Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Pravica v troskách: Lipšic a Žitňanská odchádzajú z KDH!

Daniel Lipšic a Jana Žitňanská na tlačovej konferencii Zobraziť galériu (2)
Daniel Lipšic a Jana Žitňanská na tlačovej konferencii

BRATISLAVA - Daniel Lipšic a Jana Žitňanská vystupujú z KDH. Oznámili to dnes na tlačovej konferencii. Pravici na Slovensku podľa Lipšica chýba vízia a chýbajú jej témy.

"Zajtrajším dňom sa vzdám funkcie podpredsedu KDH a odchádzam z KDH aj ako člen," povedal Lipšic. Prekážajú mu aj kauzy pravice, ktorá podľa neho pripomína potápajúcu sa loď. Lipšic ani Žitňanská však neoznámili odchod z politiky. "Budeme sa snažiť získavať v najbližších týždňoch a mesiacoch podporu. Budeme chodiť medzi ľudí z rôznych strán aj mimo strán a pokiaľ bude mať naša vízia krajiny, kde štát a politici chránia slušných ľudí a nie oligarchov, úspech, tak sa budeme snažiť o podporu," povedal Lipšic. "Chceme urobiť všetko preto, aby sa pravica zmenila, aby nebola len svetom širokých lakťov a hroších koží," povedala Žitňanská.

Lipšic tvrdí, že súčasná slovenská pravica je v troskách. "Nemáme víziu. Pred desiatimi rokmi to bola pravica, ktorá prinášala témy, ľavica len reagovala a bola akoby dve úrovne pod nami. Dnes je to skoro naopak. Dnes prináša témy ľavica a pravica len reaguje a maximálne len obhajuje reformy spred 10 rokov. To nestačí," upozornil politik.

Zdôraznil, že aj vlády pravice boli sprevádzané škandálmi a kauzami. "V roku 2010 pravica akoby zázrakom znovu vyhrala a mnohí si mysleli, že korupcia môže pokračovať. No v marci prišlo vytriezvenie. Voliči nebudú zase voliť menšie zlo, lebo je menšie, chcú voliť niekoho, kto im dá víziu, nádej a sen," povedal.

Podľa jeho slov každý človek sníva nejaký sen o svojej rodine, svojich deťoch, práci, ale aj o komunite. "Sen je vždy to, čo chceme zmeniť k lepšiemu. Sen o Slovensku je, že by malo byť krajinou, kde štát a politici pomáhajú a chránia slušných ľudí, a nie oligarchov. SR je rozparcelovaná oligarchami, ktorí ovládajú justíciu a mnohé politické strany. Akoby silní a mocní tohto sveta mali na Slovensku navrch pred mlčiacou väčšinou, pred slušnými. Slovensko je na križovatke," uviedol.

Lipšic je presvedčený, že SR mala v osobe Ivety Radičovej najprincipiálnejšiu premiérku. "Tá odchádza z politiky, lebo je znechutená a frustrovaná a ja ju ľudsky chápem. To je jedna z ciest, cesta rezignácie na sen. Ale muž za svoj sen musí bojovať. Môže prehrať a často aj prehrá, ale odchádzať z boja len pre obavu z prehry, nie je správne," upozornil. Lipšic sa domnieva, že na Slovensku okrem iného treba zmeniť volebný systém, systém referenda a je potrebná aj priama voľba sudcov a prokurátorov.

O založení novej strany Lipšic zatiaľ nehovorí. "Chceme pre náš sen získať podporu a ak ju dostaneme, tak sa potom budeme uchádzať o podporu. Najbližšie týždne a mesiace ale chceme venovať stretnutiam a diskusiám aj o tom, či naše snívanie má podporu a či rezonuje," zopakoval. Na otázku, prečo sa jeho sen nedal realizovať v rámci KDH, odvetil, že to bolo vzájomné trápenie. "Žiadal som víziu, no zdalo sa mi, že to budú len spory, hádky a dohadovanie sa. Toho majú ľudia plné zuby. Ale KDH želám úprimne všetko dobré," povedal.

Žitňanská zdôraznila, že spolu s Lipšicom nechcú len stranu pre stranu. "Nepotrebujeme funkciu, chceme priniesť nádej a možnosť snívať a realizovať tento sen. Je to o tom, či ľudia budú chcieť a ak ten dopyt bude, budeme reagovať," avizovala.

Lipšic ani Žitňanská sa poslaneckého mandátu v NR SR nevzdajú. "Rozhodli voliči, dôvod na vzdanie mandátu nevidíme," povedali. Lipšic však opustí kreslo šéfa Výboru NR SR na kontrolu SIS a ponúkne ho KDH. Na otázku, či si nemyslí, že svojím rozhodnutím spôsobuje ďalšie trieštenie pravice, odvetil protiotázkou, či má niekto pocit, že situácia v pravici môže byť ešte horšia ako v súčasnosti.

Poslanec KDH Radoslav Procházka rozumie rozhodnutiu podpredsedov strany Daniela Lipšica a Jany Žitňanskej odísť z KDH, ale mrzí ho.

„V KDH budú veľmi chýbať. Obom prajem úspech, zaslúžia si ho. Mňa osobne teraz viac než tvorba nejakých honosných vízií zaujíma to, ako ľudí, ktorí už dnes s vyplazenými jazykmi živia okrem svojich rodín aj tento štát, ochrániť pred odhodlaním vlády nakladať im nové a nové bremená," povedal dnes Procházka.

Daniela Lipšica podľa lídra Obyčajných ľudí a nezávislých osobností Igora Matoviča môže poraziť len jeho vlastné ego.

„Ak ho dokáže udržať pod kontrolou, uspieť môže,“ povedal dnes pre agentúru SITA Matovič v súvislosti s odchodom Daniela Lipšica a Jany Žitňanskej z KDH. Podľa neho však tento odchod KDH určite nepomôže. „Pravici uvidíme,“ dodal.

SDKÚ-DS v súvislosti s odchodom Daniela Lipšica a Jany Žitňanskej pripomína, že v ich strane prebehla otvorená súťaž osobností a vízií. Ako povedal dnes pre agentúru SITA hovorca strany Michal Lukáč, víťaznú víziu, generálnu líniu Pavla Freša, ktorú pripomienkovali členovia SDKÚ-DS po celom Slovensku, podporili delegáti na kongrese takmer jednohlasne. „S touto víziou ideme pred občanov,“ povedal.

Podľa predsedu poslaneckého klubu Most-Híd László Solymosa sa krok Lipšica a Žitňanskej dal čakať. Ako povedal pre agentúru SITA, je to vec KDH a Lipšica.

Pre SaS je podľa hovorkyne strany Tatiany Tóthovej dôležitá spolupráca v rámci opozície a to sa týka aj nezávislých poslancov Lipšica a Žitňanskej.

Predseda Konzervatívnych demokratov Slovenska Vladimír Palko, ktorí odišiel z KDH s viacerými poslancami strany v roku 2008, pre agentúru SITA povedal, že vtedy sa priateľsky rozišli aj s Lipšicom. "Bolo to potom, čo sme pochopili, že v KDH politiku robiť nemôžeme. Dôvody súčasného odchodu nechceme komentovať, lebo štyri roky v KDH nie sme. Želám mu veľa úspechov, aj keď to nebude na našej spoločnej ceste,“ uviedol Palko.

Podľa podpredsedu KDH Pavla Abrhana sa krokom Lipšica a Žitňanskej bude v pondelok zaoberať predsedníctvo hnutia a následne vedenie zaujme stanovisko.

Poslanec NR SR za KDH Martin Fronc dôvody odchodu Lipšica a Žitňanskej nepozná. Upozornil však, že KDH počas svojej 22-ročnej existencie zažilo viacero odchodov špičkových politikov. „Som presvedčený, že KDH pôjde ďalej svojou cestou,“ konštatoval.

KDH podľa europoslanca za KDH Miroslava Mikolášika ponúklo v ostatných voľbách 13 štyridsiatnikov v prvej dvadsaťšestke, pričom upozornil, že je to viac mladých ľudí ako mal Smer-SD. „Dvaja z nich sú Lipšic a Žitňanská. Isteže, sú to významní ľudia, ktorí sú známi verejnosti, ale nie sú jediní. KDH dokázalo vždy skĺbiť skúsenosť s mladou krvou. Aj na príklade Radoslava Procházku sa to jasne ukázalo,“ povedal Mikolášik. Pripomenul, že KDH už zažilo odchod Vladimíra Palka a predtým Mikuláša Dzurindu a nikdy to nebol koniec KDH. Naopak, vždy sa dokázalo zomknúť a ponúknuť voličom kvalitnú kresťanskodemokratickú politiku.

„Dzurindove spojenie s liberálnymi politikmi viedlo k tomu, že jeho strana nebola viac kresťanská, ale z 90 percent liberálna a preto nemala vnútornú silu a šťavu kresťanských ideálov, ktorú KDH určite má. Tak aj Dzurindova strana dopadla v posledných voľbách,“ odkázal Mikolášik Lipšicovi. Pričom poukázal aj na príklad Vladimíra Palka, ktorí je podľa neho hodnotový človek, ale „prílišné zahľadenie do seba si občania povšimli a jeho koncept nezískal väčšiu podporu". „Lipšicovi prajem, aby vždy dôsledne presadzoval ideály, ktoré boli prioritou kresťanských politikov,“ dodal europoslanec.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu