Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Objavilo sa ďalšie meno zo sledovania novinárov: Bývalý príslušník ŠtB a pracovník Finančnej správy

Marian Kočner si mal na sledovanie novinárov najať Petra Tótha. Ten mal osloviť aj Miroslava Kriaka, ktorý pracuje na Finančnom riaditeľstve.
Marian Kočner si mal na sledovanie novinárov najať Petra Tótha. Ten mal osloviť aj Miroslava Kriaka, ktorý pracuje na Finančnom riaditeľstve. (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA - Po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej každý deň vyplávajú na povrch nové a šokujúce informácie. Okrem toho, že miznú časti spisu v prípade, v ktorom figuruje Marian Kočner, objavila sa informácia aj o tom, že Peter Tóth, Kočnerov dobrý priateľ, mal sledovať novinárov, vrátane Kuciaka. Nebol však jediný.

Podľa informácií, ktoré priniesol týždenník Plus 7 dní, Tóth mal najať bývalého príslušníka ŠtB aj SIS, Miroslava Kriaka. Ten v súčasnosti pracuje aj naďalej v štátnej správe, konkrétne na Finančnom riaditeľstve. Po medializovaných informáciách s ním však okamžite rozviazali pracovný pomer.

MIMORIADNE Novinár Tóth sledoval pre Kočnera svojich kolegov, na zozname Kuciak a ďalší

Podľa týždenníka Kriak pracuje na organizačnom oddelení, ktoré spadá priamo pod kanceláriu prezidentky Finančnej správy. Topky oslovili aj Finančnú správu. "Ide o naozaj závažné informácie, ktoré sme okamžite začali preverovať. So zamestancom sme okamžite rozviazali pracovný pomer. V tejto súvislosti sme už v komunikácii aj s orgánmi činnými v trestnom konaní, vrátane Generálnej prokuratúry SR. Vedieme zároveň interné šetrenie a podnikáme ďalšie kroky, ktoré v tejto chvíli nemôžeme konkretizovať. V žiadnom prípade nechceme, aby sa meno takej štátnej inštitúcie, ako je finančná správa, spájalo s uvedenými medializovaným informáciami a už vôbec nie s praktikami, ktoré sú spájané s trestnou činnosťou," informovala hovorkyňa Ivana Skokanová. 

Podľa DenníkaN, ktorý priniesol informáciu o tom, že Tóth vypovedal na polícii o sledovaní novinárov, mal tvrdiť aj to, že nepracoval sám.

Na sledovanie si ho mal pred rokom a pol najať Kočner, ktorého jeden z obvinených v prípade Kuciakovej vraždy, Zoltán Andruskó, označil za objednávateľa brutálneho činu. Mal tak urobiť prostredníctvom Aleny Zsuzsovej, s ktorou mal blízky vzťah.

Po informáciách o sledovaní novinárov Tóthom útok na Lipšica: Advokát podáva trestné oznámenie

Okrem toho, že je krstným otcom jej dcéry, Tóth mal povedať, že boli milenci. Po tom, čo Najvyšší súd poslal Kočnera do väzby ako obvineného v kauze zmenky, mal podnikateľ požiadať Tótha, aby so Zsuzsovou udržiaval kontakt. Tvrdil, že Kočner navštevoval vešticu, ktorú mu dohodila práve Zsuzsová. Tóth však informácie DenníkaN poprel a napísal blog o tom, že žiadna výpoveď s jeho menom a podpisom sa v spise nenachádza. Zároveň ale obvinil advokáta Kuciakovcov, Daniela Lipšica, z toho, že zo spisu vynáša informácie médiám. Lipšic nańho podal trestné oznámenie pre podozrenie z trestného činu ohováranie. Tóth je bývalý šéf Kontrarozviedky slovenskej informačnej služby, novinár a zakladateľ portálu Ďateľ.sk. Špekuluje sa aj o tom, že v spise nemusí figurovať jeho meno preto, lebo by mohol byť utajeným svedkom.

Viac o téme: VraždaNovináriSledovaniePeter TóthJán KuciakMarian Koćner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu