Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Pri útokoch v spornom regióne medzi Južným Sudánom a Sudánom zahynuli desiatky ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Amr Nabil)

JUBA - Útoky v spornej pohraničnej oblasti medzi Južným Sudánom a Sudánom si podľa miestneho predstaviteľa vyžiadali životy viac ako 50 ľudí vrátane žien a detí. Ide o najkrvavejšie útoky od roku 2021, keď v tejto oblasti vypukli násilnosti, informovala v pondelok agentúra Reuters.

Ozbrojená mládež z juhosudánského štátu Warrap podnikla v nedeľu vpády do susedného regiónu Abyei, uviedol miestny minister informácií Bulis Koch. Tento sporný región, ktorý je bohatý na ropu, spoločne spravujú Južný Sudán a Sudán. Oba štáty si naň zároveň robia nároky.Koch pre agentúru Reuters povedal, že pri nedeľňajších útokoch bolo zabitých 52 ľudí vrátane žien, detí a policajtov. Ďalších 64 ľudí utrpelo zranenia. V oblasti bol následne zavedený zákaz vychádzania.

Pri útokoch zomrel aj ghanský príslušník mierotvornej misie Organizácie spojených národov v Abyei (UNISFA), ktorý sa v čase násilností nachádzal na základni v pohraničnom meste Agok. Na základni UNISFA našli útočisko stovky vysídlených osôb, dodal Koch.Najnovšie útoky bude vyšetrovať vláda v štáte Warrap spoločne s administratívou v regióne Abyei, kde opakovane dochádza k zrážkam medzi súperiacimi frakciami etnickej skupiny Dinkov. Tieto konflikty súvisia s presným vymedzením administratívnej hranice, na ktorú sú naviazané značné zdroje z daňových príjmov.

Nedeľňajšie útoky v regióne Abyei podľa ministra Kocha podnikli ozbrojenci z etnických skupín Dinkov a Nuerov zo štátu Warapp.Južný Sudán vznikol v roku 2011, keď získal nezávislosť od Sudánu. Občianska vojna, ktorá vypukla o dva roky neskôr, si medzi rokmi 2013 a 2018 vyžiadala už státisíce obetí. Odvtedy pravidelne dochádza k zrážkach medzi ozbrojenými skupinami, ktoré zabíjajú aj civilistov a vysídľujú množstvo ľudí. Pri novembrových bojoch v Abyei zahynulo najmenej 32 ľudí.

Viac o téme: ObeteútokySudán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu