Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Matovičov europoslanec upozorňuje na kroky EÚ: Nemôžu len tak zasahovať do Slovenska

Branislav Škripek
Branislav Škripek (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Upozorňujem na to, keď Európska únia (EÚ) svojimi politickými krokmi zasahuje do kompetencií Slovenskej republiky, čím sa porušuje zásada subsidiarity. Odpovedal europoslanec Branislav Škripek (OľaNO) na otázku, čo počas svojho funkčného obdobia konkrétne urobil pre slovenského občana.

"Viackrát som sa stretol s občanmi SR, ktorí prinášali svoju agendu do Európskeho parlamentu (EP) a angažoval som sa v ich veci. Záleží mi aj na integrácii Rómov na Slovensku a spolupracujem s takýmito iniciatívami. Bol som v úzkom kontakte s doterajším splnomocnencom SR pre túto otázku Petrom Pollákom. Naďalej s ním spolupracujem. Za ostatný rok som vydal 34 vlastných tlačových správ a za toto obdobie v médiách bolo zaznamenaných 455 vystúpení," dodal.

Ako ďalej uviedol, ako člen Výboru EP pre občianske práva a slobody sa venuje pomoci ťažko prenasledovaným kresťanom a iným menšinám na Blízkom východe. "Som v úzkom kontakte s exilovými predstaviteľmi týchto skupín. Významným momentom bolo podpísanie na pôde EP Deklarácie týchto menšín o vzniku Demokratickej samosprávy na území Sýrie, čo predstavuje podstatný prvok odboja proti agresii Daeš," konštatuje.

Europoslanec si dal za cieľ pravidelne cestovať do slovenských regiónov. "Chodím do rôznych spoločenstiev, škôl či na väčšie podujatia, kde hovorím o EÚ a o tom, čo to vlastne znamená, že sme jej súčasťou. Nepatrím medzi eurooptimistov, skôr naopak. Sú však veci ako sloboda cestovania, nové možnosti práce a štúdií v zahraničí či ďalšie, za ktoré vďačíme únii," povedal. Zároveň dodal, že ak je potrebné niečo zmeniť, tak je to prinavrátenie EÚ ku kresťanským hodnotám. 

Europoslanec upozornil na to, že štatistika o počte vystúpení v pléne nedokáže vyčísliť závažnosť témy vystúpenia a aj mnohé iné činnosti europoslanca. "Štatistika môže byť veľmi skresľujúca a málo vypovedajúca o našej práci."

Podľa oficiálnej stránky EP europoslanec vystúpil na plenárnych schôdzach 476-krát. Je členom frakcie Európski konzervatívci a reformisti. Ďalej je členom Výboru pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci a Delegácie pre vzťahy s Izraelom. 

Viac o téme: Branislav Škripek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu