Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

USA chcú predať Saudskej Arábii tanky a vojenskú techniku: Hodnota 1,15 miliardy dolárov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americké ministerstvo zahraničných vecí odsúhlasilo potenciálny predaj viac ako 130 tankov a ďalšej vojenskej techniky Saudskej Arábii v celkovej hodnote približne 1,15 miliardy dolárov. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na utorkové oznámenie Pentagónu.

Saudská Arábia by mala od USA dostať hlavné bojové tanky americkej výroby typu Abrams M1A2S, 20 obrnených vyslobodzovacích vozidiel (ARV) Hercules, ako aj ďalšie zbrane a vojenské vybavenie. Hlavným dodávateľom má byť americký zbrojársky konglomerát General Dynamics. 

O plánovanom predaji zbraní bol už v pondelok oficiálne upovedomený americký Kongres, ktorý ho môže ešte zablokovať, a to v priebehu 30 dní. K takémuto kroku však Kongres pristupuje len veľmi výnimočne, poznamenala agentúra Reuters. 

Americká Agentúra pre obrannú bezpečnosť a spoluprácu (DSCA), ktorá dozerá na predaj zbraní do zahraničia, zdôraznila, že plánovaný kontrakt posilní ozbrojené zložky Saudskej Arábie ako strategického partnera USA na Blízkom východe.  

"Zamýšľaný predaj... nezmení základnú vojenskú rovnováhu v regióne," ubezpečila DSCA. Saudská Arábia čelí kritike za pokračujúcu vzdušnú ofenzívu proti povstalcom v Jemene, v rámci ktorej zahynulo aj veľké množstvo civilistov.

Viac o téme: PredajTankyUSASaudská Arábia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu