Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vedci odhalili tajomstvo záhadných signálov z vesmíru: Po 10 rokoch výskumu prišli na toto!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

HOUSTON - Myslíte si, že mimozemšťania existujú? Posledných 10 rokov si veľká časť vedcov myslela, že áno. Mohli za to záhadné rádiové signály, ktoré zachytávali z vesmíru. Harvardskému profesorovi sa teraz podarilo celú záhadu definitívne rozlúštiť.

V roku 2007 vysokovýkonné radary zachytili rádiové vysielanie neznámeho pôvodu, ktoré malo prichádzať z čiernej diery vo vzdialenej galaxii. Podrobnému skúmaniu ho teraz podrobili harvardskí astronómovia Peter Williams a Edo Berger a prišli so zaujímavými výsledkami.

 „Súčasťou vedeckého procesu je aj vyšetrovanie pôvodných nálezov, aby sa zistilo, či sú konzistentné. V tomto prípade sa ukázalo, že pôvodné pozorovanie rádiových vĺn malo omnoho prozaickejšie vysvetlenie,“ uvádza Williams. Pochádzajú teda v skutočnosti tieto rýchle rádiové záblesky, v ang. Fast Radio Bursts (FRB), od mimozemskej civilizácie?

Prepis pôvodného signálu, ktorý v roku 2007 zachytil astronóm Duncan Lorimer so svojím vedeckým tímom.
Zobraziť galériu (3)
Prepis pôvodného signálu, ktorý v roku 2007 zachytil astronóm Duncan Lorimer so svojím vedeckým tímom.  (Zdroj: repro AmericaSpace.com, Profimedia)

„Nevedeli sme ani naisto povedať, či pochádzajú z vnútra našej galaxie alebo sú extragalaktické,“ vyvádza z omylu verejnosť Williams. Dodáva, že FRB 150418 zachytené v roku 2007 sú len druhým signálom, ktorý sa dal v reálnom čase identifikovať. Vtedy si vedci mysleli, že signál na Zem prichádza z galaxie vzdialenej 6 miliárd svetelných rokov.

Vďaka sieti rádioteleskopov nazvanej Jansky Very Large Array však boli Williams s Bergerom schopní túto možnosť vylúčiť. Vedci si uvedomili, že ak by išlo o signál FRB vyslaný z inej galaxie, jeho intenzita by sa postupne znižovala, až by zmizla úplne. No v prípade FRB 150418 signál nezmizol, išlo o sústavný "prenos", ktorý sa zosilňoval a zase zoslaboval.

Jansky Very Large Array v meste Soccoro v Novom Mexiku
Zobraziť galériu (3)
Jansky Very Large Array v meste Soccoro v Novom Mexiku  (Zdroj: repro AmericaSpace.com, Profimedia)

„To, čo pôvodný vedecký tím videl, nebolo ničím výnimočným. Rádiový signál z tohto zdroja šiel hore a zase dole, ale nikdy nezmizol. To znamená, že nemohol byť spájaný s pravým RFB signálom,“ vysvetlil Berger. V skutočnosti išlo o proces, ktorý bežne zachytávajú takzvané scintilačné detektory používané v jadrovej fyzike a technike.

Pôvodom signálu boli medzihviezdne plyny v čiernej diere, ktorých činnosť na Zemi zachytávame teda aj v podobe akéhosi "blikania" rádiového signálu. Tento objav posunul vedu zase o krok vpred. „Práve teraz sme v oblasti skúmania FRB niekde tam, kde sme v oblasti skúmania gama žiarenia boli pred 30 rokmi. Vedeli sme, že sa tieto veci objavujú a miznú, ale nevedeli sme, čo sú zač alebo čo ich spôsobilo,“ uviedol Williams pre stránku harvard.edu.

Viac o téme: VesmírVedaRádiové signály
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu