Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ukrajinou zmieta ďalšia kríza: Luhansk bude bez liekov a zdravotnej starostlivosti

Ilustračné foto Zobraziť galériu (8)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA/LUHANSK - Humanitárna zdravotnícka organizácia Lekári bez hraníc je znepokojená. Humanitárna komisia takzvanej Luhanskej ľudovej republiky im zrušila povolenie poskytovať krízovú zdravotnú humanitárnu pomoc v Luhansku.

„Toto rozhodnutie považujeme za neakceptovateľné vzhľadom k obrovským zdravotným humanitárnym potrebám ľudí postihnutých konfliktom pokračujúcim v Luhansku,“ povedal doktor Bart Janssens, operačný riaditeľ lekárov bez hraníc. „Lekári bez hraníc boli viac ako rok jednou z mála medzinárodných organizácií, ktoré v Luhansku poskytovali životne nevyhnutnú pomoc. Boli sme odhodlaní podporovať lekárov a zdravotné sestry, aby mohli naďalej pokračovať v ich zásadnej práci. Tak ako vo všetkých zónach konfliktu, kde Lekári bez hraníc pôsobia, je naším jediným záujmom pomáhať zraniteľným ľuďom bez ohľadu na ich politické presvedčenie alebo na to, na ktorej strane frontovej línie sa nachádzajú.“

Ukrajinou zmieta ďalšia kríza:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Od júna 2014 podporovali Lekári bez hraníc 109 zdravotníckych sociálnych zariadenív Luhanskej oblasti dodávkami základných liekov, zdravotníckeho hygienického materiálu, vybavením a humanitárnymi potrebami. Mobilné kliniky lekárov bez hraníc vyrážali do 35 lokalít, v ktorých poskytli viac ako 42 000 vyšetrení primárnej zdravotnej starostlivosti v spolupráci s lekármi z verejného sektora. Lekári bez hraníc tiež darovali lieky a zdravotnícke zásoby na liečbu viac ako 37 500 ľudí s chronickými ochoreniami, ako sú cukrovka, vysoký tlak alebo srdcové choroby, rovnako ako pre 4 900 ľudí s vojnovými zraneniami v dobách intenzívnych bojov. Všetka zdravotná starostlivosť aj zásoby boli poskytnuté bezplatne.

Ukrajinou zmieta ďalšia kríza:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

„Konflikt v minulom roku narušil alebo úplne zastavil dodávky liekov v Luhanskej oblasti. Cena dostupných liekov sa výrazne zvýšila,“ uviedol Janssens. „Vidíme, že sa ľudia len s ťažkosťami dostávajú k antibiotikám, liekom na bolesť, inzulínu, psychiatrickým liekom a prípravkom na liečbu chronických chorôb, ako sú vysoký krvný tlak, srdcové choroby, ochorenia obličiek a ďalšie. Obzvlášť sa obávame o tých, ktorí žijú blízko frontovej línie. Najviac trpia zraniteľní ľudia: starí, chorí, handicapovaní a vysídlenci. Hlboko nás znepokojuje, že nám nebolo dovolené týmto ľuďom pomáhať, zvlášť preto, že mnoho lekárov a sestier odišlo z frontových oblastí, pretože sa blíži zima.“

Ukrajinou zmieta ďalšia kríza:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Všetky aktivity Lekárov bez hraníc vrátane transportu, skladovania a distribúcie liekov v zdravotníckych zariadeniach boli vždy koordinované so zdravotníckymi úradmi v Luhansku, ktoré boli o činnosti pravidelne spravované. Po rozhodnutí Humanitárnej komisie uzavreli Lekári bez hraníc svoju kanceláriu v Luhansku a v oblastiach pod správou Luhanskej ľudovej republiky naďalej nemajú žiadny personál. Organizácia pred odchodom z oblasti darovala zvyšné zásoby liekov zdravotníckym zariadeniam, ktoré lieky nutne potrebujú.

Ukrajinou zmieta ďalšia kríza:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

„Urobili sme všetko, čo bolo možné, na transparentnú spoluprácu s úradmi,“ dodal Dr. Janssens. „Preto nás veľmi znepokojuje, že sa úrady uchýlili ku krivému obvineniu v médiách a snahe o zastrašenie nášho tímu - v minulých dvoch týždňoch do našej kancelárie opakovane vstúpili ozbrojení muži.“

Ukrajinou zmieta ďalšia kríza:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Lekári bez hraníc pokračujú v práci na oboch stranách frontovej línie na východe krajiny, vrátane oblastí pod kontrolou samozvanej Doneckej ľudovej republiky. Od začiatku konfliktu Lekári bez hraníc podporujú dodávkami liekov a vybavením viac ako 350 zdravotníckych zariadení na oboch stranách frontovej línie. Od mája 2014 poskytli tímy Lekárov bez hraníc viac než 102 000 vyšetrení primárnej zdravotnej starostlivosti, zdravotnícke zásoby na liečbu viac ako 23 000 pacientov s vojnovými zraneniami a lieky pre viac ako 61 000 pacientov s chronickými chorobami. Lekári bez hraníc tiež v Doneckej oblasti od roku 2011 prevádzkujú program liečby rezistentnej tuberkulózy vo väzenských zariadeniach, v ktorých sa v súčasnosti lieči 196 pacientov.

Ukrajinou zmieta ďalšia kríza:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Lekári bez hraníc sú medzinárodnou mimovládnou humanitárnou organizáciou. Jej poslaním je poskytovať bezplatnú humanitárnu a lekársku pomoc obetiam konfliktov, prírodných katastrof a epidémií alebo ľuďom vylúčeným zo zdravotnej starostlivosti. Organizácia bola založená v roku 1971 a v súčasnosti pomáha vo viac ako 60 krajinách sveta. Lekári bez hraníc sa v konfliktoch nepridávajú na žiadnu stranu a pôsobia nezávisle, nehľadiac na akékoľvek politické, vojenské alebo korporátne vplyvy. Tímy poskytujú zdravotnú starostlivosť všetkým len na základe potrieb ľudí, bez ohľadu na pohlavie, rasu, vyznanie alebo politickú príslušnosť. Lekári bez hraníc financujú všetky aktivity na Ukrajine len z príspevkov súkromných darcov a neprijímajú žiadne financie od akejkoľvek vlády.

Ukrajinou zmieta ďalšia kríza:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: UkrajinaLuhanskoLekári bez hraníc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu