Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Nemocnica v L. Mikuláši chce žalovať absentujúcich lekárov!

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ – Vedenie Liptovskej nemocnice s poliklinikou v Liptovskom Mikuláši zvažuje po konzultácii s okresným prokurátorom podanie trestného oznámenia na skupinu lekárov vo výpovednej lehote, ktorí dnes ráno nenastúpili do práce. TASR o tom informoval zástupca riaditeľa Ivan Rusnák.

"Nastala naozaj závažná situácia, lebo neprišlo 10 lekárov na oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM), sedem na chirurgiu a dvaja na traumatológiu. Aj lekár je len človek, ktorý môže ochorieť či mať iný vážny dôvod, no v tomto prípade to nemôžeme hodnotiť inak ako skupinovú akciu, aby sa vyhli prevzatiu nariadení v súvislosti s vyhláseným núdzovým stavom. Nikto z nich nás vopred neupovedomil, že dnes z nejakého dôvodu nepríde do práce," skonštatoval.

Kritická situácia s nedostatkom lekárov na OAIM podľa neho nespôsobila našťastie žiadne ohrozenie zdravia či životov pacientov. "Dvoch sme preložili na interné oddelenie. Zostala tam len jedna pacientka v dlhodobo vážnom stave, o ktorú sa starajú traja kvalifikovaní lekári. Jeden prišiel na výpomoc z ružomberskej Ústrednej vojenskej nemocnice. Na ďalšie oddelenia okrem spomínaných troch nepotrebujeme posily. Samozrejme, na anestéziológov sú naviazaní všetci ostatní operatéri," zdôraznil Rusnák.

Primárka OAIM Mária Buffová uviedla po poludňajšom príchode do areálu nemocnice ako dôvod ranného nenastúpenia do práce, že má zápal pľúc a bola na vyšetrení. "Povedali sme si, že posledný deň predtým, ako budeme musieť rešpektovať podmienky núdzového stavu, využijeme na starostlivosť o svoje zdravie, lebo potom už na niečo také nebude čas," vysvetlila.

"Výpovede nesťahujeme, neporušujeme žiadne zákony ani ústavu, chceme len svoje práva, aby sme napríklad mesačne nemuseli robiť 300 až 350 hodín. To sa, navyše, pri nedostatočnom ohodnotení nedá vydržať donekonečna. Pracujem už 30 rokov a stačí sa zamyslieť, koľko lekárov za ten čas odišlo do zahraničia," dodala s tým, že nie je právnička, preto nevie posúdiť avizované trestné oznámenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu