Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rusko buduje pri hraniciach s Ukrajinou ďalšiu vojenskú základňu pre tisíce vojakov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA – Rusko buduje pri hraniciach s Ukrajinou ďalšiu veľkú vojenskú základňu pre tisíce vojakov a ťažkú ​​bojovú techniku. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na verejné zdroje a ruských očitých svedkov. Pred dvoma týždňami agentúra priniesla správu, že inú základňu buduje Moskva v Belgorodskej oblasti 25 kilometrov od hraníc s Ukrajinou.

Kým Belgorodská základňa má slúžiť 2000 vojakom, základňa, o ktorej agentúra Reuters informovala dnes, má byť viac ako dvojnásobne väčšia. Buduje sa údajne na mieste starého zbrojného skladu v obci Bogučar, ktorá leží asi 45 kilometrov východne od hraníc s ukrajinskou Luhanskou oblasťou. Umiestnených tam má údajne byť 1300 obrnených vozidiel, raketové batérie a kasárne pre viac než 5000 mužov.
 
Informácie o budovaní nového armádneho komplexu obsahuje verejne prístupná webová stránka o ruských štátnych zákazkách. Do Bogučaru má byť podľa týchto údajov presunutá motostrelecká brigáda z Nižného Novgorodu na Urale. Tamojšie jednotky sa špecializujú na ochranu pred jadrovými, biologickými a chemickými zbraňami.
 
Podľa západných analytikov Rusko využíva svoje jednotky pri ukrajinských hraniciach k podpore východoukrajinských separatistov v Doneckej a Luhanskej oblasti. Počas vojny povstalcov s Kyjevskou armádou zomrelo od vlaňajšieho apríla na východe Ukrajiny okolo 8000 ľudí.
 
Viac o téme: Vojenská základňaRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu