Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mečiarova kritika Januška je "príliš silné kafe", tvrdí Čaplovič

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič

BRATISLAVA - Šéf národniarov Ján Slota zrejme bude požadovať vysvetlenie od predsedu ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara, prečo ministra výstavby Mariana Januška, nominanta SNS, obvinil z klientelizmu pri zadávaní zákaziek za tri miliardy korún (99,58 milióna €) Ako ďalej agentúre SITA povedal predseda poslaneckého klubu SNS Rafael Rafaj, minister Janušek má plnú dôveru SNS a nemajú žiadne informácie, ktoré by potvrdzovali Mečiarove slová.

"Nad tvrdeniami pána Mečiara vyjadrujeme údiv. Pán Slota zrejme požiada o vysvetlenie, na základe čoho vzniesol takéto závažné obvinenie," uviedol Rafaj.

Podľa neho SNS má stanovisko Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) z júla tohto roka, ktoré potvrdzuje, že ministerstvo postupovalo v súlade so zákonom, keď miliardové zákazky dalo priamym zadaním bez verejnej súťaže firmám blízkym Slotovi - Avocat a Zamedia. Rafaj tvrdí, že o stanovisko ÚVO požiadal samotný rezort.

"Takéto vyjadrenia pána Mečiara sú príliš silné kafe," reagoval podpredseda vlády pre ľudské práva Dušan Čaplovič (Smer-SD). Podľa neho platí prezumpcia neviny a o Januškovej vine zatiaľ nie sú žiadne dôkazy. Myslí si, že si treba počkať na závery ÚVO a Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), ktoré sa zaoberajú spornými tendrami.

Hovorkyňa Smeru-SD Katarína Kližanová Rýsová uviedla, že Robert Fico čaká na výsledky kontrol. "Ak kontrolné orgány zistia porušenie zákona, minister Janušek bude odvolaný," dodala. Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar v dnešnej diskusnej relácii Slovenskej televízie O 5 minút 12 obvinil ministra Januška, že v sporných tendroch konal klientelisticky.

"Rozlišujme proces verejného obstarávania od druhého procesu, a to je klientelizmus, ktorý v danej situácii je tak veľký ako Brno. V tejto kauze je to klientelizmus ako Brno," vyhlásil Mečiar. Mečiarovi sa nepozdáva, že SNS má v rukách vyjadrenie Úradu pre verejného obstarávanie k miliardovým tendrom na ministerstve.

"Neviem ako, ale kdesi SNS má potvrdenie kontrolného odboru Úradu pre verejné obstarávanie z júla, že postupovali v súlade so zákonom," uviedol Mečiar s tým, že on žiadal o rozhodnutie ÚVO, ktoré ešte koalícia nemá.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu