Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Astronómovia "trhli jackpot": Mimozemšťania na blízku? Tento objav otvára úplne nové obzory

Ilustrácia z pohľadu novoobjavenej planéty. Zobraziť galériu (4)
Ilustrácia z pohľadu novoobjavenej planéty. (Zdroj: ESO/M. Kornmesser)

BRUSEL - Tri "potenciálne obývateľné" planéty objavil medzinárodný tím vedcov na obežnej dráhe malej hviezdy asi 39 svetelných rokov od Zeme. Podľa astrofyzikov je aspoň teoreticky možné, že "sa nájdu chemické stopy života mimo našu slnečnú sústavu". O svojom objave informovali v prestížnom britskom časopise Nature.

Astronomická senzácia: Objav vo vesmíre šokoval vedcov, prepíše naše doterajšie poznatky?

Význam objavu spočíva v tom, že ide o exoplanéty, teda planéty mimo našej slnečnej sústavy "podobnej veľkosti ako Zem" a "potenciálne obývateľné", uviedol spoluautor štúdie Michaël Gillon z univerzity v belgickom Liège.

Astronómovia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ESO/M. Kornmesser)

Tri planéty obiehajú okolo takzvaného hnedého trpaslíka, teda relatívne malej a veľmi chladnej hviezdy, ktorá nevydáva príliš svetla, a veľkosťou i teplotou sú porovnateľné so Zemou či Venušou. Vzdialenosť od Zeme približne 39 svetelných rokov z nich podľa astrofyzika Gillona robí relatívne "blízke" planéty.

Až doteraz sa podľa Gillona netušilo, že by terestrické planéty, teda telesá podobné Zemi, mohli obiehať okolo tohto typu trpasličej hviezdy. "Vďaka tejto hviezde s názvom Trappist-1 vieme, že je to možné," dodal.

Astronómovia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ESO/M. Kornmesser)

Nájsť exoplanéty v okolí hviezdy, ktorá nevydáva príliš svetla, vedcom umožnil špeciálne skonštruovaný ďalekohľad umiestnený v Čile.

Astronómovia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ESO/M. Kornmesser)

Hľadanie potenciálne obývateľných planét sa až doteraz sústredilo predovšetkým na okolie väčších hviezd, predovšetkým Slnka. "Náš objav otvára úplne nové obzory," povedal belgický astrofyzik s tým, že prvé informácie o stopách života na planétach by vedci mohli získať "relatívne rýchlo": o päť až desať rokov.

Viac o téme: PlanétaObývateľnáTrappist-1
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu