Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Poslanci zvolili len jedného kandidáta na sudcu ÚS: Danko pripustil konflikty na Koaličnej rade

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/Jana Birošová)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR volia vo štvrtok podvečer kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR v tajnom hlasovaní. Ide už o štvrtú voľbu. Zvoliť majú chýbajúcich šiestich kandidátov, vyberajú zo 16 uchádzačov.

Národná rada (NR) SR vo štvrtok v tajnom hlasovaní zvolila len jedného kandidáta na sudcu Ústavného súdu (ÚS) SR, ktorého predloží prezidentke Zuzane Čaputovej. Stal sa ním Radoslav Procházka, za ktorého hlasovalo 74 poslancov. Vyhlásili to v pléne po voľbe. Keďže sa poslancom nepodarilo zvoliť dostatok kandidátov, opakovaná voľba bude v utorok (25. 6.) o 17.00 h.

Blízko k hranici zvolenia bol Ladislav Duditš so 70 hlasmi poslancov a tiež štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Edita Pfundtner, ktorá získala 69 hlasov. Úspešný kandidát musel dnes získať minimálne 73 hlasov. 

Poslanci zvolili len jedného
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Kandidátmi na sudcov Ústavného súdu boli Katarína Čechová, Rudolf Čirč, Ladislav Duditš, Michal Ďuriš, Libor Duľa, Boris Gerbery, Martina Jánošíková, Štefan Kseňák, Peter Kubík, Michal Matulník, Peter Melicher, Edita Pfundtner, Zuzana Pitoňáková, Radoslav Procházka, Peter Straka a Robert Šorl. Čirč a Kubík sú novými uchádzačmi.

Na Ústavnom súde SR sa vo februári uvoľnilo deväť sudcovských miest. Parlament mal zvoliť dvojnásobný počet, teda 18 kandidátov, z ktorých mal prezident SR vymenovať deviatich sudcov. Plný počet kandidátov sa nepodaril dosiaľ zvoliť. Nateraz parlament spolu vybral 12 kandidátov, do plného počtu 18 chýbajú ešte šiesti. Niekoľko sudcov už predchádzajúci prezident Andrej Kiska vymenoval, na Ústavnom súde SR je tak v súčasnosti sedem z 13 sudcov. 

Danko pripustil konflikty na Koaličnej rade​

Pokiaľ nebudú zvolení kandidáti na ústavných sudcov, mohla by byť verejná voľba. Pripustil to predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS). Koalícia mala podľa neho vo voľbe kandidátov ústavných sudcov šiestich uchádzačov. "Je ale na slobodnom výbere poslancov, ako budú voliť," povedal Danko na brífingu po voľbe. Dodal, že on volil šiestich kandidátov vrátane štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Editu Pfundtner či bývalého šéfa Siete Radoslava Procházku.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Danko pripustil konflikty na Koaličnej rade. Na otázku o predčasných voľbách uviedol, že ak by premiér Peter Pellegrini a predseda Smeru-SD Robert Fico mali hovoriť iné, mali by si v koalícii povedať, ako a či ďalej.

Paška verí v snahu koalície vylepšiť si svoju časť povinnosti

Poslanec Jaroslav Paška (SNS) verí, že koalícia bude mať snahu si svoju časť povinnosti v opakovanej voľbe vylepšiť. Doplnil, že ak by sa poslanci nepomýlili v hlasovaní, mohli byť zvolení aj štyria kandidáti. "Bolo viacero pokazených hlasovacích lístkov, kde boli označené mená, ktoré mali nádej byť zvolené. Keby neboli tie pokazené lístky, tak pravdepodobne by sme mali zvolených najmenej štyroch kandidátov na ústavných sudcov. Bohužiaľ, aj poslancom sa môže stať, že sa pomýlia," povedal s tým, že on sám volil šiestich uchádzačov. 

"V utorok sa iste pohneme ďalej, len si musíme v poslaneckých kluboch sadnúť a prehovoriť do svedomia, aby ak sa niekto pomýli, neodovzdal hlasovací lístok, ktorý nie je skontrolovaný. Aby si ho dôkladne skontroloval. Takéto prípady sa nemôžu opakovať," dodal Paška.

Tomáš reaguje na problémy v koalícií

Na otázku o predčasných voľbách s októbrovým termínom reagoval poslanec Erik Tomáš (Smer-SD) tým, že ho otázka zaskočila. "Aj keď sú nejaké komunikačné problémy v rámci koalície, určite ich nebudeme riešiť cez médiá," doplnil.

Erik Tomáš
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

O tom, ako v Smere-SD volili kandidátov, hovoriť nechcel. "Rešpektujem tajnosť voľby, nechcite odo mňa detaily. Tiež som očakával, že bude zvolených viac kandidátov," povedal s tým, že v utorok (25. 6.) bude druhé kolo, v ktorom môžu doplniť zvyšný počet kandidátov.

Je to vina koalície, tvrdí opozícia

Vinou koalície sa opätovne nepodarilo zvoliť požadovaný počet kandidátov na ústavných sudcov. Zhodujú sa na tom predstavitelia opozičných strán OĽaNO a SaS. "Politikárčenie môže za to, že si národná rada nesplnila svoju povinnosť," na brífingu po vyhlásení výsledkov to povedala predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová. Poslanci dnes v tajnom hlasovaní zvolili iba jedného kandidáta na ústavného sudcu - Radoslava Procházku.

Podľa predsedu hnutia OĽaNO Igora Matoviča je Ústavný súd SR posledná inštancia spravodlivosti, práve preto je také dôležité, aby bol funkčný. "Tí, ktorí nesúhlasia s rozhodnutím nižších súdov, sa domáhajú spravodlivosti práve na ústavnom súde," dodal s tým, že sfunkčniť ho je najmä úlohou vládnej koalície. Poslanec NR SR za stranu SaS Alojz Baránik tvrdí, že koalícia naschvál volí iných kandidátov ako opozícia. Podľa neho sú kandidáti koalície nevhodní.

Sárközy z Mosta-Híd si výsledok hlasovania nevie vysvetliť

"Je mi to ľúto, bola by som samozrejme najradšej, keby sa nám podarilo navoliť chýbajúci počet kandidátov," uviedla po hlasovaní poslankyňa Irén Sárközy (Most-Híd). Nevie si vysvetliť, prečo plénum zvolilo len jedného kandidáta. "Asi sa niektorí poslanci pomýlili," skonštatovala s tým, že pevne verí, že v opakovanej utorkovej voľbe sa podarí navoliť ďalších chýbajúcich kandidátov.

Viac o téme: ústavný súdTajná voľbaNárodná rada SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu