Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prezidentské voľby 2019: Hlasovať prišli Slováci z Viedne, Prahy, ale i Argentíny

Volebná miestnosť s volebnou schránkou počas 2. kola prezidentských volieb Zobraziť galériu (3)
Volebná miestnosť s volebnou schránkou počas 2. kola prezidentských volieb (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

BRATISLAVA - Spoza hraníc, ale i iného kontinentu prišli Slováci pôsobiaci v zahraničí, aby mohli hlasovať v sobotnom druhom kole prezidentských volieb. Zhodujú sa, že najdôležitejšie je aktívne prejaviť svoj názor a využiť možnosť participovať svojím hlasom na výsledku volieb.

Jakub, ktorý žil vyše dva roky v Argentíne a zmenil letenku, aby stihol druhé kolo volieb, tvrdí, že pokiaľ je možnosť zúčastniť sa na voľbách, je potrebné ju využiť. „V nich rozhodujeme my, je to v našich rukách, aký bude výsledok," odôvodnil svoju motiváciu precestovať tisícky kilometrov a dať hlas jednému z kandidátov.

Zodpovedný prístup

Kristína žije v Prahe, zo „stovežatej“ cestovala na obe kolá volieb hlavy štátu. Priznáva, že jej voľba je jednoznačná, aj ona však za najdôležitejšiu považuje účasť vo voľbách. "Keď ľudia k tomu pristúpia zodpovedne a bude vysoká účasť, mandát prezidenta bude o to silnejší," zdôraznila.


Čítajte aj: VOLEBNÝ ONLINE Dlhoočakávaný súboj je tu: Slovensko si volí hlavu štátu


Na oboch kolách prezidentských volieb sa zúčastnil aj Andrej, pôsobiaci vo Viedni. "Som presvedčený, že právo voliť je potrebné využiť vo všetkých voľbách. Motiváciou voliť v týchto voľbách je pre mňa to, aby som bol v zahraničí na slovenského prezidenta hrdý,“ vyhlásil.

Volebné miestnosti v sobotňajšom druhom kole volieb prezidenta SR sú otvorené od 7.00 h do 22.00 h. Volebné právo má vyše 4,45 milióna občanov žijúcich na Slovensku a v zahraničí. Svojimi hlasmi zvolia v poradí piateho prezidenta novodobej SR.

Zahraniční Slováci musia pre účasť na voľbách investovať stovky eur

Slováci žijúci a pracujúci v zahraničí musia pre účasť na prezidentských voľbách na Slovensku precestovať aj tisíce kilometrov a investovať stovky eur. Vyplýva to z ankety iniciatívy Srdcom doma na sociálnej sieti. Iniciatíva sa pýtala zahraničných Slovákov, koľko eur sú ochotní zaplatiť za možnosť voliť v prezidentských voľbách, koľko kilometrov musia prekonať, kým dorazia do najbližšej volebnej miestnosti, či koľko hodín na cestách pre účasť na voľbách strávia.

"Na prvé kolo volieb nám to vyšlo, na druhé už nie. Cestovala som zo Škótska, s päťmesačným a päťročným synom. Cesta nás stála okolo 500 eur a trvala sem dva dni a naspäť 13 hodín," napísala Katarína. Samuel cestoval na východné Slovensko pre voľby z Paríža, cesta mu trvala 14 hodín a vyšla ho okolo 100 eur. "Z Londýna je to ešte relatívne v poriadku. Idem domov na otočku už asi na štvrté voľby," napísal Martin. 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Denisa príde z Dubaja a musela si zobrať aj niekoľko dní dovolenky z práce. Viac ako šesťhodinová cesta ju podľa jej slov vyjde na 500 eur. "V Spojených arabských emirátoch je cez 2000 Slovákov, ak nie viac. Všetci by sme radi išli voliť," podotkla Katarína. V sobotu popoludní pricestuje na Slovensko z Austrálie Ala. "Cestou domov sa zastavím voliť. Som rada, že stíham. Možnosť voliť zo zahraničia by využili všetci, ktorých tu zo Slovenska poznám,“ skonštatovala. Zuzana cestuje z Zürichu. Prejde 840 kilometrov a počíta s nákladmi pre dve osoby cez 400 eur. 

"Ja som mal šťastie na lacné letenky. Cesta tam aj späť spolu s vlakmi ma vyšla pod 80 eur. Horšie je to však s časom, keďže na ceste strávim okolo 20 hodín," uviedol Jakub. Mareka stála spiatočná letenka z Amsterdamu na druhé kolo volieb 220 eur. Barbora išla na prvé kolo prezidentských volieb z Prahy do Nitry. "Dokopy ma to obojsmerne stálo asi 30 eur a viac ako desať hodín môjho času. Na druhé kolo ma čaká to isté," poznamenala. Jana napísala, že zo Štokholmu je "našťastie" nová linka do Viedne. "Za letenky na obe kolá sme dali zhruba 150 eur pre dvoch," spresnila.

Iniciatíva Srdcom doma spúšťa petíciu

Iniciatíva Srdcom doma bojuje za to, aby mohli Slováci voliť aj zo zahraničia, spustila preto aj petíciu. "Každý občan, ktorý má právo voliť na území Slovenska, musí mať možnosť využiť toto právo aj v prípade, že je v čase volieb mimo územia Slovenska, a to vo všetkých typoch volieb," žiada. Premiér SR Peter Pellegrini (Smer-SD) počas prvého kola prezidentských volieb vyjadril podporu možnosti voliť hlavu štátu občanmi SR aj v zahraničí. Pellegrini nevidí dôvod na to, aby Slováci v zahraničí nemohli voliť prezidenta, ak môžu na ambasádach voliť pri iných voľbách. Za otázku budúcnosti označil premiér elektronické voľby.

Premiér Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (3)
Premiér Peter Pellegrini  (Zdroj: SITA/Viktor Zamborský)

Viac o téme: ZahraničieSlováciPrezidentské voľby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu