Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Šéf lekárskej komory chce zmieriť vládu a lekárov

Milan Dragula
Milan Dragula

BRATISLAVA - Prezident Slovenskej lekárskej komory (SLK) Milan Dragula sa ponúkol, že bude mediátorom v rokovaniach medzi lekármi a vládou.

Predseda Národnej rady SR Pavol Hrušovský (KDH) mu zase na to ponúka pôdu parlamentu ako priestor na rokovania. Hrušovský o tom informoval po utorňajšom rokovaní s predstaviteľmi SLK. "Odporučil som pánovi predsedovi, aby sme sa pokúsili zmierniť konflikt nielen medzi rokujúcimi stranami, ale aj medzi lekármi a slovenskou verejnosťou, ktorý neprospieva nikomu," vyhlásil Hrušovský.

Predseda zákonodarného zboru zároveň pripustil, že ak by z takýchto rokovaní vyšli konkrétne legislatívne návrhy, mohli by sa prerokovať už na súčasnej schôdzi parlamentu. Ako Hrušovský pripomenul, aj memorandum, ktoré premiérka Iveta Radičová ponúka lekárom vo výpovednej lehote, obsahuje riešenie niektorých problémov legislatívnou cestou.

Rada SLK pritom v utorok vyzvala ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika, aby okamžite odstúpil zo svojej funkcie, keďže neriešil situáciu v zdravotníctve. "Za nezvládnutie situácie v zdravotníctve je plne zodpovedný minister zdravotníctva," tvrdí Rada SLK, ktorá podporuje požiadavky Lekárskeho odborového združenia. Hrušovský sa však za ministra z jeho strany zastal. Projekt reformy zdravotníctva bol podľa predsedu KDH nastavený dobre. "Možno bol len zle odprezentovaný a tak nastali nedorozumenia, ktoré mali za následok tieto nežiaduce stavy," povedal Hrušovský.

Vyhlásenie núdzového stavu podľa SLK nie je riešením situácie v zdravotníctve, ale iba jeho oddialením. Lekárska komora preto žiada vládu, aby vyčíslila finančné náklady súvisiace s týmto krokom. Tie môžu byť podľa SLK v konečnom dôsledku vyššie ako náklady na splnenie požiadaviek lekárov. "Treba ešte jednať, aj keď boli zabuchnuté dvere zo strany vlády," povedal na utorkovej tlačovej besede SLK Dragula. Ako ďalej uviedol, komora sa bude snažiť, aby sa obe strany dohodli. Podľa Dragulu je nezmyslom rušiť oddelenia v nemocniciach len preto, že na nich lekári podali výpoveď. "Nemyslím si, že rušiť oddelenia a nemocnice je niečo normálne," dodal.

Vláda sa v pondelok pre hromadné výpovede lekárov rozhodla schváliť vyhlásenie núdzového stavu. Ten sa pritom netýka celého územia Slovenska, ale iba 13 obvodov. Aktuálne sa hovorí o týchto nemocniciach - univerzitné nemocnice v Bratislave a Košiciach, fakultné nemocnice v Trnave, Trenčíne, Žiline, Prešove, Banskej Bystrici.

Ďalej sú to detské fakultné nemocnice v Bratislave, Košiciach a Banskej Bystrici, Nemocnica s poliklinikou Prievidza so sídlom Bojnice, Hornooravská nemocnica s poliklinikou Trstená, Dolnooravská nemocnica s poliklinikou L. N. Jégého Dolný Kubín, Kysucká nemocnica s poliklinikou Čadca, Liptovská nemocnica s poliklinikou MUDr. I. Stodolu Liptovský Mikuláš a Nemocnica Poprad, a.s. Podľa posledných informácií sa situácia stabilizovala v univerzitnej nemocnici v Košiciach, kde veľká časť lekárov stiahla výpovede.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu