Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Český herec zomieral na rakovinu: Nenechal si pomôcť!

Vladimír Dlouhý Zobraziť galériu (5)
Vladimír Dlouhý (Zdroj: CT)

PRAHA - Najprv si myslel, že sa mu po rokoch ozvali vredy, no v skutočnosti Vladimíra Dlouhého (†52) trápila rakovina. Napriek desivej diagnóze neprestal s alkoholom ani s cigaretami. Manželka mu síce chcela pomôcť, no on si zvolil inú cestu.

Rodák z Prahy sa narodil 10. júna 1958 v bývalom Československu v rodine stavebného inžiniera. Po štúdiách na konzervatóriu v Prahe účinkoval v niekoľkých pražských divadlách, okrem Divadla na Vinohradoch aj v Divadle Na zábradlí a v Divadle Rokoko. Hosťoval i na scéne pražského Národného divadla, V Divadle E.F. Buriana, v Divadle Kalich, v Lyre Pragensis či v Paláci Blaník.

Galéria: Vladimír Dlouhý

Objavil ho režisér Karel Kachyňa a obsadil ho do hlavej role postihnutého chlapca v snímke Už zase skáču přes kaluže (1970). V lyricky poňatom príbehu už vtedy len dvanásťročný detský herec predviedol nezabudnuteľný výkon.

Zdena Hadrbolcová a Vladimír
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FS Barrandov)

V 80. rokoch 20. storočia predviedol Dlouhý radu pôsobivých hereckých kreácii napríklad vo filmoch Robinsonka (1974), Hop – a je tu lidoop (1977), Poslední vlak (1982), Láska z pasáže (1984) či S čerty nejsou žerty (1984). Nezabudnuteľným sa český herec stal najmä vďaka kultovému televíznemu seriálu Arabela (1980), v ktorom stvárnil postavu Petra Majera. Dlouhého bohatú filmografiu dopĺňajú tiež snímky Knoflíkáři (1997), Báječná léta pod psa (1997), Jedna ruka netleská (2003).

Herec sa objavil spolu so slovenskou herečkou Ingrid Timkovou aj v televíznej snímke Swingtime (2006), ktorý označila filmová kritika za výnimočný filmársky kúsok. Strach a temno doslova sálalo z napínavého deja, ktorý odhalil divákom diabolský nápad Štátnej bezpečnosti (ŠtB) urobiť falošné štátne hranice vo vnútri republiky a zobrazil fiktívny príbeh ľudí, ktorí ich prekročili.

Český herec zomieral na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: CT)

Herec exceloval aj v ďalších filmoch ako Hlídač č.47 (2008) alebo Ženy mého muže (2009). V roku 2010 ho režisér Jiří Svoboda obsadil do kriminálnej snímky Domina, kde hral spolu so svojím bratom Michalom Dlouhým. Posledný raz sa pred filmovú kameru postavil v kriminálnom trileri Kajínek (2010), ktorý bol uvedený do kín až po jeho úmrtí.

Dva razy sa stal Vladimír Dlouhý držiteľom ocenenia Český lev. V roku 2008 ho získal za vedľajšiu úlohu vo filme Hlídač č. 47, druhého Českého leva dostal posmrtne v roku 2011 za výkon v snímke Kajínek.

Český herec zomieral na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Hollywood Classic Entertainment)

Vladimír Dlouhý zomrel po ťažkej chorobe 20. júna 2010 v rodnej Prahe vo veku 52 rokov. Ako mladý mával problémy so žalúdočnými vredmi a keď ho zdravotne niečo trápilo, pripisoval to práve vredom. Lenže v roku 2009 skolaboval priamo v divadle počas predstavenia a nasledovala krutá diagnóza – rakovina žalúdka. 

„Začal ťažký polrok. Chcela som mu pomôcť, ale on sám si zvolil inú cestu,” zverila sa Blesku hercova manželka Petra Jungmanová. Vladimír sa totiž „liečil” svojským spôsobom – pivom a cigaretami. Hoci už v posledných chvíľach svojho života prakticky býval v pražskej nemocnici na Karlovom námestí, kde bol odkázaný na neustále dávky infúzií, pri každej vychádzke smerovali jeho kroky do krčmy. „Púšťali ho vždy len na chvíľu. Aby strávil pár hodín s rodinou alebo odohral predstavenie v divadle. Vždy sa však najprv zastavil na pive,“ informoval v tom čase český denník Aha!

Dlouhý po sebe zanechal manželku, dcéru z prvého manželstva a dvojičky – chlapcov, ktorí mali v čase jeho smrti len 4 roky. 

Petra Jungmanová a Vladimír Dlouhý sa spoznali pri práci na filme Den, kdy nevyšlo slunce.
Zobraziť galériu (5)
Petra Jungmanová a Vladimír Dlouhý sa spoznali pri práci na filme Den, kdy nevyšlo slunce.  (Zdroj: CT)

Viac o téme: Vladimír Dlouhý
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu