Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Česká herečka sa zamilovala do sukničkára: O 19 rokov starší a... STOVKY ŽIEN!

Hana Maciuchová Zobraziť galériu (4)
Hana Maciuchová (Zdroj: ČT)

PRAHA - Nikdy sa nevydala! Herečka Hana Maciuchová stretla svoju životnú lásku v čase, keď bol Jiří Adamíra druhý raz ženatý. A do tretice to riskovať nechcela. Hovorilo sa o ňom ako o sukničkárovi, ktorý mal pletky so stovkami žien.

Hana Maciuchová sa narodila 29. novembra 1954 v Šternberku na severnej Morave. Od detstva rada tancovala, spievala a recitovala, jej rodičia boli divadelníci a viedli ju k láske k divadelnému prostrediu. Už ako 14-ročná stála na javisku olomouckého súboru Mrštík. Aj keď počas štúdia na gymnáziu uvažovala o dráhe lekárky či o štúdiu anglického jazyka, napokon sa rozhodla pre Divadelnú akadémiu múzických umení v Prahe.

Galéria: Hana Maciuchová


Už počas štúdia vystupovala v Divadle za branou, kde získala aj prvý profesionálny angažmán, od roku 1971 sa stalo jej pôsobiskom pražské Divadlo na Vinohradech, ktorému ostala verná po celý život.

Prvú skúsenosť pred kamerou získala v slovenskom filme – režisér Štefan Uher ju obsadil do vojnovej drámy Organ nakrútenej podľa literárnej predlohy Alfonza Bednára. Neskôr sa venovala predovšetkým televíznej tvorbe – počet jej úloh vo filmoch, televíznych inscenáciách a seriáloch sa blíži k dvom stovkám.

Hana Maciuchová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SFÚ)

Už v roku 1974 si ju televízni diváci obľúbili v známom seriáli Krkonošské pohádky (1974 – 1984), kde stvárnila nebojácnu Anču. Jednu z hlavných postáv stvárnila v normalizačnom, no svojho času obľúbenom seriáli Žena za pultom (1977). V ďalšom seriáli Nemocnice na kraji města (1977) hrala Hana Maciuchová podvádzanú manželku ortopéda Arnošta Blažeja v podaní Josefa Abrháma.

Spomenúť tiež možno seriály Dnes v jednom domě (1980), Dynastie Nováků (1982), či Synové a dcera Jakuba skláře (1986).

Hoci film jej ponúkal trochu skromnejšie herecké príležitosti, zahrala si v detskej snímke Prázdniny pro psa (Jaroslava Vošmiková, 1980), Zakázaný výlet (Štěpán Skalský, 1981) či vo filme Poločas štěstí (Zbyněk Brynych, 1984), v ktorom jednu z hlavných postáv vytvoril manželkin dlhoročný manžel a herecký kolega Jiří Adamíra.

Jiří Adamíra a Hana
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ČT)

Jednou z najvýraznejších filmových úloh Hany Maciuchovej bola manželka Karla Čapka – herečka Olga Scheinpflugová v životopisnom filme, ktorý o českom legendárnom spisovateľovi nakrútil Štěpán Skalský v roku 1989. Karla Čapka hral Josef Abrhám, s ktorým tak Maciuchová, podobne ako v Nemocnici stvárnila manželskú dvojicu. V roku 2000 ju David Ondříček obsadil do svojho filmu Samotáři. Ešte v roku 2018 hrala v snímke Jiřího Vejdělka s názvom Tátova volha.

Často spolupracovala s rozhlasom, kde nahovorila Šeherezádu v Príbehoch tisíc a jednej noci. Okrem toho sa venovala aj dabingu a pôsobila aj ako pedagogička na konzervatóriu.

Hana Maciuchová nemala deti. Jej zväzok s hercom Jiřím Adamírom trval 20 rokov, do hercovej smrti v roku 1993. Adamíra bol od Maciuchovej starší o 19 rokov a v čase, keď sa spoznali, druhýkrát ženatý. Mal povesť záletníka a v živote mal vraj stovky žien. 

Až láska k Hane ho zmenila. Napriek tomu sa nikdy nevzali. Herečka považovala tretie manželstvo za riskantné, preto jeho žiadosť o ruku niekoľkokrát odmietla. „Hovorila som si, že tretie manželstvo Jiřího by mohlo znamenať nielen všetko dobré, ale i všetko zlé,” uviedla kedysi pre magazín Instinkt. Ako však dodala, toto svoje rozhodnutie oľutovala, keď jej partner vážne ochorel. 

Jiří Adamíra a Hana
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ČT)

Hana Maciuchová zomrela 26. januára 2021. Podľa správ českých médií bola príčinou jej smrti rakovina, ktorú už v minulosti raz porazila. 

Viac o téme: Hana Maciuchová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu