Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Európska únia dostala priamy zásah: Ako dlho nás dokáže strach udržať pohromade?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Európska únia niekoľko rokov úspešne odrážala strely alebo im uhýbala, teraz však dostala priamy zásah, keď Británia v referende rozhodla, že si želá opustiť prosperujúci kontinentálny spolok. Čo je ešte horšie, náboj nemožno rýchlo vybrať a umožniť rýchle uzdravenie. Táto rana bude niekoľko rokov hnisať - dlhé vyjednávanie výstupných podmienok bude EÚ ďalej vyčerpávať a pripravovať ju o silu, potrebnú k úspešnej rekonvalescencii. Únia tak bude ešte zraniteľnejšia voči iným útokom, píše komentátor agentúry Reuters Paul Taylor.

Môže byť rok 2016 ešte horší? Strašná PROGNÓZA pre ďalšie mesiace, ľudstvo vraj nečaká nič dobré

Brexit je najviditeľnejším prejavom širšieho úpadku ideálu európskej integrácie, aj keď Británia vždy bola tým najmenej nadšeným členom. Európska únia, ktorú bývalý britský člen Európskej komisie Chris Patten raz označil za "krásny experiment, spočívajúci v ťahaniciach o rybie kvóty", vyšla z módy rovnako ako dvojradové sako.

Predstavitelia sa väčšinou vyhýbajú tomu vyjadrovať sa o Európe inak ako v zavedených frázach. Až americký prezident Barak Obama pripomenul Európanom, akú ďalekú cestu ušla EÚ od čias trosiek druhej svetovej vojny a čo všetko môže stratiť. "(EU je) jedným z najväčších politických a ekonomických úspechov modernej histórie. Spojená Európa, kedysi púhy sen niekoľkých ľudí, zostáva nádejou pre mnohých a nutnosťou pre nás všetkých," vyhlásil Obama pri svojej aprílovej návšteve v nemeckom Hannoveri.

Dnešní Európania však berú mier a otvorený obchodný priestor a hranice ako samozrejmosť a naopak sa sťažujú na byrokraciu, imigráciu, stratu národnej identity a na politikov, ktorí necítia potrebu vysvetľovať svojim občanom podstatu a zámer svojich činov.

Na fotografii sú vlajky
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Medzi prejavy odporu voči zdieľaniu spoločnej suverenity patrí okrem iných aj rastúca popularita populistických euroskeptických politických strán vo väčšine krajín EÚ. Taktiež sem patrí neschopnosť zakladajúcich krajín Nemecka a Francúzska dohodnúť sa na spôsoboch, ako posilniť jednotnú menu používanú 19 štátmi, centrálny bod európskeho projektu.

Britský problém je len jednou z niekoľkých kríz, ktoré ohrozujú prežitie a úspech Európskej únie. "Zlé jazyky by mohli tvrdiť, že EÚ vyzerá ako prerastená ríša so slabým stredom, starnúcou populáciou a napoly spiacou ekonomikou, ktorá na deravých hraniciach vytvára vnútorný rozklad a veľa problémov," tvrdí Lukas Tsukalis, prednášajúci európskej integrácie na univerzite v Aténach. Vo svojej novej knihe Na obranu Európy uvádza, že je EÚ obeťou vlastného úspechu.

Eurozóna od roku 2010 prekonáva bolestivú dlhovú krízu a nedokáže vytvoriť plne udržateľnú peňažnú úniu. Väčšina ekonomickej literatúry tvrdí, že je na to potrebný spoločný rozpočet a určitý spoločný nástroj na udržanie bezpečného dlhu. Nemecko je proti obom dôsledkom. Grécko sa vlani odchodu z EÚ tesne vyhlo, ale hlavný problém Atén so zadlžením zostáva nevyriešený. Ekonomiky krajín eurozóny sú stále veľmi rozdielne a juh EÚ sužuje nezamestnanosť a chudoba.

Škótska predsedníčka vlády Nicola
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Populisti, ktorí využívajú nepriateľský postoj voči globalizácii a imigrácii, by mohli EÚ uštedriť ďalší úder v opakovaných jesenných prezidentských voľbách v Rakúsku a v maďarskom referende ohľadom prisťahovaleckých kvót. Rovnaké sily by mohli zosadiť taliansku vládu v ústavnom referende na jeseň a holandskú v parlamentných voľbách na začiatku budúceho roka.

EÚ zatiaľ síce zastavila prílev utečencov a prisťahovalcov, avšak tých prichádzajúcich sa jej nepodarilo rovnomerne rozmiestniť. Nepríjemná je aj závislosť na Turecku ako európskom vrátnikovi, pretože jeho prezident Recep Tayyip Erdogan po nepodarenom pokuse o prevrat 15. júla ostro útočí na svojich oponentov, médiá, súdnictvo aj bežných občanov. Islamistické útoky vo Francúzsku, Belgicku a Nemecku završujúce prisťahovaleckú vlnu oslabujú vieru občanov v bezpečie. "Ako dlho dokáže strach udržať Európanov pohromade?" pýta sa Tsukalis.

Je možné, že sa Európa dostáva na hranicu toho, čo britský diplomat Robert Cooper nazýva "postmoderný štát". V pojednaní z roku 2002 opísal Európu ako najrozvinutejší politický útvar, ktorý nezdôrazňuje suverenitu a oddeľovanie vnútorných a zahraničných záležitostí. "Európska únia (...) je systém umožňujúci vzájomné zasahovanie do vnútorných záležitostí až po pivo a párky," uviedol. Tento model zostáva vzorom pre mnoho štátnikov a magnátov po celom svete. Skupiny krajín v Ázii, Afrike a Južnej Amerike sa pokúšajú napodobňovať spôsob integrácie v štýle EÚ, hoci Aziati ešte stále zostávajú verní národnej suverenite. Na domácej pôde však postmoderná Európa čelí problémom obrovských rozmerov.

Palác vedy a kultúry
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Hlavnou reakciou na výsledky britského referenda bolo volanie po obmedzení Európskej komisie - neobľúbeného "čestného sprostredkovateľa" vnútri únijného systému, odstavení Európskeho parlamentu a zvýšení právomocí štátnych vlád a zákonodarcov. Francúzsko, Taliansko a Belgicko, túžiace po návrate k menšej a lepšie zvládnuteľnej Európe, by rady videli hlbšiu integráciu eurozóny alebo podobne zmýšľajúce skupiny krajín. Naopak premiéri krajín Vyšehradskej štvorky - Poľska, Maďarska, Českej republiky a Slovenska - varovali na mimoriadnom summite, že "jedným z najhorších záverov, ktoré môžu členské štáty vyvodiť z brexitu, je rozdeliť EÚ do menších spolkov".

V tejto situácii síce existujú aj svetlé miesta, môže však ísť len o krátky, nevýznamný záblesk. Prieskum v šiestich najväčších krajinách únie, vykonaný tesne po britskom referende, ukázal, že verejná podpora EÚ je najvyššia za posledných niekoľko rokov. "Keď si ľudia uvedomia skutočné dôsledky odchodu z EÚ, európsky projekt získava novú pomoc," hovorí François Kraus z francúzskeho Inštitútu verejnej mienky, ktorý výskum robil.

To je možno pravda, avšak nemusí to znamenať, že európske vlády alebo ich voliči nutne chcú udržiavať čo i len terajšiu úroveň integrácie, nehovoriac o hlbšej menovej únii. Tento prieskum tak môže skôr odrážať uvedomenie si európskeho Strateného raja. Ako spieva Joni Mitchellová: "Vari to vždy nie je tak, že nevieš, čo máš, kým o to neprídeš?"

Viac o téme: Brexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu