Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V Británii sa začal veľký súboj: Kto nahradí Camerona na čele Konzervatívnej strany?

David Cameron Zobraziť galériu (3)
David Cameron (Zdroj: SITA)

LONDÝN – V rámci britskej Konzervatívnej strany sa dnes začal súboj o to, kto nahradí na poste straníckeho lídra odstupujúceho premiéra Davida Camerona. Informovala o tom agentúra AP.

Prvým oficiálnym uchádzačom o predsednícku funkciu je minister práce a dôchodkového zabezpečenia Stephen Crabb. Svoj úmysel kandidovať potvrdil aj britský minister obchodu Sajid Javid. 

Stephen Crabb
Zobraziť galériu (3)
Stephen Crabb  (Zdroj: SITA)

Obaja uvedení kandidáti pochádzajú z prostredia robotníckej triedy - na rozdiel od predpokladaného favorita, príslušníka spoločenskej smotánky Borisa Jonhsona. Tento bývalý starosta Londýna a jeden z hlavných vodcov kampane za brexit však svoju očakávanú kandidatúru na post šéfa konzervatívcov ešte oficiálne nepotvrdil. 

Sajid Javid
Zobraziť galériu (3)
Sajid Javid  (Zdroj: SITA)

Očakáva sa, že okrem neho do súboja vstúpi ešte britská ministerka vnútra Theresa Mayová. Oficiálne nominácie je možné podávať do štvrtka poludnia. Následne budú vybraní dvaja kandidáti, o ktorých budú potom hlasovať všetci členovia Konzervatívnej strany. Meno nového predsedu má byť ohlásené do 9. septembra. 

David Cameron avizoval svoje odstúpenie z čela vlády i Konzervatívnej strany po minulotýždňovom referende, v ktorom britskí voliči - napriek jeho výzvam - rozhodli o odchode Spojeného kráľovstva z EÚ. Z premiérskeho postu by mal odísť v októbri.

Viac o téme: David CameronVeľká BritániaKonzervatívna strana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu