Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zázračná Amazonka odhalila nové nečakané tajomstvo: Obrovský skvost šokoval aj vedcov

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: advances.sciencemag.org)

BRASÍLIA - Obrovitý koralový útes objavili vedci pod bahnitou vodou neďaleko ústia rieky Amazonky. Ekosystém s rôznymi druhmi koralov, morských húb a koralových rýb má rozlohu približne 9300 kilometrov štvorcových a siaha od Francúzskej Guyany po spolkový štát Maranhao na severovýchode Brazílie. Objav okrem vedcov a vlád prekvapil tiež ropné spoločnosti, ktoré už v oblasti začali ropný prieskum, napísal britský denník Guardian.

Amatérsky archeológ vyvolal senzáciu: V zemi sa ukrývala najčudnejšia lesná záhada na FOTO

Experti existenciu koralového útesu vo vodách pri ústí Amazonky nepredpokladali. Mnoho najväčších riek sveta totiž v systémoch útesov spôsobuje veľké preliačiny a žiadne koraly tu nežijú. Koralom sa navyše darí v čistej, slanej vode s dostatkom slnečného svitu. Rovníkové vody neďaleko ústia Amazonky však patria k najviac bahnitým na svete. Veľtok unáša veľké množstvo usadenín aj tisíce kilometrov po prúde a vyplavuje ich stovky kilometrov do mora.

Útesu, ktorý je zhruba 965 kilometrov dlhý a najviac 120 metrov hlboký, sa pod vrstvou sladkej vody z Amazonky podľa všetkého darí existovať. Podľa štúdie publikovanej v piatok v časopise Science Advances je v porovnaní s ostatnými útesmi relatívne "chudobný". Aj tak tu však experti našli 60 druhov húb, 73 druhov rýb, hviezdice, langusty a ďalšie formy života.

Zázračná Amazonka odhalila nové
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: advances.sciencemag.org)

Objavili sa však zmienky, že útes sa nachádza vo vážnom nebezpečenstve. Brazílska vláda podľa médií predala časť oblasti pri ústí Amazonky na ropný prieskum a následnú ťažbu. Celkom vraj ide o 80 blokov, pričom v štvrtine z nich sa už rozbehla ťažba. Má sa za to, že niektoré bloky sa nachádzajú pri hornom okraji útesu.

"Takto rozsiahle priemyselné aktivity predstavujú veľký problém pre životné prostredie," uviedli autori štúdie.

Viac o téme: ObjavAmazonkaKoralový útes
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu