Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Tento Slovák trénuje slávneho Djokoviča... Za brata má známeho herca!

Marián Vajda Zobraziť galériu (4)
Marián Vajda (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Všetky veľké výhry tenistu Novaka Djokoviča majú slovenskú príchuť. Pri všetkých 17 grandslamových tituloch srbského športovca bol totiž slovenský tréner Marián Vajda, brat známeho herca Jozefa Vajdu. A tento rok sa práve vďaka tomu 17. titulu stal najúspešnejším tenisovým trénerom na svete.

Marián Vajda sa narodil 24. marca 1965. Profesionálne hral tenis, v rámci kariéry bola jeho najlepším umiestnením v rebríčku bieleho športu 34. priečka. Neskôr sa stal tenisovým trénerom. 

Galéria: Marián Vajda

 

A medzi jeho zverencov patrí aj úspešný Srb Novak Djokovič. Istý čas mali pauzu, no svoju spoluprácu obnovili a Noleho februárový 17. titul priniesol slovenskému trénerovi rekord. Prekonal totiž Toniho Nadala, ktorý priviedol svojho synovca Rafaela Nadala k 16 trofejam z podujatí veľkej štvorky. Vajda sa tak stal najúspešnejším trénerom v dejinách. 

Marián Vajda
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Vzájomná spolupráca slovensko-srbskej dvojice odštartovala v lete 2006. Vtedy bol Novak Djokovič len devätnásťročný talentovaný mladík, no podľa slov svojho otca Srdjana mal našliapnuté na veľkú kariéru. Potreboval však mentora a silnú osobnosť, ktorá mu pomôže zvládnuť vypäté momenty v náročnom tenisovom svete a taktiež človeka, s ktorým si bude dokonale rozumieť. Voľba padla na Slováka Mariána Vajdu, bývalého profesionálneho tenistu, ktorý sa v septembri 1987 vyšplhal na 34. miesto na svete. Išlo zrejme o najvýznamnejšie rozhodnutie v Djokovičovej kariére.

Vajda trénoval Djokoviča jedenásť rokov bez prestávky, no v apríli 2017 ho Srb nahradil Andrem Agassim. Ešte pred dohodou s legendárnym Američanom spolupracoval s Borisom Beckerom, ktorý Novakovu hru pozdvihol na ešte vyšší level a počas troch rokov mu dopomohol k siedmim grandslamovým titulom.

Marián Vajda
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Napriek krátkodobej odmlke a nutnej prestávke od náročného života tenisového trénera sa ich vzájomný vzťah nenarušil. Práve naopak, zdá sa, že po očakávanom reštarte spolupráce sa ešte viac zocelil a ďalšie fantastické výsledky srbského miláčika sú len logickým výsledkom. "Marián ma pozná ako nikto iný. Je to môj priateľ, ktorému sa môžem so všetkým zdôveriť. Nielen v tenisovej rovine, no aj v súkromí. Vždy je tu pre mňa, vie, čo potrebujem, aby som sa dostal na najvyššiu úroveň," povedal Djokovič.

Viac o téme: Marián Vajda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu