Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Mečiar považuje Janušekove tendre za klientelizmus ako "brno"

Vladimír Mečiar
Vladimír Mečiar

BRATISLAVA- Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar považuje uzavretie zmluvy za viac ako 3,6 miliardy Sk (119,5 milióna eur) medzi rezortom výstavby a firmami Avocat a Zamedia, ktoré majú byť údajne blízke predsedovi SNS Jánovi Slotovi za klientelizmus ako "brno".

Mečiar v diskusnej relácii Slovenskej televízie O 5 minút 12 konštatoval, že SNS má stanovisko Úradu pre verejné obstarávanie, že v danom prípade nebol porušený zákon. "Odlišujme proces verejného obstarávania od druhého procesu, a to je klientelizmus, ktorý je v danej situácii tak veľký ako brno," dodal vzápätí.

S jeho názorom, že ide o veľký prípad klientelizmu súhlasil aj líder opozičnej SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda, ktorý nekonkretizoval, či sa preto opozícia pokúsi o odvolanie ministra výstavby Mariana Janušeka. "Čo sa deje v rezorte výstavby je jedna veľká hanba, prihrávky firmám blízkym predsedovi SNS, jeho kamarátom bez súťaže," poznamenal. Mečiar si myslí, že kauzu treba vyriešiť, chce ale počkať na relevantné podklady Úradu pre verejné obstarávanie a Najvyššieho kontrolného úradu.

Zhrnul, že zatiaľ nikto nepovedal, že minister sa odvolá alebo nie. "Rozhodnúť musí premiér," uzavrel s tým, že Roberta Fica netreba do žiadnych rozhodnutí tlačiť, ak sú potrebné. Premiér v tejto súvislosti nedávno vyhlásil, že nemá problém dať návrh na odvolanie akéhokoľvek ministra v prípade, ak to považuje za dôležité. Obaja lídri strán sa dotkli aj pokusu opozície o odvolanie šéfa rezortu financií Jána Počiatka pre kauzu Tipos.

Dzurinda uviedol, že minister chcel celý prípad utajiť a ututlať. Tiež poukázal na to, že rezort klamal pri zdôvodňovaní doterajšieho nezverejnenia mimosúdnej dohody medzi Tiposom a firmou českého podnikateľa Radovana Víteka. Podotkol, že Počiatek sa správa ako obchodný zástupca podnikateľa, keďže už stokrát vyhlásil, že peniaze treba vyplatiť. Zároveň konštatoval, že vláda sa pre záchranu situácie rozhodla až po veľkom tlaku opozície a médií.

Zodpovednosť bývalej vlády za kauzu Tipos odmietol s tým, že prípad ma začiatok v rozdelení federácie. Vladimír Mečiar pokračoval, že aby mohol povedať, či návrh na odvolanie podporí alebo nie, by muselo byť najprv nejaké koaličné rokovanie. Doplnil, že taktiež by museli byť preukázané dôvody, nakoľko všetci pracujú s domnienkami.

"Na základe domnienok nechcite odo mňa konečné rozhodnutie," reagoval na otázku redaktora, ako sa ĽS-HZDS postaví k opozičnej iniciatíve. Mimosúdnu dohodu považuje za potrebné zverejniť, čo podľa jeho slov minister urobí v utorok 2. decembra.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu