnu mozgovú príhodu.

Stano Dančiak sa narodil 26. októbra 1942 v Bratislave v rodine kriminalistu. Záujem o dramatické umenie prejavil už na základnej škole, ako chlapec účinkoval v Detskej dramatickej rozhlasovej skupine. Okrem toho aktívne pestoval niekoľko športov, venoval sa futbalu, hokeju aj behu. Zmaturoval na Strednej zdravotníckej škole v odbore zubný laborant. Herectvo vyštudoval na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. 

Dančiakov boj so zdravotnými
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: RTVS/archív)

Dančiak bol známy svojím komickým umením, no rovnako bravúrne zvládal aj iné postavy. Skvelý bol aj v dabingu. V posledných rokoch života sa už však herectvu venoval len s ťažkosťami a neskôr vôbec. 

Problémy skvelého herca Stana Dančiaka začali už dávno. Najprv sa verejnosť dozvedela, že má cukrovku a musí si pichať inzulín. Neskôr mu začali slabnúť oči. Hoci ešte pred 12 rokmi hrával - či už v divadle alebo v seriáli Ordinácia v ružovej záhrade - texty sa už učil z nahrávok. 

Herec Stano Dančiak
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Zrak sa mu horšil postupne, ale on stále veril, že doktori môžu jeho problém vyriešiť. V roku 2009 mal za sebou 7 operácií. Raz mu ale známy odporučil lekára, ktorý ho veľmi sklamal. Zákrok totiž zbabral a musel nasledovať ďalší. „Keď ráno po operácii prišiel za mnou do izby, hovorí mi: Pán Dančiak, budeme musieť reoperovať. Prečo, pán profesor? - pýtam sa. No lebo sme zabudli dať silikónový olej,” zveril sa kedysi Dančiak Novému času pre ženy s tým, že olej bol tou najpodstatnejšou súčasťou zákroku a neustále sa o ňom pred operáciou hovorilo. 

Hercovi sa postupne pohoršilo natoľko, že musel prestať pracovať. A v bežnom živote bol odkázaný na manželku Darinu. „Čomu sa môže asi tak venovať, keď nevidí?“ skonštatovala s povzdychom v hlase, keď sme sa jej v minulosti pýtali na to, ako legendárny umelec trávi svoje dni.  

V roku 2014 sa navyše po kolapse dostal do nemocnice. Hovorilo sa o mozgovej príhode. Odvtedy ho bolo v Bratislave vídať na invalidnom vozíku. Herec opustil tento svet 4. augusta 2018. 

Dančiakov boj so zdravotnými
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky.sk)

Dančiakov boj so zdravotnými
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Viac o téme: Stano Dančiak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu