Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Frešo chce posunúť rast poplatkov v sociálnych zariadeniach o 18 mesiacov

Pavol Frešo
Pavol Frešo

BRATISLAVA – Chystané zvýšenie poplatkov v sociálnych zariadeniach, ktoré má začať platiť od 1. júla, je podľa predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavla Freša (SDKÚ-DS) príliš prudké. Mnohé rodiny by dostalo do zúfalej situácie.

Spolu s poslancom NR SR za SDKÚ-DS Viliamom Novotným preto predložili do parlamentu návrh na zmenu novely zákona o sociálnych službách, ktorým sa posúva účinnosť tohto opatrenia o 18 mesiacov na január 2014. "Rozumiem tomu, prečo bolo potrebné tento zákon prijať. Dôvodom bola potreba vyrovnať zariadenia štátne so zariadeniami súkromnými," konštatoval Frešo na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave. Na druhej strane však zvýšenie poplatkov, ktoré bude pre niektoré rodiny o 20 či 30, alebo aj o 100 %, považuje za veľmi radikálne.

"Takto drasticky v priebehu pol roka zvýšiť poplatky, a to sa týka nielen starých ľudí, ale aj chorých ľudí nad 18 rokov, vyslovene dostáva desaťtisíce rodín do veľmi zúfalej finančnej situácie," opísal Frešo. Odsunutím platnosti tohto opatrenia chce tak Frešo získať čas na to, aby sa pripravilo systémové opatrenie, ktoré by vyriešilo financovanie zariadení sociálnych služieb. "Náš návrh je, aby sa zvyšovanie poplatkov riešilo postupne," dodal Frešo. Tým by sa rodiny vyhli skokovému nárastu nákladov a postupne by sa mohli na ich zvýšenie lepšie pripraviť. Vláde a ministrovi práce Jánovi Richterovi (Smer-SD) tak chce predložiť návrh na zrýchlené legislatívne konanie tejto zmeny, aby bolo možné schváliť odsun účinnosti opatrenia ešte kým začne platiť. Novela zákona o sociálnych službách bola schválená za čias ministra práce Jozefa Mihála (SaS) s tým, že do platnosti opatrenia sa podarí nájsť riešenie. "Riešenie sa nepodarilo nájsť, pretože boli voľby," doplnil Frešo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu