Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Trump sa konečne odhodlal: Oznámil, že jeho tím začne s odovzdávaním moci Bidenovi

Donald Trump a Joe Biden Zobraziť galériu (5)
Donald Trump a Joe Biden (Zdroj: SITA/AP/Alex Brandon/Evan Vucci)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump v pondelok oznámil, že jeho tím začne s procesom odovzdania moci zvolenému nástupcovi Joeovi Bidenovi. Informovala o tom v noci na utorok agentúra AFP. Trump na Twitteri napísal, že americká agentúra Všeobecná správa služieb (GSA), ktorá zaisťuje praktické fungovanie federálnych úradov, by "mala urobiť to, čo je potrebné".

Zároveň sľúbil, že bude pokračovať v boji za zvrátenie výsledkov volieb. "Verím, že zvíťazíme," povedal a dodal, že "v najlepšom záujme" krajiny je však umožniť začatie procesu príprav na odovzdanie úradu. Jeho vyjadrenie prichádza po tom, čo šéfka GSA Emily Murphyová uviedla, že Trumpova administratíva sprístupňuje finančné prostriedky na proces prechodu a umožní víťazovi volieb Bidenovi a jeho tímu začať s procesom preberania moci.

Murphyová predtým odmietla podpísať list, na základe ktorého by tím Bidena získal prístup k americkým úradom a mohol formálne začať svoju prácu. Bidenov tím zmienené rozhodnutie úradu privítal a vo vyhlásení uviedol, že prichádzajúcej administratíve tak budú poskytnuté "zdroje a podpora potrebné na hladké a pokojné odovzdanie moci".

Dosluhujúci americký prezident Donald
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Carolyn Kaster, File)

Úlohou amerického úradu po zvolení nového prezidenta je umožniť tímu "zjavného víťaza" volieb prístup k vládnym budovám, e-mailom, vládnym úradníkom a počítačovým systémom, uvoľniť vopred schválené financie na platy a vládu a vytvoriť pre novú administratívu priestory v každom americkom úrade.

Odvtedy, čo americké médiá vyhlásili Bidena za víťaza prezidentských volieb z 3. novembra, Trump inicioval sériu súdnych sporov a vyvíja nátlak na štátnych činiteľov, aby nepotvrdili celkový počet odovzdaných hlasov, tvrdiac, že voľby boli sfalšované.

Stoltenberg zagratuloval Bidenovi k víťazstvu

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v pondelok zagratuloval Joeovi Bidenovi k víťazstvu v amerických prezidentských voľbách a poďakoval mu za dlhodobú podporu NATO a transatlantických vzťahov. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie NATO. Stoltenberg v pondelok s Bidenom absolvoval prvý telefonický rozhovor od Bidenovho volebného víťazstva v prezidentských voľbách na začiatku novembra.

Generálny tajomník NATO Bidenovi takisto povedal, že sa "teší na úzku spoluprácu s cieľom naďalej posilňovať väzbu medzi Severnou Amerikou a Európou a pripraviť budúcoročné stretnutie lídrov členských krajín NATO. Vzťahy medzi EÚ a NATO sú počas vlády súčasného prezidenta Donalda Trumpa napäté, pripomína DPA.

Jens Stoltenberg
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

V štáte Michigan potvrdili víťazstvo Bidena

Volební predstavitelia amerického štátu Michigan v pondelok oficiálne potvrdili tamojšie výsledky prezidentských volieb, podľa ktorých v tomto štáte USA zvíťazil demokratický kandidát a novozvolený prezident Joe Biden. Informovala o tom agentúra AFP.

Volebná rada potvrdila konečné výsledky sčítania, podľa ktorých Biden zvíťazil s náskokom takmer 156.000 hlasov pred republikánskym prezidentom Donaldom Trumpom. Osvedčenie pravdepodobne ukončí Trumpovu snahu o zvrátenie výsledkov volieb v Michigane, jednom z kľúčových štátov, ktoré potrebuje na to, aby bol znovuzvolený, píše AFP.  

Protest priaznivcov Donalda Trumpa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jacquelyn Martin)

Víťazom amerických prezidentských volieb z 3. novembra sa stal demokratický kandidát Biden po tom, čo zvíťazil v kľúčovom štáte Pensylvánia. Americké médiá ho vyhlásili za víťaza prezidentských volieb 7. novembra. Zbor voliteľov, ktorý formálne zvolí Joea Bidena za prezidenta a Kamalu Harrisovú za viceprezidentku, sa zíde 14. decembra.

Jednotlivé štáty musia do Washingtonu doručiť svoje správy s overenými konečnými výsledkami najneskôr 8. decembra. Trump a ďalší členovia Republikánskej strany tvrdia, že pri prezidentských voľbách v došlo k podvodom, dôkazy o tom však nepredložili.

Biden nominuje za ministerku financií Janet Yellenovú

Novozvolený americký prezident Joe Biden si za ministerku financií vyberie bývalú šéfku americkej centrálnej banky (Fed) Janet Yellenovú. Informovali o tom v pondelok americké denníky The Wall Street Journal a The New York Times s odvolaním sa na svoje zdroje.

Joe Biden
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Carolyn Kaster)

Yellenová (74) sa ešte počas pôsobenia prezidenta Baracka Obamu stala vôbec prvou ženou pôsobiacou na najvyššom poste v americkej centrálnej banke. Ak bude nominovaná na post ministerky financií a schválená Senátom, hornou komorou amerického Kongresu, stala by sa aj prvou ženou v tejto funkcii v dejinách USA.

Rezort by tak prevzala uprostred globálnej pandémie koronavírusu, ktorá spôsobila hospodársky pokles v Spojených štátoch, píše agentúra DPA. Biden oznámil v pondelok viaceré kľúčové postavy svojho kabinetu. Ako napísala AFP, všetko sú to ostrieľaní predstavitelia z administratívy dvojice Obama-Biden z rokov 2009 - 2017 a vo svojich oblastiach majú mimoriadne skúsenosti.  

Poľsko stále neuznalo Bidena, čaká na vývoj situácie

Poľsko zatiaľ oficiálne neuznalo Joea Bidena za novozvoleného prezidenta Spojených štátov, keďže ešte čaká, ako sa vyvinie politická a právna situácia súvisiaca s americkými prezidentskými voľbami. Vyhlásil to v utorok šéf poľskej diplomacie Zbigniew Rau, ktorého citovala agentúra Reuters.

Poľský prezident Andrzej Duda síce Bidenovi zablahoželal k úspešnej volebnej kampani, Varšava ho však ako novozvoleného amerického prezidenta zatiaľ oficiálne neuznala. Na otázku, kedy by sa tak mohlo stať, Rau v poľskom verejnoprávnom rozhlase uviedol, že Zbor voliteľov, ktorý formálne zvolí Joea Bidena za prezidenta, sa zíde až 14. decembra.

Právne spory týkajúce sa výsledkov volieb by podľa neho mohli pokračovať až do inaugurácie 20. januára, kedy sa má Biden ujať prezidentského úradu. Ako pripomína agentúra Reuters, poľská konzervatívna vláda, ktorá si zakladala na dobrých vzťahoch s administratívou prezidenta Donalda Trumpa, znáša ťažko skutočnosť, že ho v Bielom dome nahradí demokrat Joe Biden.  

Viac o téme: Donald TrumpWashingtonSpojené štátyJoe BidenOdovzdanie moci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu