Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Následky brexitu sú známe: Po odchode z Únie sa Briti musia pripraviť na toto

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Briti sa musia po odhlasovaní odchodu z Európskej únie (EÚ) pripraviť na zvýšenie daní a obmedzenie dávok od štátu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Vláda totiž bude musieť prijať rozsiahle opatrenia na zabezpečenie finančnej stability, aby zvládla dôsledky hlasovania za brexit, uviedol dnes britský minister financií George Osborne. V rozhovore pre rozhlasovú stanicu BBC na otázku týkajúcu sa zvýšenia daní a obmedzenia výdavkov, odpovedal: "Áno, určite."

"Musíme našej krajine a svetu ukázať, že vláda dokáže konať v rámci svojich finančných schopností," uviedol Osborne. Jednou z najväčších výziev po rozhodnutí pre brexit je podľa neho zabezpečenie finančnej stability. "Nachádzame sa v dlhšej fáze adaptácií vo Veľkej Británii." Británia sa podľa neho bude mať horšie než ako člen EÚ. Úlohou vlády je podľa neho čo najviac skrátiť obdobie ochladenia investícií a nového nastavenia krajiny.

Osborne tiež upozornil na to, že očakávania, podľa ktorých Británii aj po odchode zostanú výhody, ktoré jej vyplývali z členstva v EÚ, bez nevýhod a nákladov, sú nerealistické. Ratingová agentúra po referende znížila úverovú známku Británie o dva stupne na AA z najvyššej úrovne AAA. Vyhliadky ratingu sú navyše negatívne, takže hrozí jeho ďalšie zníženie. Horší rating môže mať za následok vyššie náklady na obsluhu dlhu.

Cameron sa nechce obrátiť Európe chrbtom

Britský premiér David Cameron vyjadril dnes nádej, že rozhovory o vystúpení Británie s Európskej únie budú čo najkonštruktívnejšie. Podľa jeho slov Briti "sa nesmú obrátiť chrbtom k Európe. Tieto krajiny sú našimi susedmi, priateľmi, spojencami, partnermi," povedal Cameron po príchode na summit EÚ, na ktorom lídrom členských krajín oznámi, že jeho krajina opúšťa úniu.

David Cameron
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Cameron po minulotýždňovom britskom referende, v ktorom sa väčšina voličov vyslovila za odchod krajiny z EÚ, ohlásil svoju rezignáciu na jeseň s tým, že rokovania o vystúpení Británie povedie už jeho nástupca. "Dúfam, že sa budeme usilovať o čo možno najužšie vzťahy, pokiaľ ide o obchod, spoluprácu a bezpečnosť, pretože to je dobré pre nás i pre nich (EÚ)," citovali jeho dnešné vyjadrenie agentúry AP a DPA. Cameron chce podľa diplomatov dnes večer lídrom zvyšných 27 členských krajín EÚ objasniť, ako vníma situáciu po historickom referende v Británii a aký bude podľa neho ďalší postup pri tzv. brexite.

Europoslanci vyzývajú Londýn

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) na dnešnom mimoriadnom plenárnom zasadnutí, ktoré sa konalo len niekoľko hodín pred summitom Európskej únie, vyzvali vládu Spojeného kráľovstva na okamžitú aktiváciu článku 50 Lisabonskej zmluvy, ktorá definuje spôsoby vystúpenia členskej krajiny z EÚ.

Europoslanci do Londýna odkázali, že vláda by mala v plnej miere rešpektovať vôľu väčšiny svojich občanov a oficiálne začať proces vystúpenia z EÚ. Tento proces podľa členov zákonodarného zboru EÚ musí predchádzať akejkoľvek dohode o nových vzťahoch Británie s ostatnými krajinami únie.

Rýchly proces vystúpenia krajiny z únie zabráni podľa europoslancov neistote, ktorá môže poškodiť záujmy celej EÚ. Nelegislatívne uznesenie podporili poslanci pomerom hlasov 395 (za): 200 (proti): 71 (zdržalo sa hlasovania). Poslanci ním zároveň zdôraznili potrebu reformovania EÚ, ktorá by mala viac zodpovedať očakávaniam svojich občanov.

Viac o téme: DaneDavid CameronBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu