Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kedysi šikanovaný outsider – dnes skvelý herec ocenený Oscarom!

Colin Firth Zobraziť galériu (8)
Colin Firth (Zdroj: Speaking Film Productions Ltd 2010/Laurie Sparham)

LONDÝN - Cesta k sláve býva veľakrát zložitá a aj tí najslávnejší herci majú za sebou často nepríjemné detstvo alebo ťažké začiatky. Colin Firth (59), ktorý je dnes držiteľom Oscara za film Kráľova reč, bol napríklad v detstve šikanovaný.

Colin Firth sa narodil 10. septembra 1960 veľmi vzdelaným rodičom, ktorí pôsobili ako vyučujúci na univerzitách a otec bol dokonca komisárom pre vzdelávanie v rámci Nigérijskej vlády. Časť detstva preto Colin prežil v Afrike. Neskôr sa presťahovali do USA a ako herec po rokoch prezradil, nemal to tam ľahké. 

Lenže po návrate do Anglicka to mal tiež poriadne ťažké. Bol outsiderom a terčom šikanovania. Preto sa začal správať viac ako jeho spolužiaci – predstieral úplný nezáujem o školu a začal napodobňovať prízvuk a štýl reči ostatných. „Neprežil by som v Hampshire, keby som rozprával ako moji rodičia,” povedal Colin. 

Colin Firth s Gretou Scachi v roku 1984
Zobraziť galériu (8)
Colin Firth s Gretou Scachi v roku 1984  (Zdroj: Hallmark Hall of Fame Productions)

Jeho televízne začiatky sa datujú do 80. rokov 20. storočia. Väčšiu pozornosť zaznamenal v seriáli Pýcha a predsudok. Hoci producentka trvala na jeho obsadení, ostatní členovia štábu si ním neboli istí. Boli presvedčení, že Colin proste nevyzerá dostatočne príťažlivo. Scenáristovi sa navyše nepozdávali jeho vlasy s ryšavým nádychom. Pre mnohé ženy sa však stala ikonickou scéna, kde Firth v mokrej košeli odchádza od jazera. Dokonca sa stala aj predlohou pre sochu, aj keď mnohí tvrdia, že soche sa jeho sexepíl vtlačiť nepodarilo. 

A dokonca ani jeho kolegyňa Jennifer Ehle neodolala jeho šarmu a počas nakrúcania začali randiť. Boli spolu asi rok a pred všetkými to tajili. Vyšlo to najavo, až keď sa rozišli. 

Kedysi šikanovaný outsider –
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: bbc)

Kedysi šikanovaný outsider –
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: bbc)

Neskôr sa Firt objavil vo filmoch Anglický pacient alebo Zamilovaný Shakespeare. A potom zas potešil ženské diváčky úlohou v Denníku Bridget Jonesovej. Svoj muzikálový talent ukázal v Mamma Mia! A v roku 2010 prišla Kráľova reč.

Colin nebol prvou voľbou. Postava bola písaná pre Paula Bettanyho, no ten ju odmietol. Firth prijal a skončil s prvým Oscarom v rukách a mnohými ďalšími oceneniami a nomináciami. 

Neskôr herec prekvapil, keď sa preorientoval na akčného hrdinu. Nie, nie, nezačal sa miešať do remesla Jasonovi Stathamovi, zahral si typického anglického akčného džentlmena v sérii Kingsman. Príprava bola vraj poriadne náročná. Ale stála za to! 

Kedysi šikanovaný outsider –
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: 20th Century Fox)

V súkromí je Colin ženatý s talianskou režisérkou a producentkou Liviou Giuggioli, ktorú si vzal za manželku v roku 1997. Ako sa kedysi vyjadril, bola to láska na prvý pohľad. Ale aj oni mali problémy a istý čas žili v odlúčení. Livia si vtedy začala s istým mužom, ktorý sa neskôr začal Firthovi vyhrážať, keď sa dal so svojou ženou opäť dokopy. Herec riešil tohto neodbytného stalkera súdnou cestou. 

Colin Firth, Livia Firth
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: Colin Firth
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu