Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Invázia tohto hmyzu desí ľudí na Slovensku: Je ich čoraz viac! Prehovoril odborník

Kutavka, hmyz, ktorý mnohým naháňa strach
Kutavka, hmyz, ktorý mnohým naháňa strach (Zdroj: Profimedia)

BRATISLAVA – Slováci čoraz častejšie nachádzajú vo svojich domovoch tento málo známy hmyz. Svoje hniezda si dokáže vytvoriť za krátky čas a najčastejšie si vyberajú okenné rámy, vonkajšie rolety, sedenie na terase, ale aj priestory pod strechou alebo roh panelákovej špajzy.

Slováci sa tak čoraz častejšie stretávajú s takzvanou kutavkou južnou. Ide o dva invázne druhy z Ázie a Ameriky, ktoré si svoje typicky vyzerajúce hniezda v tvare úhľadných komôrok dokážu vybudovať v priebehu niekoľkých hodín. Na Slovensku sa vyskytujú už dvadsať rokov, no napriek tomu vzbudzujú hrôzu.

Prezidentka si uctila obete holokaustu pri pamätníku v Bratislave (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Výzorom sa podobajú ose a ich výskumom sa zaoberá entomológ Vladimír Smetana, uvádza web My Levice. Entomológ Vladimír Smetana má v zbierkovom fonde exempláre z vyše stovky lokalít. K výskumu tohto špecifického hmyzu sa pridala aj vysokoškoláčka Lucia Glajšeková, ktorá spolu s entomológom Smetanom dokumentuje hniezda a ich výskyt. Ľudia im posielajú aj fotografie a prosia o radu, ako v prípade týchto hniezd postupovať.

Sú nebezpečné aj pre človeka?

Podľa dostupných informácií kutavky nie sú nebezpečné pre človeka, no pohľad na ich hniezda a ich obsah môže človeku naozaj nahnať strach. V útrobách ich hniezd ľudia môžu nájsť množstvo mŕtvych pavúkov. „Samička loví pavúky a ďalší hmyz tak, že ich ochromí žihadlom. V komôrke na pavúčie telo nakladie vajíčka, z ktorých sa vyvinú larvy. Živí sa paralyzovanou korisťou. O niekoľko týždňov neskôr sa z larvy vyvinie dospelá kutavka a z komôrky vyletí,“ opísal ich život pre regionálny web My Levice Vladimír Smetana.

„Kutavka pochádza zo strednej Ázie a Indie a do Európy sa pravdepodobne tento druh hmyzu dostal na začiatku osemdesiatych rokoch 20. storočia spolu s prepravou tovaru. Úspešne sa na našom území aklimatizovala a dnes je najmä v strednej Európe, početným druhom“, uviedol Aleš Bezděk z Entomologického ústavu Biologického centra Akadémie vied Českej republiky pre denik.cz. Doplnil tiež, že samička používa žihadlo iba k paralýze pavúkov a pre človeka nie je nebezpečná. Kutavka nepatrí medzi ohrozené druhy a tak ju ľudia môžu likvidovať aj s hniezdami.

Viac o téme: HniezdaKutavkaInvázny hmyz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu